×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спадът на руския пазар ще е 28 %, може да компенсираме с британски и швейцарски туристи


Спадът на руския пазар ще е 28 %, може да компенсираме с британски и швейцарски туристи
Румен Драганов призова транспортните фирми да помислят за намаление на цените за трансфер, за да не се оскъпява туристическият продукт
15 Март 2015, Неделя, 11:55 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Обезценката на еврото прави България изключително атрактивна дестинация за лято 2015

Румен Драганов е хотелиер със сериозен опит зад гърба си. В момента е председател на Съвета на директорите на Гранд хотел „Поморие“. Участва в най-големите браншови организации, член е на Националния борд по туризъм и директор на Института за анализи и оценки в туризма.

- Г-н Драганов, какви са Вашите прогнози за сезон 2015? Предричат се апокалиптични спадове, едва ли не фалит на българския туризъм, заради отлива на руски туристи.

- Очакваме спад на руския пазар за сезон 2015, като той се дължи на политиката на централното правителство в Москва, насочена към задържане на възможно най-голям брой руснаци. Стимулират се пътуванията към Крим, където се очаква от 400 хил. туристи през 2014 година тази година да станат 4 млн. Налагат се и дестинации като Сочи, Байкал, включително Камчатка. От 17,6 млн. руски туристи, пътували в чужбина през 2014 година, техният брой ще намалее до 8 млн. за тази година. Това ще засегне дестинациите - Турция, Тайланд, Виетнам, Гърция, Кипър и България. В абсолютни числа за нас това означава около 160 хил. туристи по-малко. Все пак България остава на картата на руския туризъм, независимо, че ще бъде намален броят на чартърите. Голямата част от руснаците са тези, които ползват втори дом, жилища, закупени през последните години. Числото на руснаците, които ще посетят страната ни през 2015 година, е между 450 и 500 хил.

- Какво означава това в проценти – 30, 40 или 50 %, както предричат някои от Вашите колеги?

- Намалението за цялото Черноморие ще бъде 28 %. Но някои от хотелите може да загубят 100 % от своите договори, което ще ги постави в много трудна ситуация. Добрата новина е, че туроператорите продължават да предлагат лятна България като дестинация и въпреки спада, нашето Черноморие ще продължи да бъде актуално, заедно с Египет, Турция, Испания, Гърция, Кипър и Тайланд.

- Какво трябва да направят хотелиерите и българското правителство, за да запазят тренда на развитието на летния туризъм, защото ще има отлив от руския пазар?

- Независимо от мерките, които ще се предприемат през 2015 и 2016 година,  ще имаме спад на руските туристи, защото такава е политиката на правителството в Москва. Но сега е моментът ние  да направим значителни стъпки, за да популяризираме дестинацията, следвайки това, което правят Турция, Египет, Гърция и Кипър. Те предприемат адекватни мерки и в голямата си част ще задържат руските туристи чрез издаване на визи на границата - това, което постигна браншът в Кипър. Участие на турската държава в чартърните полети от Русия със субсидия от 6 хил.евро е нещо, което може да направи държавата на базата на своята собственост, която има върху туристическите обекти в  страната.
И също така предприемане на редица мерки за регулиране на самата цена на българския туристически продукт. Прави впечатление, че докато цената на хотелите е намалена и общо взето се движи конкурентоспособно спрямо  Турция и Египет, то цената на трансферите – летище-хотел се запазва изключително висока, което е неприемливо за туристическия бранш и обезсмисля голяма част от намалението. Трябва да се погледне и разбере от транспортните фирми, че високата стойност на трансфера пречи за постигането на по-конкурентен туристически продукт.

Може ли българският турист да запуши тази дупка, получила се при отлива на руски туристи?

- Това, което предложи Националният борд по туризъм, е да се емитират ваучери за почивка по начина по който са емитирани ваучери за храна. През 2015 година квотата на Министерството на финансите за тях е 240 млн.лв. Националният борд по туризъм предложи да бъде изградена идентична програма, като работодателят подготвя такива ваучери в размер на 2 или 3 минимални работни заплати и да ги предоставя на своите служители. Така ще се премахне и дискриминацията, която съществува – министерства и редица държавни ведомства да имат почивна база, която е получена или от приватизация, или в наследство от социализма и техните служители да не плащат реални цени, докато всички други заплащат почивката си в България на пълна цена. А и това е начинът да задържим платежоспособните туристи в България, а не да наблюдаваме тенденцията от последните години -  милиони българи използват летните си почивки в Гърция и Турция.

- Какъв ще бъде спадът на заетостта през лято 2015 по Черноморието?

- Според мен, туризмът с този обем от над 7 млн. туристи ще запази 320 хил. работни места, които имаше през предходни сезони. Надяваме се през лятото да бъдат предприети необходимите мерки, както на вътрешния пазар с емитирането на ваучери за почивка, така и на европейския пазар и по-специално за британски, швейцарски туристи, които се разплащат в английски лири, франкове или долари. Това е шанс, от който трябва да се възползваме. С промяната на валутния курс и спада на еврото с 25 % България се превърна в изключително евтина туристическа дестинация за сезон 2015 година. Цените на английския пазар, швейцарски и турски пазар правят българския туристически продукт много изгоден. Този ръст може да компенсира изоставането от руския и украински пазар.

- Г-н Драганов, преди четири месеца изразихте надежди, че министър Ангелкова е точният човек за туризма. Как оценявате работата й днес?

- Министър Ангелкова действа доста мудно по отношение на основното задължение, с което беше създадено министерството – създаване на регистър за туристическите обекти, публична собственост. Чрез управлението на туристическите места и туристическите точки трябваше да бъде подпомогнат браншът, но това за съжаление не се случва.

В категории: Бизнес


8
Коментара по темата
8.
Ваня Петрова
17.03.2015 10:43:13
0
3
Г-Н Драганов, как успявате да се справите с отговорностите на всички тезе постове които заемате? Престанете -няма хора които да ви вярват, и да имат някакво доверие във вас.Просто туризма загива като отрасъл.Жалко, че вие като Директор на Института за анализи и оценка на туризма, още Дирестор на ............НЕ ГО РАЗБРАХТЕ? Не аз съм сигурга във вашите умения да залъгвате хората, но и вие трябва да разберете че просто туризма няма нужда от вашия институт и от такива специалисти като вас , които цял живот са на нашия гръб.Просто се смешни с вашите анализи, когато министерството направи една малка част от това кето направиха напр. Кипър-визи Турция-чар. полети, вижте и Албания дори, защото ние ще бъдем изпреварени дори и от Албания, КОЛКО ЖАЛКА НО РЕАЛНА КАРТИНА.
7.
Анхиалец
16.03.2015 19:59:23
0
3
За сведение на балъците ГРАНД ХОТЕЛ ПОМОРИЕ е построен върху открадната общинска собственост, не без помощта на тогавашните продажни общ.съветници.

Ако не са дотациите от Петрол АД, този хотел отдавна да е фалирал
6.
дари
16.03.2015 14:42:27
0
4
ХЕЙ ЧИЧЕ,ДА НЕ МИСЛИШ,ЧЕ СЛ.БРЯГ Е МОДЕРЕН ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР.ТОЗИ БЪРДАК
5.
ivan
16.03.2015 07:12:57
0
5
от трансфера ли ще оправиш цената бе малоумник, превозвачите да свалят цената!!! ясно колко разбираш, 28% спад ама на сън! не превозвача да сваля цените а ТИ, в Турция и Гърция да не би трансфера да прави намаление на ранни 30% до края май, и плащаш 5 ползваш 7!!!! мишка такава, нищо не разбира господина затова и хотела му празен, до сега беше лесно, сега ще видим кой познава материята и е наистина добър в маркетинга, а не да дава интервюта!!!!!! от миришеш на мършАААААААААААААА
4.
Бари
15.03.2015 18:07:16
3
12
Пълни глупости! Тоя "разбирач" вече много взе да ме дразни! Малоумник!
Случайно да знаеш, че спада към момента е м/у 70и 80%?
Случайно да знаеш, че са пуснали Сочи на народни цени - около 50 лв двойна стая?
Случайно да знаеш какви са резервациите за Сочи, Крим и Турция?
Случайно да знаеш, че 90% от хотелите по зимните курорти, които са с кредити са чао вече? Случайно да знаеш, че това ще се случи и по черноморието!
С тази малоумна политика туризма и не само туризма ни заминава! Оная маймуна сега да докара американци тук на почивка!
Всичките ни политици и такива манипулатори като тоя са разстрел!
3.
Чер Вен Пън
15.03.2015 15:49:49
1
17
Да бяхте настоявали да направят 4 ленти от летището до Сл. бряг,малоумници такива...Не хората да висят в задръствания...Да бяхте направили комлексите и хотелите целите в зеленина..Малко екзотика,палмички,магнолии...Има такива,които си вирят тука..Не да гледат хората каменни кариери,недостроени сгради и строителни боклуци..Те идват на почивка, не на бригада..Е,ще спрат да идват,че да ви дойде акъла..Но едва ли..Той не дойде ли навреме...
2.
Малък Сашко
15.03.2015 15:13:18
0
1
ИЗВЪНРЕДНО!!!
1.
турист
15.03.2015 14:18:34
2
10
Ще балансираш,като дойдат овия от анадола и арабският полуостров.ДРУГИ кандидати да виждаш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори