×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето го бургаския Хорейшио - Михаил Христов, който разкрива убийства по GPS, GSM и откъснат кабел


Ето го бургаския Хорейшио - Михаил Христов, който разкрива убийства по GPS, GSM и откъснат кабел
Михаил Христов участва в разследването и разплете част на най-тежките престъпления в Бургаско
30 Август 2015, Неделя, 03:11 ч.

Това е детската мечта на Михаил, който е сред най-добрите полицаи в Бургас

Извършителите на тежки криминални престъпления в Бургас нямат никакъв шанс да се покрият и избягат от правосъдието, през последните години нeразкритите убийства на територията на дирекцията са истинска рядкост.

Неслучайно една от наградите, които на 5 юли тази година гл. секретар Георги Костов връчи - Почетен знак на МВР III степен, бе за разследващия полицай Михаил Христов, който работи по разкриване на престъпленията срещу личността.

Да се среща очи в очи с човешката жестокост не е била детската мечта на Михаил разкри той пред "168 часа".

Когато завърша право в Бургаския свободен университет, в Областната дирекция на МВР обявяват конкурс за дознатели и току-що дипломираният юрист решава да опита. Не му трябва много време, за да разбере, че това е неговото място.

Разследващият има свое продължeние на знаменитата фраза "Следите остават". Но трябва да знаеш къде да ги търсиш, допълва Мишо Христов.

Доказателство за това е разкриването на едно от най-жестоките убийства, извършени тази година в Бургас. Когато на 2 април 84-годишният Георги Георгиев от Черноморец не се прибира у дома си, полицаите решават да огледат апартамента му в Бургас, където е бил последно заради извършван в него ремонт. Прави им впечатление, че всичко блести от чистота, а в жилище е пропито от силната миризма на белина.

Въпреки старанието да се прикрият следите, при детайлния оглед криминалистите намират няколко капки кръв, невидими с просто око. Така става ясно, че в апартаментът е местопрестъпление, а жертвата е изчезналият дядо Георги. Това е само част от пъзела, но една от най-важните, за да се стигне до доказване на престъплението.

В този случай на страна на разследващите е и късметът. Един от първите разпитани е Тихомир Трифонов, 49-годишен видинчанин, който се е установил в Св. Влас и се занимава със строителни ремонти. Именно него Георги Георгиев е наел да стегне жилището на централната бургаска ул. "Гластон".

При разпита Тихомир твърди, че се е виждал с хазяина преди обед, но след това разделили. Прибрал в Св. Влас и повече не се е връщал в Бургас. Един от полицаите обаче забелязва на седалката на колата му лист хартия. Оказва се катаджийски акт, съставен на Трифонов в час, за който той твърди, че е бил в Св. Влас.

След това събитията се развиват по най-благоприятния за полицаите сценарий.

Извършителят просто казал: "Е, хванахте ме, няма какво да се крия, аз го убих".

Самопризнанията се потвърдиха от много други събрани доказателства, включително и от капките кръв в жилището, обяснява Михаил Христов.

Привидно лесното за разкриване престъпление се оказва едно от най-драстичните, по които разследващият е работил, защото тялото на жертвата е разчленено.

След скандал между майстора и дядо Георги за това колко струва ремонта, Трифонов удря стареца с чук по главата. За да прикрие престъплението, той решава да разфасова тялото и да го хвърли извън Бургас.

Използва един от инструментите - макетен нож и превръща банята в транжорна. Работил е методично, разрезите са извършени почти професионално, установяват еспертите по случая.
Разследването на убийството приключи наскоро, предстои изготвяне на обвиителен акт. Тихомир Трифонов е в ареста.

Невинаги обаче нещата се развиват по този начин,

често е необходимо търпение и находчивост, за да стигнем до извършителите, признава Михаил Христов и дава за пример работата по изключително заплетен случай в поморийското село Дъбник.
През януари 2007 г., 33-годишният Сюлейман Христем е обявен за изчезнал. Година по-късно полицаите стигат до оперативна информация, че най-вероятно изчезналият е убит като в това имат пръст собственият му баща Исмаил и брата на една от сестрите му - 29-годишният Николай Христов.
Заподозреният за тежкото престъпление Николай вече е напуснал страната и работи в Норвегия, но с оперативна комбинация криминалистите успяват да го върнат в България. Трябва им обаче още нещо, за да разрешат случая - тялото на жертвата.

"Подозирахме, че Сюлейман е заровен някъде в гората, там е абсурд са се намери нещо, трябваше да проявим изобретателност, за да го накараме да го изрови трупа и да го заловим на място", разказва полицаят.

За да върнат Христов от Норвегия, пускат слух, че полицията вече има информация къде е тялото на Сюлейман и въпрос на време е да го открие. Комбинацията сработва - уплашеният Николай се връща от чужбина и отива на мястото с намерението да изрови останките и ги унищожи напълно.

Спипан е докато копае в гората.

Там намират и човешки кости, а ДНК експертизата показва по категоричен начин, че те са на изчезналия Сюлейман. Директният извършител на убийството се съгласява на съкратено производство и в момента излежава 8-годишна присъда.

По съвсем различен начин, но не по-малко драматично, се развива разследването на друго тежко престъпление, което вдига полицията на крак в началоно на октомври 2010 г.

В двора на къщата си в м. Бадемите край с. Рудник е намерена простреляна в главата 36-годишната Тодорка Калпаклиева. Тя живее с известният като лихвар Стоян Вълчев, двамата са родители на дете с тежки малформации, което не може да се обслужва само. 10-годишната Десислава е открита в къщата в окаяно състояние, но от Стоян няма и следа. Първаначалната версия е за семейна драма, но нещата се обръщат на 180 градуса когато в местност на около 500 м от вилната зона е намерен мъртъв и Вълчев. Главата му буквално е отнесена от изстрел от непосредствена близост.

Проверихме всички възможни версии, докато стигнем до задържане на заподозрян, не случайно Иван Симов беше арестуват чак на 7-ия ден, спомня си Михаил Христов. Той е убеден, че именно Симов е извършителят. Доказа се, че Симов е бил същият ден в къщата, видял е, че "клиенти" връщат пари на Вълчев, самият той е имал дълг, а алибито за времето на престъплението, което негови близки се опитаха да му изградят, не беше убедително, казва разследващият.

Най-силният коз срещу 35-годишният Симов, който по това време е работник в бетонов възел и със семейството си върти земеделие, са намерени вещи от вилата на убитите в собствения му дом. Сред тях е DVD с изтръгнат кабел.

Начинът, по който е взета техниката, издаваше агресия, ако тя е била доброволно дадена от Вълчев, както Симов обясняваше, кабелът нямаше да е в това състояние, анализира полицаят.
От началото на разследването Симов отрича да има нещо общо с престъплението. След дълъг процес с разпити над 70 свидетели и експерти съдът в Бургас преценя, че доказателствата не са достатъчни и обвиняемият излиза на свобода.

Трагедията с три трупа - малко след убийството на родителите си в дом издъхва и болното им дете - е дописана от съдбата.

Година и половина след като е оправдан Иван Симов издъхва в съня си. Инфарктът го застига на 38 години.

Михаил Христов е и част от екипа, който работи по изчезването на дистрибутора на захарни изделия Николай Христов. 22-годишният мъж не се прибира у дома си след работния ден на 18 април м.г., на следващия ден родителите му съобщават в полицията, че синът им е изчезнал.

Тогава много ни помогна, че колата му бе оборуднава с модерен GPS, анализира дознателят. По апаратурата не само проследяват пътя на колата и по камери на две бензиностанции засичат, че Николай не е сам, но получават информация и за точните часове, в които автомобилът е бил запалван и съответно в които двигателят е спирал да работи.

7-те минути престой в землището на карнобатското село Сигмен

насочват разследващите къде да търсят тялото на убитото момче. Междувременно те вече са намерили изоставения микробус, по който са открити и капки кръв от Николай.

Капка кръв "заковава" и извършителя - 21-годишният Тодор Атанасов, приятел от детинство на жертвата. Тя е скрита между шарките на маратонка, иззета от дома на Тодор. ДНК-експертизата потвърждава - кръвта на е убития дистрибутор. На първа инстанция Атанасов получи 24 години затвор.

GSM-ът на друг извършител на убийство - бившият полицай Михаил Менашки, се оказва важно доказателство срещу него.

По клетъчния телефон, който 29-годишният мъж е носел във себе си в нощта срещу 3 септември 2012 г., криминалистите проследяват маршрута му - от квартира в с. Кошарица до хотел "Глобус" и обратно. До хотела той намушка смъртоносно 30-годишната Мария Златанова, рани и приятеля й.
Близо до „Глобус" Менашки бе прихванат и от камера, спомня си разследващият полицай. Престъплението е разкрито часове след извършването. Михаил Менашки вече е с влязла в сила 25-годишна присъда.

Може ли разследващият да изпитва симпатия към обвинения за убийство?

Всеки случай е отделна човешка история, разговаряйки с хората, които по един или друг начин са свързани с конкретното престъпление, научаваш повече за тях, за живота им, за причините, които могат да изправят един човек срещу закона, разсъждава полицаят.

Той дълго ще помни разговорите си с Любомир Симеонов, пенсионираният военен, който 23 септември 2013 г. на малка уличка близо до центъра на Бургас уби с един изстрел в сърцето Павлинка Йовчева, дългогодишен шеф на „Дребно банкиране" в бургаския офис на Уникредит Булбанк.

Изключително интелигентен човек, много обаятелен събеседник, обясненията му предизвикват съчувствие, не крие впечатленията си Христов. Докато бизнесът му се е развивал добре, е хранел цели семейства, държал се е много добре с хората, които работят за него, но от друга страна е отнел човешки живот, причинил е страдания на съпруга и децата на убитата, това не може да се забрави нито за миг, допълва разследващият.

Убийството може да бъде сложено в графата "лесни за доказване" - няколко часа след разстрела 57-годишният по това време Симеонов сам се предава на полицията.

По това време вече е обявен за издирване. Още при първите разпити след престъплението източници от банката насочват криминалистите към Симеонов. Той е клиент на банката, който познава жертвата от около 10 години. Напоследък настоявал за нов кредит, но му е бил отказан.

Работата по случая е свързана с много разпити както на свидетели, така и на колеги на банкерката, както и особено тежките срещи с близки на загиналата.

Разследването събира данни, че убийството е предварително готвено - бившият военен се е снабдил с пистолет "Макаров" специално за целта, няколко пъти дебнел Йовчева преди да натисне спусъка. Първоначално е имал план да извърши покушение срещу шефа на банката от италианска страна, за да предизвика международен отзвук, обмислял е варианта да насочи дуло и срещу Левон Хампарцумян, но преценил, че организацията на такива атаки не са по силите му.

В последният ден на март т.г. ВКС потвърди 20-годишната присъда на Любомир Симеонов.

Наградата "Почетен знак на МВР - III степен" е персонална, но аз и всеки от колегите ми сме наясно, че работата ни е успешна, когато действаме в екип,

категоричен е Христов. Признава, че през годинитее разчитал много на съветите и помощта на колега си Златко Пеев, който отскоро оглави дознанието към ОДМВР в Бургас.

Част от разследващите полицаи към бургаската дирекция са стартирали кариерата си почти по едно и също време, многото прекарани заедно часове и преодоляването на критични ситуации ги е превърнало и в приятели.

Ако могат да си позволят отпуск по едно и също време, избират да пътуват заедно из страната.
Един от приятните абсурди на работата на Мишо Христов е, че с охота посещава ... моргата - заради удоволствието да контактува със съдебните медици.

На това място, което повече свързват с неприятни преживявания, аз срещнах едни страхотни хора, опитът на д-р Косьо Янков, д-р Галя Милева и д-р Параско Парасков е от изключителна важност за успеха на всяко разследване, но освен това човек може да разговаря по най-различни теми, да научи много неща както за професията си, така и за живота, казва разследващият.

Първото влизане в моргата вече е останало в далечното минало. В бургаската дирекция действа неписано правило разследващите да присъстват на аутопсиите и Михаил Христов споделя тезата, че това помага много при изграждането на ясно и добре обосновано обвинително заключение.

Да пътува със семейството си и да слуша рок, когато може и на живо, са нещата, които зареждат топполицая. Може дълго да говори за емоцията, която е получил от концертите на Whitesnake, Bon Jovi, Iron Maiden, Scorpions, Europe, Twisted Sister, Manowar, Deep Purple, Deff Leppard... За това разказва също толкова разпалено, както и за разкритите от него и колегите му престъпления.

В категории: Крими


14
Коментара
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
14
Коментара по темата
14.
Добър ден
23.09.2021 22:39:20
0
1
Браво, на момчето !Ако всеки от нас си върши работата поне на половина, ще живеем по-добре.
13.
кокото
31.08.2015 07:42:37
4
3
Към тъпанарите 10,11,12:
Нито един от вас не е професионалиста,който може да дава мнения.Не за оправдание,а за информация-Златко Пеев пие само бира,по малко,а М.Христов-но 1-2 водки три пъти в месеца.Колко сте долни и тъпи,дори не може да разберете,именно защото сте тъпи.
12.
очевидец
30.08.2015 19:03:35
2
12
С Пеев живи престъници сте виждали само с белезници .То бива глупости но се осирате .
11.
свой
30.08.2015 18:59:35
3
14
Голям смях ,кой тъпанар ги пише тези глупости.Къде ги разкри тези престъпления сигурно като пиянствахте с Пеев .
10.
топ
30.08.2015 17:12:08
1
7
Разследването на убийството в Рудник / Ив.Симов/ си беше чист провал.
9.
nakata bojilov
30.08.2015 12:14:53
3
13
kak shte napravite nego shef na policiata,ami petar jekov ot tolkova vreme chaka,jekata e top policai na burgas
8.
Kiro
30.08.2015 11:21:40
1
14
Харабейшо
7.
Един
30.08.2015 10:34:53
9
31
скъпо латен машинопист....Всичко е така ,само че има други хора ,които му го поднасят на готово.Хорейшио ,ама друг път..
6.
Ти знаеш
30.08.2015 10:18:28
3
21
Ама тук става дума за убийства не за кражби ... Всеки си личи кой колко знае по това което прави !
5.
Аз знам
30.08.2015 10:10:48
2
23
Не ти трябва да си детектив да разбереш кой са утайката на обществото. След всеки арест по медиите винаги едно и също се чува. "Той е стар познайник на полицията", "Има дълго криминално минало" и производни на тези. Обществото първо трябва да се изчисти от големите бандити който крадат за да имат повече, а не от малките хора който крадат поради факта че големите вече са им взели каквото имат и са принудени да оцеляват.
4.
Неа
30.08.2015 10:07:39
5
26
Браво ! Ето как човек може градивно да използва уменията си . Един пример !
3.
3
30.08.2015 10:03:24
5
24
Такива хора ни трябват на измъчения от престъпления български народ. Истинска защита, за която бленува 25 години.
2.
Полицейски фолклор
30.08.2015 09:41:09
8
35
Разкази за наивници.Балъци винаги ще има.
1.
Тракиец анти-Руснак
30.08.2015 09:24:29
9
35
Направете го шеф на полицията!!!
Изпратете го на тренировка във САЩ да се обаче на последните методи и технологии и да почваме да ловим мутрите във Бургас!!!!!! Няма време!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор
Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори