Балсамирани ГМО гъби от Полша заляха пазара в Бургас
08 Март 2016, Вторник, 07:41 ч.
Източник: ДарикПродават се с 30 % по-евтино от българските
Балсамирани гъби от Полша заливат пазара в Бургас. В същото време малкото останали родни производители са на ръба на оцеляването.
Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й - повече от две седмици, без да промени дори цвета си, предизвика смут сред агрономите в региона. За това алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас.
„Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем", каза той.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция.
Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена. Тя е с близо 30% по-евтина от българската. Причината - производството на гъби зад граница се субсидира.
В категории:
Бизнес






Магнитни бури връхлитат Земята
15/09/2025, Понеделник 22:00
0



Никола Цолов предизвика фурор край морето
15/09/2025, Понеделник 21:10
0

Украинец отиде в Русия да снима филми за възрастни, последва го тежка съдба
15/09/2025, Понеделник 21:00
0







Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора
15/09/2025, Понеделник 19:03
5

Не правете тази грешка зад волана, може да е фатална
15/09/2025, Понеделник 18:33
1



Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия
15/09/2025, Понеделник 18:01
0

1156 българи с доход над 1 млн. лв., декларираха ги пред НАП
15/09/2025, Понеделник 17:45
1
Цената на БГ гъбите на борсите е 3.00 - 3.20, а на полската е 3.40 - 3.60!
Полската гъба е предпочитана от клиентите заради по добрия външен вид. Полската гъба е по бяла, по едра и издържа 3-4 дни при стайна (магазинска) температура, а българската потъмнява по бързо, съответно по бързо дава фира - губи 10-15 % от тежестта си още първото денонощие, око не се продаде през второто денонощие губи 30 - 40 %, а ако остане на стайна температура 3-4 дни, губи над 60 - 70 %!
1. Как разбрахте че са ГМО? Това че издържат повече не зависи ли от препаратите с които ги третират. ГМО означава да имат генетично обусловена устойчивост.
2. С 30 % по-евтини за кого? Търговеца на едро или крайния потребител? По 2-3 пъти в седмицата купувам гъби и цената винаги варира между 3.50-4 лв, никъде не съм видял по 2.50.