×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наркобароните излязоха в чужбина, тук останаха квартални дилъри, които едва оцеляват


Наркобароните излязоха в чужбина, тук останаха квартални дилъри, които едва оцеляват
Вече разните организации в различните групировки се преструктурират с оглед новата обстановка, категоричен е Васил Василев
22 Февруари 2015, Неделя, 13:13 ч.
Автор: Славей КОСТАДИНОВ, в. "Шоу"
Източник: blitz.bg

Галевите и Брендо са напуснали България абсолютно спокойно, легално и законно, като на парад


За разлика от много свои колеги някогашният шеф на ДНСП ген. Васил Василев е комуникативен, когато има доверие на питащите го и уверен, че сложните отношения „стражари - апаши” ще бъдат предадени едно към едно.

- Ген. Василев, проф. Ганчевски още към средата на януари беше изчислил, че от началото на тази година ще има невиждан бум на показните екзекуции и предрече нова вълна на убийства.

- Значи, все още не можем да наречем тези убийства поръчкови. Нека изчакаме съдът да се произнесе. Много от тях може да са емоционална бизнес основа, в която търпението в условията на криза се изчерпва.

- Нека погледнем нещата от друг ъгъл. Според народната и тази на експертите статистика поръчковите убийства зачестяват винаги в началото на мандатите на всяко следващо управление. Тоест тоест има разместване на пластовете в ъндърграунда...?

- Това е статистика, която нито мога да потвърдя, нито мога да отрека. По-скоро мога да твърдя, че вече разните организации в различните групировки се преструктурират с оглед новата обстановка. Това е мутацията на босовете на силовите групировки – с бели якички и микс между финансови и финансово-стопански афери и напълно легален, светъл бизнес.

- Какво значи организираната престъпност и групировки да мутират?

- Ами силовите структури „излязоха от кожата си”, сложиха скъпи костюми и започнаха да се занимават с финансови афери, срещу много пари, разбира се, намериха си цяла система добри счетоводители, финансисти и въобще започнаха да развиват финансово-стопански дела, с които наистина излязоха на светло. Т.е. наистина

част от кентавъра излезе в светлия бизнес

- А днес? Как да разграничим банди и мафия?

- Ако можем да направим някакво разграничение между мафия и банди, това стана някъде към 2007-2008 г. Тогава хероинът доминираше в разпространението на наркотици. Свиването на пазара на хероин доведе до разпадането на този модел. В момента пазарът на дрога у нас до голяма степен прилича на това, което се наблюдава в цяла Европа – множество малки и средни играчи, които се снабдяват по различни канали и се конкурират помежду си. В момента у нас във всички квартали се знае кой се разпорежда, кой кое училище снабдява, кой разпространява, откъде се снабдяват, откъде се снабдяват разните дилъри по разни „офиси” и т.н.

- Квартални банди, раздробени и воюващи между себе си. Това ли е „наркомафията” към момента?

- Това е, изглежда, доколкото касае конюнктурата в България.

- А къде са големите наркобосове?

- Те не са изчезнали. Постоянно се говори за задържани български групи за наркотрафик. Там са. След стесняването на пазара у нас, а и след полицейския натиск върху мрежите за разпространение, които тарторите държаха съвместно и с наркоканалите, те се изнесоха навън и се преориентираха към трансграничния трафик на дрога, включително и през България. Така останаха местните банди наркоразпространители, които

едва оцеляват

Затова и няма вече знакови убийства в сферата на крупните фигури в наркобизнеса. Тях просто ги няма.

- А какво ще кажете за вълната от „духнали” навън убийци и престъпници, осъдени на предпоследна или дори на последна инстанция? Как става това? Крилатата фраза на Бойко Борисов: „Ние ги хващаме, те ги пускат”, придоби още по-жестоки измерения - полицията ги хваща, съдът ги осъжда, а те се изпаряват навън при постановена присъда! Не е ли това български феномен – така се изпариха Братя Галеви, Малкия Маргин, двойният убиец от дискотека „Соло”, двамата убийци на студента Балтов, Роди Черния и пр., и пр. Кой стои зад това?

- Галевите избягаха при съвсем други обстоятелства, с оглед статута им на кандидати на народни избраници, които са известни, въпреки че и това би трябвало да се избегне, ако съд, респективно - полиция, бяха упражнили законните си правомощия.

- А Брендо, Роди Черния и т.н. ?

- Държавата тук няма никакво отношение.

- Как така? Обвиненият за шеф на зловещата варненска група килъри на Роди Черния изчезва в началото на януари, но той би трябвало да е под наблюдение и контрол от страна на полицията и службите, съответно - КПП-тата и т.н.?

- Това са приказки от „Хиляда и една нощ”. Той пък за всеки случай дори се беше изрусил и си беше направил някакви пластики. Даже и той не беше много в час, защото на нито едно българско КПП не биха го спрели с оригиналната му лична карта и оригиналната му физиономия.

- Брендо още по-безпрепятствено духва навън. Двойният убиец пред столичната дискотека „Соло” Илиян Тодоров има окончателна присъда от 18 години от ВКС, но му остава време дори да продаде апартамента си /в качеството си на вече окончателно осъден за двойно убийство/ и да изчезне извън България, преди да бъде тикнат в затвора! Не е ли това пълен абсурд?

- Ами не е, колкото и абсурдно да звучи това. След произнасянето на окончателната присъда съдът има право и би трябвало да постанови решението му незабавно да влезе в сила, т.е. от съдебната зала престъпникът, окован с белезници, незабавно да бъде преведен в затвора.

Колкото до Брендо, за мен той е г-н Банев. Аз не обичам да говоря с псевдоними за този, срещу който няма издадена окончателна присъда, възпрепятстваща го легално да влиза и излиза от България, докато съдът не разпореди окончателно да бъде тикнат в затвора и най-важното – да разпореди различни мерки запрещения, докато окончателната присъда не стане факт. Нещо повече - дори и след окончателна присъда съдът не разпорежда никакви ограничителни мерки. Дотогава полиция и КПП-тата са безпомощни в случая. Аз подозирам, че Братя Галеви също съвсем легално са напуснали България, със собствените си физиономии и собствените си документи, с правата на всеки български гражданин, доколкото съдът по никакъв начин не е ограничил тези им права въпреки присъдата им, която към момента на напускането пределите на страната сама по себе си не ограничава гражданските им права, докато не се озоват, кой знае кога, зад решетките. Така че това е положението към този момент. Такива са даденостите. След съответното съдопроизводство всичките култови убийци и престъпници се ползват с всичките си граждански права, докато реално не придобият статут на затворници, след като тежката им присъда вече е произнесена, но

съдът, парадоксално, но факт, не е определил срок кога тя трябва бъде реализирана!

Тоест през този период осъденият, дори за двойно, тройно или четворно убийство, може съвсем спокойно не само да продаде апартамента си, но и да мине още по-спокойно границите ни със собствените си документи, защото се ползва със същите граждански права, както и вие. Няма конфискация, няма запрещения, ограничения за придвижване и т.н.

- Адвокат Марковски застава за тезата, че въвеждането на гривните с вградени джи пи ес-системи би решило до голяма степен проблема с бягствата на вече осъдените или „светлата перспектива” за неизбежното осъждане на българските топпрестъпници?

- Съмнявам се. Става въпрос за реализирането на тази мярка в български условия. Гривните по света се използват предимно за контрол на придвижване при домашен арест. Но нали и да се въведат тотално като превантивна мярка, пак съдът ще трябва да се произнесе дали и по какъв начин да се наложи тя. Тоест пак опираме до решенията на съда. Е, не може да си издал присъда на доказан убиец, окончателна, или примерно в очакване на обжалване, и в същото време да му определиш мярка за неотклонение домашен арест или някакъв вид подписка! Пак повтарям - такива осъдени от съда - с белезници право в затвора или ареста до очакване края на съдопроизводството. За съжаление осигуряването на „светъл прозорец” след окончателна тежка присъда или непосредствено преди да бъде произнесена тя е практика в българското правораздаване. Жалко! Просто още една, последна вратичка за топпрестъпниците действа и до ден-днешен...

В категории: Крими


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
a da
23.02.2015 06:51:10
1
0
mi nali sa partiq na boiko
1.
Dryn Dryn
22.02.2015 11:57:09
1
10
Дрън Дрън.Пляс
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* София не разполага със значими ресурси за промяна на двустранните отношения Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Заради силното слънчево изригване ще се появят и северни сияния "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания Всички събрани средства ще са за Дневния център за деца и пълнолетни лица с увреждания, който се намира в Морската градина Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Тя бе в Исландия  Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Вчера абитуриентите представиха в Летния театър спектакъл, наречен „Като за последно“ Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори