×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не яжте пилешко! Пълно е с антибиотици, които развиват бактерии


Не яжте пилешко! Пълно е с антибиотици, които развиват бактерии
Повечето търговци пръскат плодовете и зеленчуците, за да изглеждат свежи. Друг е въпросът до колко строг е контролът за влагането на пестициди, казва Сергей Иванов
04 Февруари 2015, Сряда, 20:21 ч.
Автор: Деси БОЦЕВА
Източник: vsekiden.com

Умерената консумация на бира и вино влияе благоприятно на организма


Сергей Иванов е биолог. От десет години се занимава с изследване на растенията, които използваме за хранене. Работи в Центъра по биология на храните от шест години. Там в специална лаборатория изследва състава на продуктите. Потърсихме експерта във връзка с заниженото качество на храните и специално на пилешкото месо, както и за съвет какво да ядем и какво да избягваме от трапезата си.

Д-р Иванов, непрекъснато се говори, че пилешкото месо е пълно с вода и соли, а вие твърдите, че у него могат да бъдат намерени и остатъци от антибиотици. Какво означава това и до какво води?

Проблемът с ветеринарно-медицинските остатъци в месото е проблем не само у нас, но и в световен мащаб. Но в България не може да се каже, какво количество от препаратите има във всяко пиле, просто, защото няма реален контрол върху храните. Ние на практика не знаем какво е състоянието на месата у нас, защото не се проверява както трябва. Под такива препарати аз визирам най-вече антибиотиците. Много често ние като независими експерти откриваме антибиотици в пилешкото месо. Това е опасно, защото като се поема от човешкия организъм, той развива такива щамове бактерии, които са резистентни към антибиотици. Много хора умират от такива бактерии, които са вече резистентни към този тип лекарства.

От друга страна приемането на подобни препарати натоварва черния дроб. В месото често се откриват и хормони. Те като цяло са забранени в целия ЕС при отглеждането на животни. Проблемът с хормоните обаче не е чак толкова голям, както с антибиотиците. Няма как в една огромна птицеферма със стотици птици, всяка една от тях да бъде боцкана с хормони. Антибиотиците се дават с храната и това става по-лесно. Така че хормоните са по-малкото зло.

Как изнасяме месо тогава? В другите страни контролът е силен, не ни ли „хващат"?

Хващат ни, разбира се. Смешно е, но е факт - изнасяме месо, което уж е проверено от нашите органи, но чуждите установяват наличие на препарати. Другото нещо, което трябва да се каже е, че практиката да се слагат вода и соли в пилешкото не е разрешена, нищо, че от агенцията по храните твърдят друго. Практиката е забранена в целия Евросъюз. Може да се влагат водни соли, но само при заготовки, тоест при пилешките гърди, филета. Но при целите пилета и при бутчетата, това е категорично забранено и който го прави, нарушава законодателството на ЕС. Освен това, те не са толкова безобидни, колкото се говори. Това са соли и влияят на кръвното налягане. Не случайно има бум на хипертониците в страната ни.

Пивоварите твърдят, че консумацията на бира и вино влияе благоприятно на организма. Вярно ли е това?

Да, вярно е. Умерената консумация на бира и вино влияе много добре на организма. Умерената консумация зависи от възрастта и килограмите, но горе-долу може да се приеме, че за мъжете е нормално да пият по литър бира на ден и до 400-500 мл. вино. За жените, разбира се стойностите са по-малки. И в пивото, и във виното има полезни съставки, които идват от растенията, бактериите и дрождите, които помагат за ферментацията. Самите дрожди отделят много полезни вещества като антиоксидантите например. Резултатите от наскоро направено изследване за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче. Причината е, че пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари.

Наистина ли плодовете и зеленчуците у нас не са качествени и се пръскат с отрови?

Повечето търговци пръскат плодовете и зеленчуците, за да изглеждат свежи. Друг е въпросът до колко строг е контролът за влагането на пестициди. Те са по-опасни. Но честно казано зарзаватът е най-малкият проблем. Истинският са хранителните продукти от животински произход.

Освен при пилешкото, при кои други продукти има проблеми?

Общо взето при всички месни продукти. За всички тези продукти важи правилото, че наистина не знаем какво ядем. Ще дам пример не с каквото и да е, а със стандарта „Стара планина". Беше обявено, че продуктите по стандарта ще се правят само от месо и ще са чисти. Само че какво се получи. Кренвиршът например се прави 90% от т.н. прат, който представлява нискокачествено смляно месо от кожи, кости, сухожилия, нокти, сланина. За съжаление у нас този прат се слага в почти всички колбаси. Скандалното в случая е, че самият стандарт „Стара планина" разрешава влагането на прат. Тоест стига да не сложите отрова, всичко друго е разрешено.

Тоест тези кости и нокти се слагат във всички колбаси?

Да. Преди се слагаха само в малотрайните корбаси- кренвирши, наденици и други подобни. Но вече се слагат във всички колбаси. Зависи разбира се производителят в каква ценова категория се цели.

Що се отнася до вносните храни, след като се внасят от ЕС, може ли да сме сигурни, че са с добро качество?

Вносните продукти от Съюза се проверяват първо от местните контролни органи, след това се проверяват и от нашите органи. Като цяло контролът в другите страни-членки е доста затегнат, така че не би трябвало да се притесняваме европейски внос. Не така стоят нещата за страните извън ЕС обаче. Там не може да знаем какъв е контролът и колко кочествени са храните, особено тези от животински произход. Рибата основно я внасяме от Азия, например. За съжаление много от тези продукти са със съмнително качество, но въпреки това достигат до пазара и крайните потребители.

Какво ще посъветвате хората, какви храни да консумират най-вече през зимния сезон?

Най-важното е хората да се хранят разнообразно. Балансираната диета включва зеленчуци, плодове, не бива да се страхуват от нитратите и да хапват зелени зеленчуци.

Продължава ли да се влага палмово масло в млечните продукти?

Да, продължава с пълна сила. Наскоро правихме проучване на маслото. От 12 български масла, 7 имаха проблем с качеството. В тях имаше примеси на растителни мазнини. Това разбира се е скандално. Има масла, в които животинската мазнина е едва 15%, всичко друго са примеси и вода. Даже, ако се намери палмова мазнина не е толкова опасно, има и по-опасни мазнини.

Какви например?

Има съмнения, че в някои продукти се слагат индустриални мазнини. Но се надявам те да са малко, защото това би било вече наистина супер скандално.

В категории: Здраве


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Борис Ганев
05.02.2015 16:14:00
0
1
кажете ни какво да ядем като всичко е отврат ? или да караме на фотосинтеза ?
2.
да вие сладко
05.02.2015 05:38:02
1
2
Bon apetit!!!
1.
канибал
04.02.2015 20:06:47
1
3
Най-здравословно ще е, ако слагат лайна!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ако имате и 20 лв. задължения към държава или община, подлежащи на принудително вземане, не може да прехвърлите имот Ето какво съветва нотариус Милена Илчева, за да се сключват спокойно и законосъобразно сделките за всички страни
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори