×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Европейският пациентски форум и партньори на здравеопазването обединяват сили за повече права на пациентите


25 Май 2015, Понеделник, 17:41 ч.
Автор: Стамена Манова

С двудневно събитие в Брюксел ЕПФ отбеляза официалното стартиране на мащабна едногодишна кампания 

На 20–21 май 2015 г. повече от 150 лидери на пациентски организации, здравни специалисти, представители на неправителствени организации, изследователи и политици се събраха в Брюксел, за да изследват ролята на предоставянето на повече права за пациентите за създаване на висококачествена, справедлива и устойчива здравна система в Европа.
С това двудневно събитие Европейският пациентски форум (ЕПФ) отбеляза официалното стартиране на мащабна едногодишна кампания за предоставяне на повече права за пациентите. ЕПФ ще работи съвместно със здравната общност, за да изведе дискусията по тази тема в Европа до решаваща следваща стъпка към предприемането на конкретни действия.
Изказаха се експерти и пациенти, като представиха доказателства в подкрепа на целта за предоставяне на повече права за пациентите, както и вдъхновяващи казуси. Участниците обсъждаха предизвикателствата пред осъществяването на предоставянето на повече права за всички пациенти и начините за тяхното интегриране в бъдещия подход на ЕС за проверка на качеството на здравеопазването. На интерактивни семинари бяха обсъдени в дълбочина три ключови аспекта от предоставянето на повече права: здравна грамотност, споделено вземане на решения и самостоятелната помощ.
„Пациентите с хронични заболявания често биват посочвани за най-неизползвания ресурс в здравната система, докато моделите за предоставяне на грижи, в които централно място заема пациентът, демонстрират по-високо качество на грижи, както и потенциално дългосрочно намаляване на разходите. Все още много пациенти водят борба, за да получат подкрепата, от която се нуждаят, за да бъдат равностойни партньори в полагането на грижи. За да постигнем реален прогрес, трябва да превърнем предоставянето на повече права за пациентите в приоритет, като започнем с разработването на стратегия за целия ЕС, както и план за действие“, заяви председателят на ЕПФ Андерс Олаусън.
„Пациентите предписват E5 за устойчиви здравни системи“ е мотото на кампанията на ЕПФ, за да покаже, че пациентите са активни хора, които са в състояние, при положение че получат подкрепа и спрямо личните възможности и обстоятелствата, да осъществят промяна в устойчивостта на системата на здравеопазването. Петте „Е-та“ на предоставянето на повече права са за:
• Образование (Education): пациентите са в състояние да вземат информирани решения относно здравето си, ако им бъде предоставен достъп до съответната информация в леснодостъпен и разбираем формат.
• Експертност (Expertise): всеки ден пациентите се справят сами със своето състояние, така че притежават своя собствена експертност относно здравеопазването, която трябва да бъде подкрепена.
• Равенство (Equality): пациентите имат нужда от подкрепа, за да станат равноправни партньори със здравните професионалисти в процеса на лечение на тяхното състояние.
• Опит (Experience): отделните пациенти работят с пациентски организации, които ги представляват и канализират техния опит и колективно мнение.
• Ангажираност (Engagement): пациентите трябва да участват в създаването на по-ефективно здравеопазване за всички и в търсенето за предоставяне на нови и по-добри методи на лечение и услуги.
Необходимостта да се разпространи и осъзнае от политиците и заинтересованите страни в сферата на здравеопазването идеята за това какво означава предоставянето на повече права за пациентите от гледна точка на самите пациентите се появи на самата конференция. Резултатите от срещата ще допринесат за създаването на Харта за предоставяне на повече права за пациентите и Карта за действие с участието на множество заинтересовани страни, която ще бъде публикувана през ноември 2015 г.
Водена от пациенти съвместна кампания
Ключови заинтересовани страни в здравеопазването – включително представителни лекарски организации, медицински сестри и фармацевти – се присъединиха към ЕПФ в призива за действие за предоставяне на повече права за пациентите:
„Пациентите са това, което обединява лекарите в Европа, а предоставянето на повече права за тях е кредото на това, от което се нуждаем в тази епоха: възможностите трябва да отговаря на предизвикателствата и възможностите на модерните здравни системи. Пациентите с предоставени повече права са добре информирани пациенти, пациенти, които са здравно грамотни, и накрая, но не и на последно място, това са пациенти, които се отнасят отговорно към своето здраве и работят съвместно с лекарите. Още по спешна е нуждата да се справим с демографските предизвикателства и хроничните състояния, като е нужно да се предприемат действия за предоставяне на повече права за пациентите, за да могат те успеят да се справят с тях. Постоянният комитет на европейските лекари (CPME) подкрепя действията, които осигуряват достъп на пациентите, здравна грамотност и насърчаване на здравето, като уважава автономността на лекарите и важната им роля в предоставянето на здравни услуги“ – д-р Катрин Фелдщед от Постоянния комитет на лекарите в Европа.
„Ние като студенти по медицина силно подкрепяме предоставянето на повече права за пациентите, защото тяхната експертност и опит са от голямо значение за процеса на лечение“ – Паскал Нол-Дерик, Асоциация на европейските студенти по медицина (EMSA)
„Фокусът на всички професионалисти от сферата на здравеопазването, включително и фармацевтите, разбира се, трябва да бъде върху пациентите. А това означава да се признае, че пациентите имат свое собствено мнение и че автономността и предоставянето на права са съществена част както от предоставянето на по-съобразени с нуждите здравни услуги, така и от по-ефективната и ефикасна грижа“ – Джон Чейв, Фармацевтична група на Европейския съюз (PGEU)
„Информираните пациенти вземат информирани и често по-различни решения. Това да им отправим покана да станат част от споделеното вземане на решения е първата важна стъпка, която трябва да направим, ако искаме да имаме здравната система, която уважава пациентите“ – Бет Лиля, главен изпълнителен директор на Датското дружество за безопасност на пациентите.
За ЕПФ
Европейският пациентски форум (ЕПФ) е основан през 2003 г., за да се гарантира, че пациентската общност инициира политики и програми, които оказват влияние върху живота на пациентите, за да доведат до промени, които ще им предоставят повече права, с което да бъдат равноправни граждани на ЕС.
ЕПФ в момента се състои от 65 члена, които представляват национални коалиции от пациентски организации и организации на пациенти със специфични заболявания, които извършват дейност на европейско равнище, и ЕПФ отразява гласа на приблизително 150 милиона пациенти, засегнати от различни хронични заболявания, в цяла Европа.
Визията на ЕПФ за бъдещето е всички пациенти с хронични и/или доживотни заболявания в ЕС да имат достъп до справедливо висококачествено и насочено към пациента здравеопазване и социална грижа.
Фокусът на стратегическите цели на ЕПФ е върху области, като например здравна грамотност, изготвяне и предоставяне на здравни услуги, участие на пациентите, предоставяне на повече права за пациентите, устойчиви пациентски организации и недопускане на дискриминация.

В категории: Здраве


Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори