×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къпането в Черно море стана като руска рулетка


Къпането в Черно море стана като руска рулетка
Затварянето на плажа в Лозенец само удари камбаната
27 Август 2015, Четвъртък, 14:44 ч.
Автор: Здравко САПУНДЖИЕВ, в. "Стандарт"

От чревни инфекции до дизентерия и хепатит ни дебнат във водата


Къпането в родното море все повече заприличва на руска рулетка, алармират лекари. Затварянето на плажа в Лозенец само удари камбаната.

Дизентерия, хепатит А и чревни инфекции. Това са една нищожна част от диагнозите, които човек може да си навлече само с едно цамбурване в морските вълни в някой от курортите ни.

Край любимия на родните гъзари Лозенец здравните инспектори засякоха изобилие от бактерията ешерихия коли. Причината е ясна. В морето се вливат фекални води, и то в такива количества, че солената вода е безсилна пред бактериите.

30-годишната пречиствателна станция край Лозенец просто вече не върши работа.
Всички го знаят от години, но си траят. Затова и всеки летовник там рискува да получи за спомен стомашно разстройство, гадене и повръщане.

Подобни преживявания грозят и плажуващите в къмпинг "Каваци" край Созопол. Пречиствателната станция там се оказа, че изобщо не работи. Установиха го общинарите от Созопол покрай разправиите си с милионера Николай Банев, който стопанисва къмпинга.

Затова летовниците не трябва да се чудят защо стомашно-чревните инфекции ги връхлитат по-често по родното море, отколкото в съседна Гърция например.

Ако се превиваме от стомашно неразположение, причината може да са вирусни и бактериални инфекции, по-рядко паразити. Ротавирусната инфекция е най-честият виновник за острия гастроентерит. Слузно-кървавата диария обикновено има бактериални източници, обясняват лекарите.

При бактериалните диарии усложненията могат да са по-сериозни - сепсис (обща гнойна инфекция на организма, хипотермия, нарушения на съзнанието), възпаление на стави и кости, а високият фебрилитет може да доведе до гърчове.

Идеята да се избегнат рисковете от морското къпане с плацикане в хотелския басейн е неразумна, предупреждават лекарите. Рискът да пипнем вируси и бактерии дори е още по-голям. От къпане в басейни може да си докараме много лесно кожни инфекции.


Сред по-леките, но стряскащи е импетигото - след ожулване по обширна площ от кожата се появяват мехурчета, пълни с мътна течност, която се превръща в гной. Болестта е заразна и ако не се излекува напълно, са възможни усложнения.

Сред най-опасните кожни заболявания е червеният вятър, който е тежка бактериална инфекция. Заразата може да проникне в организма и през най-малки ранички. Обикновено се появява по повърхноста на кожата, богати на лимфни съдове. Протича с висока температура, отоци и възпаление на лимфните възли. В повечето случаи рецидивира. Поради големите рискове, които крие, болничното лечение е задължително.

На фона на всички описани по-горе страхотии летният грип е като малкото зло. Обикновено той протича леко, а острата му фаза преминава за 4-5 дни. През първите 3 от тях обаче е задължително да се пази леглото, да се мине на диета и да се пие много вода.

Сред полезните неща, които човек може да направи, за да се предпази максимално от всички зарази по време на лятната ваканция, е спазването на хигиена. Ръцете винаги трябва да са чисти, ако не можете да ги измиете с течаща вода, ползвайте антибактериални гелове и кърпички.

При всяко нараняване, дори леко одраскване от мида, вземете мерки със съответните антибиотични пасти и спрейове. А за младите родители - в никакъв случай не водете на море бебета по на няколко месеца - рискувате почивката ви да завърши в болница с тях.

В категории: Животът


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
10
Коментара по темата
10.
ВЪПРОСИ,ВЪПРОСИ
28.08.2015 09:48:03
0
2
Сезона в Лозенец беше сринат защо?
1.Нима миналата година е имало друга пречиствателна станция?Или тогава паразитната структура РЗИ-Бургас е спала и само е лапала държавни парички?
2. Не ви ли се струва че има поръчково раздуване на нещата за да се разгроми някоѝ?Защо РЗИ изведнъж реши да затвори плажа ,на кого изпълнява нареждането и то естествено не е безплатно , защото за ръководството на РЗИ няма безплатен обяд.
3.Нали преди започване на сезона минават проверяващи от Областна управа ,РЗИ и др. и наѝ вероятно те са си прибрали парите и са писали в протоколите че всичко е наред.КОЍ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТА ЗА ИЗЛАГАЦИЯТА ПРЕД СВЕТА¬?
4.Как може РЗИ да отвори част от плажа а другата да е затворена, Нима има стъклена преграда във водата че да спира лаѝната които с-ре РЗИ-то?и т.н. и т.н
9.
Да ама............
28.08.2015 09:04:12
0
1
ЧЕРНО МОРЕ,.........почерня от мръсотиите .......
8.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 23:34:10
0
0
ПОЖИВЬОМ УВИДИМ!!!!!!!!
7.
lisan lisan
27.08.2015 21:40:48
0
2
до ЧИНОВНИКА не е факт защото ЛИЧНО не си присъствал видял "НЯКОЙ ТИ КАЗАЛ ЗВЕЗДИТЕ МИ ГО ГОВОРЯТ"(бла бла)моето е ФАКТ ИДИ И СЕ УБЕДИ СЪС СОБСТВЕННИТЕ СИ СЕТИВА
6.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 16:34:44
0
1
СЪЩО ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ....НЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ ИЗРАЕЛ ИМ ТРОВИ ТЯХНОТО МОРЕ .... ФАКТ .....
5.
lisan lisan
27.08.2015 16:30:40
0
6
ЧИНОВНИКА ИДИ СЪБУДИ ЧИНОВНИКА ДА ВЪВЕДЕ РЕД ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ БИЗНЕСМЕНА ОТ БИРАРИЯТА СИ ИЗЛИВА ПОМИЯТА НА ПЛАЖА ЗА СМЕТКА НА НАШЕТО ЗДРАВЕ
4.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 15:12:36
1
0
ДО КУМА ЛИСА ....... ТОВА НЕ ГО КАЗВАМ АЗ ПРИЯТЕЛЮ ....... А ОРГАНИЗАЦИЯТА .... НА ГОСПОДИН АСАНЖ ..... ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ .....НЕ САМО ТОРАТА И КОРАНА ВЕЧЕР ....... ДОСЛОВНО КАЗВАМ ТЕКСТА ОТ ТРИ ГОДИНИ В БЛИЗОСТ ДО МОРСКАТА ГРАНИЦА В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ НА ТУРЦИЯ СРЕЩУ КУРОРТА АНТАЛИЯ СЕ ПОТАПЯТ ВАРЕЛИ С РАДИОАКТИВНА ТЕЧНОСТ ОТ ЯДРЕНАТА ЦЕНТРАЛА В ДИМОНА ИЗРАЕЛ , А ДРУГИ ОТРОВИ СЕ ЗАРАВЯТ ПО ПУСТИ ГРЪЦКИ ОСТРОВИ СЪЩО БЛИЗО ДО КУРОРТИ ТУРСКИ И ГРЪЦКИ ........ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО ХОДЯТ ТАМ ДА ИМАТ ЕДНО НА УМ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ПРИЯТЕЛИТЕ ОТ ИСРАЕЛ .....
3.
lisan lisan
27.08.2015 14:15:18
0
8
до ЧИНОВНИКА( умопомрачителна конспирация)предлагам ви да отидете до бирарията на входа на бургаския мост и дасе уверите със собствените си очи как се изливат мръсотиите от бирарията на самия плаж И ДА СЪТВОРИТЕ КОНСПИРАЦИЯТА КАК ИЗВЪНЗЕМНИ СА ЗАТВОРИЛИ ОЧИТЕ НА ЧИНОВНИКА РАЗРЕШИЛ (И ЦЯЛ СЕЗОН МУ ГИ ДЪРЖАТ ЗАТВОРЕНИ)ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА ВИНОВНИ ДЖ СЕ ОПЛЮВА НАШЕТО МОРЕ за всеки който желае да се провери (ЗАД ТРАФОПОСТА ОТ МОБИЛНАТА ТОАЛЕТНА НА ЗАВЕДЕНИЕТО ПО ПЪТЕЧКАТА КЪМ ПЛАЖА)ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ НАГАЗИТЕ В МРЪСОТИИТЕ
2.
toto3
27.08.2015 13:40:12
4
2
ГНУСНА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ПАСМИНА!!!
1.
ЧИНОВНИКА
27.08.2015 12:25:52
7
4
ПЛЮЙТЕ СИ ВАШТО МОРЕ И ХОДЕТЕ ПРИ СКАПАНИТЕ ГЪРЦИ , В ТЯХНОТО СРЕДИЗЕМНО И ЕГЕЙСКО МОРЕ , ИЗРАЕЛ ТАЙНО ИЗХВЪРЛЯ РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ ОТ АТОМНАТА СИ ЦЕНТРАЛА ДЕМОНА В ПУСТИНЯТА НЕГЕВ , СЪЩОТО Е И ДО ТУРСКИТЕ КУРОРТИ ТАМ ИЗРАЕЛ СЪЩО ХВЪРЛЯ ДО 200 МИЛНАТА ЗОНА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ , СЛЕД НЯКОЯ ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ И АНТАЛИЯ ДА НЕ СА ВЪРНЕТЕ С 7 УШИ И 8 ОЧИ И ОПАШКА ...... ХА ХА ....ХА ( ПО ШАРЛИ ЕБДО )
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори