×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е Тошко Пая и ще оглави ли наркоотдела на бургаската митница


Кой е Тошко Пая и ще оглави ли наркоотдела на бургаската митница
Общинският съветник от ДПС в Хасково Хакиф Хабил (на малката снимка) твърди, че Тодор Караиванов(на снимката) го е рекетирал
25 Януари 2016, Понеделник, 12:30 ч.
Източник: Хасковска Марица

Караиванов е считан за любимец на Ваньо Танов и митничар с богат опит. В биографията му обаче има и тъмно петно



Бившият шеф на митница Свиленград Тодор Караиванов трябваше да оглави наркоотдела на бургаската митница (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ). Според неофициална информация той е бил назначен и в продължение на седмица е ръководил едно от най-ключовите звена в Агенция Митници. След избухването на скандала Тодор Караиванов бе пратен в девета глуха, доверяват неофициални източници.

Официалната информация е, че той изобщо не е бил назначаван. Колегите от "Хасковска Марица" публикуваха днес разследване, с което припомниха как и защо Тодор Караиванов бе арестуван преди една година. Препечатваме го едно към едно:


Разследваният за корупция бивш шеф на закритата Митница-Свиленград Тодор Караиванов бе спрегнат за началник на наркоодела в Митница-Бургас. В началото на м.г. Караиванов бе арестуван след акция на ДАНС под ръководството на специализираното магистратско звено за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура. Това стана само 2 денонощия, след като Караиванов беше награден за международния празник на митничарите с плакет от директора на Агенцията Ваньо Танов. 

При разглеждането на мярката за отклонение на 44-годишния Харманлиец стана ясно, че зад ареста му стои общинският съветник от ДПС в Хасково  Хакиф Хабил. Той бил единият от двамата спедитори, подали сигнал до ДАНС срещу Караиванов. Другият изнудван свидетел е Стилян Христозов. Това стана ясно в съдебната зала през януари м.г.. Тогава Хасковският окръжен съд остави в следствената килия изпълняващия длъжността началник на митницата. Мотивите бяха, че Караиванов може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Адвокатката на обвиняемия - Гергана Георгиева, поиска домашен арест за клиента си като изтъкна добрите му характеристични данни. За същата мярка настоя и самият задържан.

"Това е провокация срещу мен. Тя продължава от 2010 г. от хора, които не искат нищо да се промени в държавата." Така се обърна към медиите Тодор Караиванов, докато конвой от 8 полицаи го водеше към съдебната зала.

Сигналът срещу изпълняващия длъжността шеф на свиленградската митница подали собствениците на спедиторски фирми Стилян Христозов и Хакиф Хабил, стана ясно от представителя на Софийска градска прокуратура Владимир Дешев. Магистратът поиска Караиванов да бъде оставен за постоянно в следствената килия. Според разследващите митническият шеф поискал пари от спедиторите, за да не минават камионите им постоянно през щателен митнически контрол. От Христозов митническият шеф искал по 50 евро на тир, а от Хабил по 200 лв. Тези пазарлъци почнали да се водят още през септември 2015-а, когато Тодор Караиванов се върна в свиленградската митница.

"Работил съм в митническото разузнаване. С такива оперативно интересни лица съм се срещал само по работа, за да предотвратява службата ми контрабанда", заяви обвиняемият, докато чакаше решението на Темида. Той категорично отрече да е пипал парите, за които бе арестуван. Според прокуратурата Тодор Караиванов взел в рамките на половин час 600 евро от Христозов и 600 лв. от Хабил. При обиските в кабинета му бяха открити 12 000 евро и 6000 лв. в къщата му в Харманли. От жилището бяха иззети и 3 чувала с митнически документи.

"Не съм оказвал съпротива при задържането ми. В сряда вечерта, когато това се случи, срещу мен изскочиха трима цивилни. Те не се легитимираха. Помислих, че искат да ме оберат, затова побягнах. Паднах в локва, а те скочиха върху ми", бе версията на митническия шеф. Той заяви още, че атаките срещу него започнали още от 2011 г. През август 2013-а пък бил заплашен с убийство, за което подал жалба в Хасковската окръжна прокуратура. Тогава той отиде на работа в централното митническо бюро. Според него тогава направил изявление, че ще бори не само контрабандата на ГКПП Капитан Андреево, но и на други интересни български пунктове. "Само за няколко месеца, откакто се върнах обратно на свиленградската митница, ударихме 2 големи контрабандни канала. Единият бе за цигари за 1,5 млн. лева на Капитан Андреево, а другият на пункта с Гърция - Капитан Петко войвода. Явно не съм удобен, а държавата гони не контрабандистите, а тези, които се борят с тях", заяви още Караиванов.

В крайна сметка през март м.г. Апелативният съд в Пловдив пусна Тодор Караиванов под гаранция от 5000 лв.

Съдия Васил Гатов каза, че обстоятелствата са се променили. Нямало опасност Караиванов да се укрие, още повече, че има забрана да напуска страната. Не била налице и прадпоставката да извърши друго престъпление, тъй като е отстранен от длъжност, нътрти магистратът. „Няма основания, които да водят до извода, че този човек може да извърши други престъпления, извън тези, свързани с работата му”, са мотивите на апелативните магистрати.

Съдът отбеляза също така, че когато общественото мнение става съдник, правото напуска съда. „Този състав се съобразява не с общественото мнение, а с доказателствата по делото”, отсече Васил Гатов.
В същото заседание обвиняемият ексначалник на свиленградската митница изнесе разтърсваща реч. Беше се подготвил предварително. С вълнение той прочете собственоръчно изписани 2 страници, в които си направи идеална трудова и житейска характеристика. „Двадесет години съм работил в системата и съм градил име, за да стигна до тази длъжност. Борил съм се срещу организираната престъпност. Пресякъл съм канали за стотици хиляди левове, с които държавата щеше да е ощетена. Сега в ареста съм в една килия с престъпници, с които съм се борил! Дискредетирането е по-тежко от смъртта! Чувствам се убит”, разстърси залата Караиванов.

След година затишие около случая и неприключилото досъдебно производство миналата седмица харманлиецът се появил в Митница-Бургас, потвърдиха източници вестника, които са го видели с очите си.

Отношение по темата вчера взе и директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов. „Всички лица, които са задържани и срещу които има повдигнати обвинения,  по настояване на прокуратурата, а и по Закона за държавния служител те са отстранени от длъжност. Отстранените от длъжност вече са 50 човека при 120 щат на митницата. Тези длъжности не могат да бъдат обявени на конкурс, не могат да бъдат ползвани, докато не приключи съдебното дело и в края на краищата не се реши дали този човек остава или не”, заяви Танов в национален ефир на въпрос дали наистина Тодор Караиванов е назначен за шеф на наркоотдела в митница Бургас.

В категории: Крими


3
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
3
Коментара по темата
3.
А
26.01.2016 10:51:51
0
2
"Мярка за неотклонение", а не "мярка за отклонение" !
2.
g
26.01.2016 10:46:29
0
0
V Bylgariq e taka!xaAAXA
1.
f
26.01.2016 07:28:03
0
4
всички знаят кой е какво прави...и най-странното е че продължава да си стои в митницата! Значи не е виновен!....или ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори