×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

80% от фризьорите и козметиците имат съмнителна квалификация и са опасни за клиентите


80% от фризьорите и козметиците имат съмнителна квалификация и са опасни за клиентите
Няма институция в България, която да следи за качеството на услугите, затова има проблеми в бранша, коментира директорът на обучителен център “VS Professional” Весела Бъчварова
10 Март 2015, Вторник, 20:26 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Масово в бранша вземат нелегални лицензи и подбиват цените на услугите с ваучери за отстъпка, но работят с най-евтините и некачествени продукти


- Г-жо Бъчварова, спада ли качеството на фризьорските и козметичните услуги в България? Като че ли всеки напоследък може да получи квалификация и да отвори салон.

- Според мен, спада качеството като цяло в този бранш. Хората не са информирани къде могат да бъдат обучени, не знаят за съществуването на Националната агенция за професионално обучение и образование, където могат да намерят полезна информация за предстоящи курсове и за лицензираните учебни центрове. Във всеки център са лицензирани различни професии, така че трябва да се гледа внимателно. Напоследък в най-голяма степен това важи за маникюристите и педикюристите, тъй като това вече е отделна професия. Преди всеки козметик можеше да прави и маникюр, докато сега всеки център трябва да се лицензира допълнително, за да води такова обучение и да издава документи.

- Какво е съотношението на нелицензираните фризьори и козметици, спрямо лицензираните такива?

- 80% от работещите фризьори, козметици, маникюристи и масажисти са с нелегитимни документи и са опасни за клиентите си. Това е резултатът от факта, че има толкова много салони и места, където се провеждат обучения, без да имат необходимия лиценз.

- Колко са лицензираните центрове за такова обучение в Бургас?

- В Бургас са не повече от 10 лицензираните центрове в бранша фризьорство и козметика.

- Какви опасности крие посещението на един такъв фризьор и козметик със съмнителен лиценз, който не е минал качествено обучение?

- Фризьор или козметик, който не е обучен качествено, може да нанесе много вреди на клиента. Първо – в нелицензираните центрове залагат на количеството кадри, които обучават с некачествени материали. От там идва проблемът, че те могат да унищожат косата на клиента при третиране. При козметиците е още по-страшно, тъй като те работят с кожата на човека и могат до такава степен да я увредят, че повече да не може да се възстанови. Във всяка една професия трябва да си качествено обучен и да работиш с качествени материали, за да ти се получат нещата. Рисковете винаги са за клиента. Когато един човек няма необходимата квалификация, той няма как да работи добре.

При маникюрите, например, на пазара е пълно с фалшиви гел лакове. Всеки казва, че прави маникюр с шилак, а всъщност той не работи с марката, а с някакво подобие на гел лак. От там се нарушава нокътната плочка, клиентката има проблеми, недоволна е и няма да повтори със сигурност. Това обаче не е успокоение, тъй като в повечето случаи нокътят вече е съсипан от некачествените материали, взети от сайтове или пък не от преките вносители за марката, а на черно.

- Кой е най-фрапиращият случай на некачествено обслужен клиент, с който сте се срещали в практиката?

- Има много такива клиенти, не мога да определя най-фрапиращ случай. Дори при моите курсисти идват дами, които са ходили на маникюрист, работено е с некачествени продукти, от което ноктите са в критично състояние или буквално вече няма нокти, преизпилени са, наранени са. Такива клиенти повече не искат да чуят за гел лакове, смятат, че това уврежда нокътя. Това обаче не е така. Всеки един професионален продукт е създаден, така че да подхранва нокътя, а не да го уврежда. Единствено неправилната работа на маникюсриста или некачественият продукт водят до това състояние.

- Коя институция трябва да следи за качеството в този бранш?

- Единствено РЗИ следят за срока на годност на продуктите, но те няма как да знаят дали продуктът е качествен, или не. Комисията за защита на потребителите пък може да провери сигнал на клиент срещу даден козметик или маникюрист, който го е обезобразил. Няма обаче институция, която да контролира това нещо. Затова всеки втори салон работи с възможно най-евтините продукти.

- С каква козметика обучавате Вашите курсисти в центъра?

- Моите курсисти работят с качествени продукти, за да могат да се научат. Защото ако им дадеш евтина козметика, те няма как да постигнат желания резултат. Те виждат, че с този продукт нещата се получават, моделът остава доволен и един ден би отишъл в техния салон.

- Кой е най-големият проблем в бранша?

- Най-сериозният проблем е липсата на информираност у хората, които искат да упражняват тази професия. Защото един салон с некачествен персонал и продукти няма оцелее дълго на пазара. В един момент хората ще спрат да ходят там.

- Ваучери на половин цена в Интернет – това ли е тактиката на фризьорите и козметиците, които търсят опитни зайчета, върху които да се упражняват?

- Новите в професията набират клиентела с такива ваучери, да. Този ваучер обаче не е с реална цена и със сигурност продуктите няма да са първо качество. Например – моят гел лак струва 60 лв. и ако ваучерът за маникюр е 12 лв., а няма да си избия дори използвания материал, какво остава за печалба. Други колеги обаче купуват евтини лакове от 10 или 15 лв., за да имат някаква печалба от цялата работа. Като сложат обаче гел лакът, който е некачествен, за момента клиентът е доволен, но на следващия ден или след 3 дни маникюрът се разваля, лакът се олющва и разбираш, че са те излъгали.

- Всичко е навързано – слаба квалификация плюс евтини продукти…

- За мен е по-важен въпросът за квалификацията на хората, които да работят качествено и с добри продукти. Това трябва да е водещо за всеки един център за обучение на кадри, а не е така.

- Какви са Вашите наблюдения, претенциозни ли са българските клиенти, или по-скоро гледат да е по-евтино, без да държат на качество?

- Всеки в България търси по-евтиното. Много малко клиентки в България имат ясна представа какво искат. Българинът като цяло винаги търси по-евтиното.

В категории: Лайфстайл


България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори