×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Движение 21” ще бъде коректив! Бургас, Несебър и Поморие имат нужда от промяна!


„Движение 21” ще бъде коректив! Бургас, Несебър и Поморие имат нужда от промяна!
Ще направим всичко възможно да влезем и в трите общини с нови лица, каза Татяна Дончева
15 Октомври 2015, Четвъртък, 18:02 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Няма да влизаме в коалиции, ще подкрепяме всяко разумно предложение, независимо от коя партия идва

За очакваните резултати на „Движение 21” от изборите в Бургаска област, защо се отказа кандидатът за кмет Аргир Гилмановски и каква е предизборната програма на „Движение 21” с приоритетите за Бургас, Несебър и Поморие, Флагман.Бг разговаря с лидера на алтернативната левица Татяна Дончева. 


- Г-жо Дончева, какви са Вашите очаквания за Бургаска област от вота на 25 октомври?

- Ние участваме за първи път на местни избори. Миналата година за първи път се явихме на парламентарния вот и за три седмици кампания с 40 хиляди гласа сме първата извънпарламентарна политическа сила. Задачата ни за тези избори в национален мащаб е да увеличим гласовете в пъти. Този път участваме с 883 кандидати за съветници от името на „Движение 21”, които заемат всички региони. Имаме 22 кандидати за общински кметове, 93 кандидати за кметове на населени места, 5 коалиционни кандидати за кметове и 8 коалиционни листи за представители в месния парламент. Това означава, че ние сме стъпили със структури във всички региони и за разлика от миналата година, когато на практика листите правеха кампания като структури, сега нещата са значително улеснени.
Този резултат го търсим в национален мащаб, като сме приели, че никъде структурите не са достатъчно здрави (може би с изключение на София), за да можем да правим планове място по място. Смятам, че след тези избори ние ще имаме номинални гласове, които ще са в пъти превишаващи тези от миналата година и ще имаме кметове и съветници по места.

Специално за Бургаския регион имаме листи за съветници в Бургас и Несебър и листа за местния парламент и кандидат за кмет и на населени места в Поморие. Ще направим всичко възможно да влезем и в трите общини, което ще ни утвърди като сериозна политическа сила, която благодарение на създаването на организацията е достатъчно здраво стъпила във всички части на страната.
Предварителни очаквания – колко гласа или съветници ще имаме, няма да поставяме. В крайна сметка това са първите местни избори за нас. При парламентарния вот миналата година нещата вървяха по-скоро като агитация и организация на централно ниво. Сега, с малки изключения, в изборите участват дебютанти, а местните избори имат специфика. За старите кандидати предварително е ясно, че без срещи с избиратели резултати няма и че тези срещи не могат да бъдат компенсирани само с централно разнасяне на флаери и с отразяване от медии. Някъде хората се справят по-леко, някъде – по-несръчно, но анализът ще го направим след изборите.

- В Бургас също имахте кандидат за кмет, който се отказа в последния момент? Какви мотиви за решението си представи пред Вас г-н Аргир Гилмановски?

- Нашият кандидат се регистрира в 14,30 часа и в 16,30 часа оттегли кандидатурата си. Няма да изяснявам публично защо. Имам някакви подозрения, но те са без значение.
Направи ми впечатление обаче, че той си беше оттеглил кандидатурата, без да ме уведоми и че ми даде едни крайно безсмислени обяснения за постъпката си. Каквито и мотиви да имаш, не може в 14,30 часа да се регистрираш и след 2 часа да се оттеглиш. Обстоятелствата, които са се случвали, са във времето назад и няма нужда да правиш подобни упражнения, ако искаш да бъдеш уважаван от хората. Аргир Гилмановски се отказа като кандидат за кмет, но се беше оставил в листата за съветници, което го помолих да поправи тутакси. Той се извини, че не може, защото го е направил в края на последния ден за регистрация, буквално в последната секунда, когато не може да бъде заменен с някого… Това обаче е жалко за човека.

- Какъв Общински съвет очаквате в Бургас и на всяка цена с леви партии ли ще си партнират Вашите съветници?

- Бургас се счита за град, доминиран от ГЕРБ и Митко Николов. Ние мислим, че и в градове, където изглежда, че има фаворити, има място за коректив. Това, което ние искаме от нашите групи съветници, е да обичат града, в чийто местен парламент са и да се стараят да намерят реални практически проблеми и да мислят върху реалното им решаване. Не искаме хора, които разказват лозунги. Не искаме хора, които си въобразяват, че правят голяма политика с безпринципни комбинации. Регион като Бургаския, където има много сериозни икономически интереси покрай туризма, е много изкушен от тази гледна точка.
Искаме тези проблеми да са реални и да изхождат от преценката на хората. Нашите съветници преимуществено са нови (с някои малки изключения в Несебър) и трябва да имат много добра комуникация с гражданите, за да може „Движение 21” да бъде политически механизъм за участие в управлението на гражданското общество.

Ние сме търсили на много места хора, които не са наши членове. Най-много 4-5% от кандидатите ни за съветници са партийни членове. Ние търсим авторитетни хора, които гражданското общество да възприема сериозно и на които да възлага надежди. Търсим  професионалисти, които да са организационно подготвени, а не просто партийни активисти, които считат, че „Движение 21” е поредната партия, която ще им осигури работно място. Това, което се мъчим да прокараме като линия на поведение, е нашите кандидати за съветници при работата си в местния парламент да подкрепят всяко разумно предложение, независимо от къде идва. За нас е важно и да бъдат евристични при търсене на решение на проблемите. Много държим те да бъдат проводници на разбирането, че ние като бедни хора в бедна държава трябва да похарчим разумно всеки лев от държавния и общински бюджет, а не да търсим схеми за открадването на голяма част от парите.

Ще искаме нашите групи съветници да бъдат част от механизма за прекъсване на корупционните схеми, които са обхванали централната и местна власт и през които се движат всички големи строителни поръчки, всички доставки на горива и консумативи.

По отношение на европрограмите ще държим да се търсят такива възможности, от които реално населението има нужда. Защото простото отчитане на висока усвояемост на европейски средства за неща, от които няма нужда, според нас е безсмислено.

Специално в Бургаския регион туризмът е доминанта  и трябва да се мисли комплексно как туристическата услуга у нас и в частност в различните населени места тук може да бъде направена конкурентна, качествена и на приемлива цена. У нас има насложени проблеми върху управлението на комплексите, на плажовете и курортните територии. Това е родено от „еволюцията” на прехода, от процеса на приватизация и от административни недомислици, при които различни  институции управляват и организират различни части от туристическия процес, при което стават един куп недомислици и неразбории. Очевидно това трябва да бъде премахнато с държавна политика, но местната власт навсякъде трябва да бъде генератор на решенията. Тук хората са най-добре запознати с проблемите, а Дяволът е заровен в детайлите.

- Какви са предложенията Ви в тази посока?

- Прави впечатление, че най-често един местен човек, който дава квартира, разчита да изкара през лятото пари за цялата година и да я предложи за 10 лв. Туристът, който ще дойде обаче, ще трябва да плаща 8 лв. за шезлонг, 8 лв. за чадър, 10-15 лв. за паркинг, евентуално пари за паяк. Това прави туристическата услуга непродаваема. Един нормален българин със средна заплата не може да си позволи при тези цени на туристически услуги да дойде на каквато и да е почивка. Същевременно на квартира няма как да дойде турист, който е със сериозни финансови възможности. Той ще си търси скъп хотел.

Очевидно на морето извън човешката алчност трябва да ни води и човешката прагматичност, т. е. – да има услуга за всеки потребител според неговите възможности. Това означава преосмислянето на концесиите – кой и срещу какво да ги дава.  Преосмислянето на това как да премахнем тенекиите, които вървят по целите крайбрежни алеи. На това с какво да се осмисли пребиваването на туристите. На това дали да не взаимстваме от гърците определени решения за ползване на морето. На това какви атракциони ще предложи град като Бургас. Не Свети Влас с неговите яхти, и за този влак си има пътници. Да помислим за Бургас!

Много сериозно внимание заслужава работата върху предлагането на спортове, култура, образование по изкуство на децата. Не може всичко да се съсредоточава в София. Какво като Бургас печели награди и е най-добър град за живеене, като миграцията продължава? Миграцията е свързана повече с решаване на въпроса с работата и с условията за децата. Ако Бургас е град, който се развива добре, трябва да има сериозна работа и отделяне на общински ресурс за това какво децата могат да учат и с какво да се занимават.

В културните институти навсякъде има проблеми и има едно видимо по-ниско ниво, отколкото в софийските опери, театри, концерти и т. н. Беше време, когато бургаският театър беше над софийските. Не мисля, че това е нещо непостижимо. От „Движение 21” не мислим, че са достатъчно разумно решени приоритетите на оперно-симфоничния оркестър. Навсякъде в страната, където е направена „реформата” и където тези оркестри са или симфонични, или съставът е оперен, както е тук, има сериозни проблеми и смъкване на професионалното ниво. Очевидно ще трябва да се види с какво да се попълва програмата на такъв културен институт, откъде да се търсят сили и възможности и как това да бъде организирано до краен резултат. Общината не може да бъде отделена и индиферентна, независимо дали нейният кмет ходи на симфоничен концерт и театър, или не ходи. Има общини, където може да се намери ресурс, има история, има традиции, има хора и институции, които подготвят такива кадри. Мисля, че по отношение на културата и нейното масовизиране в най-хубав смисъл, в Бургас има сериозни възможности. Те са извън рязане на ленти. Те са търсене на активност, ресурси и дейност в хората, които живеят в Бургас. Мисля, че независимо за колко изявен кмет се счита Митко Николов, винаги има допълнителни възможности и „Движение 21” може спокойно да бъде носител на такива идеи.

- Ще подкрепите ли някой от кандидатите за кметове в Бургас, след като Вашият се отказа?

- Ние няма да призовем да се гласува за никого от кандидатите за кмет. Хората ще изберат градоначалника по съвест. В Бургас бюлетината на листата на „Движение 21” е номер 3.

- При евентуална нова победа на Димитър Николов и ГЕРБ, Вашите съветници опозиционно ли ще се държат в Общинския съвет и какво е отношението Ви към НФСБ – тук те са най-сериозната опозиция, а БСП е много слабо представена?

-  Участваме на изборите самостоятелно, защото е въпрос на идентификация и на преброяване. Откровено казано – не харесваме политическото поведение на част от така наречените патриотични формации. Смятаме го за твърде агресивно, за да е приемливо и не бихме искали нашите съветници да имат такова поведение. Ние ще ги стимулираме да подкрепят всяка разумна инициатива и едновременно с това ще ги стимулираме да имат приоритети, които са свързани с потребностите на гражданите и които те ще докарат докрай. Това означава да ги поставят на дневен ред, да ги популяризират със средствата за масова информация, да започнат да ги оповестяват в срещи с обществеността. Това предполага, че ще имаш нормални контакти с управниците и няма да се търси скандал за щяло и нещяло. Също така обаче означава, че ще бъдеш последователен и неотстъпчив в преследването на приоритетите, които си набелязал и за които си убедил обществеността, че имат смисъл.

Ние сме отворени за партньорства, които са различно нещо от коалициите. Една обща дейност най-лесно се проправя с общи инициативи. В Бургас НФСБ е уважавана формация, в която има сериозни хора с опит в Общинския съвет и идеи за местните проблеми и техните решения. Аз не виждам защо те да не бъдат потенциален партньор в наши и ние в техни инициативи.

- В Несебър ще подкрепите ли кандидат за кмет?

- Казали сме, че ще призовем всеки да гласува по съвест. Хората в нашата листа си имат предпочитания. Голямата част от тях искат новото, а не възпроизвеждане на статуквото.
Ние не налагаме на нашите кандидати решения от София, защото считаме, че те живеят в града и имат реална представа от какво имат нужда хората тук. В град като Несебър наистина е хубаво да има промяна.
Освен това „Движение 21” е голям привърженик на мандатността. Ние смятаме, че два мандата са нещо много хубаво и много здравословно. Това означава, че за 8 години един човек може да стане кмет, да покаже вижданията си и да отстъпи стола на друг, без покрай кметския кабинет да обраства една клиентела и без да заявяваме, че ще се борим с корупцията с нови затвори и с нови арести.

- Във Вашата листа в Несебър има и познати лица, които са били общински съветници от „Море”.

- В Несебър има стари съветници и ние разчитаме на тези двама-трима души да приведат младоците от листата в лабиринта на местното самоуправление по един много по-кратък път.
В Несебър властват бизнес интереси, но ние ще се постараем да дадем трибуна за изява и възможност да участие в местното самоуправление на хора, които са нови и които са от малкия и среден бизнес и нямат възможности нито да си направят политическа партия, нито да доминират кмета и Общинския съвет. Ние ще бъдем техни адекватни представители.

- Как ще постигнете политическо влияние в Несебър? Там винаги са властвали бизнес интереси.

- Залагаме на политическо влияние. „Движение 21” е нова формация и ние искаме да създадем от нея един механизъм за участие на гражданите във властта. Искаме да привлечем нови хора, които после да включим в участие на централни избори. Всичко това си е политическо влияние. Че ще има хора, които са привърженици на статуквото. Че ще има и хора, които ще считат, че това е пионерска работа – да говориш за идеи, но така или иначе ние от миналата година вървим по този път и нямаме причина да се отказваме, дори в това наше корумпирано време, когато всичко е пари.

- Срещу кого излиза в Поморие Вашият кандидат за кмет Калоян Недялков?

- В Поморие структурата е най-млада и хората са най-неопитни. Кметът беше от ГЕРБ и поморийци не са особено доволни от първия му мандат. Ще се постараем хората тук да получат представителство в Общинския съвет и да включат „Движение 21” в работата по проблемите на Поморие.



Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
Таня
17.10.2015 13:18:18
1
0
А кандидата на БСП за кмет на село Каменар Пламен Лазаров не смее да се появи да не го разпознаят че не е с всичкия си.
8.
do Ani
16.10.2015 11:09:29
1
2
Kako Ani ti li pishesh komentarite?
7.
7
16.10.2015 00:36:49
1
12
Не разчитат и на акъл..явно.А за какво се борят...никой не знае.
6.
Несебър
15.10.2015 23:56:41
4
13
Ни се чуват, ни се виждат. Да дадат по едно интервю да ги видим колко им е акъла и за какво се борят. Явно не разчитат на интрвюта.
5.
Към Несебър
15.10.2015 20:45:38
10
9
Ти колега да не си мислиш , че тоя дето на управлява два мандата ,че и трети иска може да пише и да се изразява! Бат Коце с теб сме , мачкай ги тия !
4.
несебър
15.10.2015 20:09:17
4
23
С тези Татянче...никакъв шанс.Научи ги да пишат и да се изразяват...водачите ти сестро.
3.
БЪДЕЩЕТО
15.10.2015 19:47:00
2
9
ЗА ДА СПЕЧЕЛИ МИЛАТА ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ ТЯ Е УМНА ЖЕНА ТРЕБЕ ДА ГИ ЗНАЕ ТИЯ НЕЩА НАЙ ЛЕСНО Е КАТО СЕ ОТЧИСЛЯТ НЕКВИ ПРОЦЕНТИ ОТ ЕВРОРЕЙСКИ ПРОГРАМИ И СИ ГОТОВ И КАТО ТИ ДОЙДАТ НА ПОМОЩ И АСЕН СЪС ЗЛАТНИТЕ ЗЪБИ АСАН С МУСТАЦИТЕ МАЛКО ФОНДАЦИЙКИ И НПЕОТА И СИ ГОТОВ КМЕТ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ. ....НЯКОЙ ДА НЕ СА ПОЗНАЙ ЕЙ
.......
2.
Ti
15.10.2015 18:37:08
2
13
Комунисти.
1.
Аз
15.10.2015 18:35:44
1
8
С пенсионерите в Сунгурларе и лидера Атанасов ще я наредите перфекно толкова ли няма млади хора.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори