×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето я Фатме - баба на 33 внуци и правнуци. Празнува 100-годишен юбилей (ВИДЕО)


Ето я Фатме - баба на 33 внуци и правнуци. Празнува 100-годишен юбилей (ВИДЕО)
Това е Фатме
07 Декември 2015, Понеделник, 17:33 ч.
Източник: Котелнюз

Баба на 33 внуци и правнуци, Фатме Халидова започна 101-вата си година. Родена в далечната 1915 г. на миналия век, едва на три годинки остава сираче без баща. За детството си накратко обобщава като за време на бедност, глад и мизерия. Успява да създаде семейство, да отгледа и възпита 4 деца. На 50 години остава вдовица, надживява единият си син, погребва  внук. Последните години прекарва времето си в самотно уединение, стараеща се да не е в ничия тежест. След нея бодро върви 95 годишната и сестра Фийдез, която не крие страх и притеснение от наближаващите 100 години.

– Това първият столетник ли е в село Филаретово през 21 –ви век?

Кмет на с. Филаретово: – Да, това е първият столетник, считано от началото на този век, Фатме дори е първият столетник за Герлово след 2000-та година. Тя не е родена във Филаретово, а в село Топузово, когато животът бил много по-тежък.

– За тези 100 години какво е запомнила и какво не е забравила баба Фатме?

– Разказва, че нейният баща е участвал в Първата световна война, но умира след като се връща от фронта, когато тя е била само на три години. Нейната сестра сега е на 95 години и тогава още не е имала 40 дена.

– Как протича животът й през този един век?

– Леля ми се е омъжила на 18 години и има четири деца. Мъжът й умира рано и тя сама е отгледала децата си. Моите първи спомени за нея са, когато е на 60 – 65 години и сееше тютюн, царевица на нивата и гледаше животни. Може да се каже, че е работила цял живот и беше много работлива. Сееше всяка година тютюн и работеше в ТКЗ-то. В живота й има много тежки моменти. Синът й почина, когато беше на 59 години, след това на 47 години почина и внукът й. Все за тях скърби. Животът й е труден. Преди четири години падна и си счупи крака. Наложи се да лежи в болницата един месец. За нея се грижи дъщеря й Фатме, която и за миг не я оставя сама.

– Не всеки има възможността да доживее до толкова години. Разкажете малко повече за нейните навици, с какво се е хранила, какви са заниманията й.

– Винаги се храни добре, но най-много харесва кисело, прясно мляко и мед. Преди години обичаше много тулумбичките, но не и сега.

– Може ли да се обобщи, че формулата за дълголетие е мляко и мед?

– Да, това е нейната формула за дълголетие, но може да се допълни, че тя никога не е консумирала много месо, а повече предпочита домати, краставици и пипер. Никога не прекалява със сладкото. Винаги работеше и копаеше на нивата.

– Пиеше ли кафе?

– Не, никога не е пила. Тя дори не знае какво е кафе.

– Пушела ли е цигари, все пак цял живот е работила на нивата с тютюн?

– Никога не е пушила цигари. Преди години цигарите са били грях за жените мюсюлманки. Тя не е опитвала и алкохол, защото и той е грях.

– За да доживее до тази възраст, явно и вие сте били добри деца и не сте й създавали много грижи.

– Бяхме добри деца и слушахме много майка, която беше добър родител.

– Спомняте ли си да се е разболявала, когато работеше активно?

– Да, спомням си. Когато сееше тютюн се оплакваше от болки в кръста и дископатия. От други болести не се е оплаквала. Дори лекарите до скоро не знаеха, че в село Филаретово живее такъв човек.

– Явно дълголетието е отличителна черта за вашето семейство. В момента нейната сестра е на 95 години. Вие също може да достигнете тази възраст.

– Аз не искам, защото животът стана много труден. Възрастният човек има нужда от най – различни грижи. В момента майка е като дете, което само понякога ме познава. По цял ден и нощ съм близо до нея.

– Каква пенсия получава майка ви, ако не е тайна?

– До съвсем скоро взимаше 115 лв., след това й дадоха още 100 лв., защото получи телково решение и сега сумата е 215 лв. Дори онзи ден ме попита дали е получила пенсията, защото искаше да изхарчим парите за почерпка за рождения ден.

– Колко внука и правника има баба Фатме?

– Има 33 внуци и правнуци.

– Когато влязох, заварих майка ви на молитва. По колко пъти на ден прави това?

– Моли се всеки ден по два пъти – сутрин и следобяд.

– За какво се моли на Бога?

– Молитвите са на арабски и дори ние не разбираме. Тя никога не е искала да бъдем религиозни, но винаги ще си я спомняме като силно вярваща.

– Случвало ли се е да се оплаква от живота?

– Никога не е казвала такова нещо. Тя не говори за смъртта, може би се страхува от тази тема.


В категории: Животът


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Шибани турци
07.12.2015 16:59:36
4
3
Видяхме ва колко сте работливи особено дпс и руския самолет свалихте на чужда територия че и пилота във въздуха очистихте контрабандата ви на турски стоки продължава че и деца на българите прайте боклуци махайте са от България
3.
do nomer 2
07.12.2015 16:13:49
0
10
Гнусен боклук, това ли ти осмисля жалкия и мизерен живот - да обиждаш работили цял живот достойни хора?? Безмислено е съществуването ти, ако все още не си спри се не се размножавай - няма файда за България от деленето на еднокллетъчни прости организми - като теб!!!
2.
*********
07.12.2015 15:40:28
8
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
gufkugckuyvulyviluvjbuk
07.12.2015 15:05:34
1
3
ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА И ДА РОДИ ОЩЕ ТОЛКОВА , НАЗДРАВЕ БАБО ФАТМЕ .......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори