×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българи, имаме дълг към Петрова нива, не разрешавайте паметта ни да изчезва


Българи, имаме дълг към Петрова нива, не разрешавайте паметта ни да изчезва
За по-малко от месец наследници на войводи от Илинденско-Преображенското въстание от Малкотърновския край събрахме над 10 хиляди лв., но това не е достатъчно, дарете по 1 златен лев, зове най-големият благодетел на рушащия се паметник ген. Тодор Бояджиев
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Ноември 2014, Сряда, 00:39 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Сега е моментът всеки да помогне с едно златно левче, нека покажем масовост и  запазим националния паметник на една светла дата в нашата история


- Ген. Бояджиев, защо инициирахте собствена дарителска кампания за паметника на Петрова нива?

- Това с основният паметник за Илинденско-Преображенското въстание.  Това е национален паметник и всички българи имаме дълг да го запазим. Времето го руши, но не бива да разрешаваме паметта ни да изчезва. Затова в момента, в който прочетох сигнала на кмета на Малко Търново, че паметникът се нуждае от бърз ремонт, направих каквото на мен ми беше възможно и събрахме дарения.

Причината да организирам набиране на средства е, че моят дядо Лефтер Мечев е председател на първия Инициативен комитет да се строи паметник, който е създаден още през 1925 г. Тогава не успяват да съберат пари, тъй като държавата не помага. През 1929 г. отново е организиран втори Инициативен комитет, но за съжаление резултатът е същия. В крайна сметка това става при третия Инициативен комитет от 1956 г., на който дядо ми Лефтер също е член, макар и много възрастен. При откриване на паметника, слава Богу, той все още беше жив и с цялата ни рода присъствахме на това събитие. Спомням си и до днес, тъй като тогава бях юноша.
Генетично съм свързан с този паметник, тъй като един от първите, които са застанали зад тази идея, е бил дядо ми. Затова се чувствам задължен да направя това нещо, за да се възстанови паметникът.


- Кои бяха хората, откликнали на призива Ви?

- Идеята ми беше да потърся наследници на войводи от Илинденско-Преображенското въстание от Малкотърновския край, помнейки и мислейки за паметта на своите предци, да помогнем за укрепване на паметника. За по-малко от месец събрахме над 10 хиляди лв.

- Избройте имената на тези хора, ген. Бояджиев.

- Аз съм наследник на войводата Лефтер Мечев, негов внук съм. Дядо Лефтер живя до 1958 г., много добре го помня. Неговите правнуци знаят всичко за него, макар и да не са го виждали. Моето семейство дари общо 2 000 лв.

Включиха се и наследниците на войводата Дико Джелебов, който също е от Малко Търново. Това са бившият министър на образованието Даниел Вълчев, неговият брат Евтим Вълчев и двама техни братовчеди. Те са преки наследници на Дико Джелебов, който хвърля първата ръчна бомба при започване на въстанието в нашия край и който ръководи една от четите. Тези четирима души също дариха сериозна сума – Даниел и Евтим дариха по 1000 лв., единият от техните братовчеди – 500 лв.
Третият войвода е Стоян Камилски – неговият внук е посланик Георги Димитров, който до скоро беше постоянен секретар на МВнР – той дари 500 лв., негов братовчед се включи с още 100 лв.

Една от приятните изненади беше, че ми се обади посланик Чавдар Минчев, който не е наследник на някого от войводите, но неговият чичо през 1958 г. открива паметника на Петрова нива. Тогава той е секретар на Президиума на Народното събрание. Затова веднага след като е разбрал, Чавдар Минчев ми се обади и каза: „Тодоре, казвай къде и какво.” Той също дари 1 000 лв. Д-р Тошо Митов, който даже не е тракиец, но има очна клиника във Варна, която се казва „Света Петка”. Това е нашата тракийска светица и на Петрова нива ние издигнахме и неин храм. Д-р Митов и неговата клиника дариха 2 000 лв. за ремонта на паметника. Последно ще спомена Петър Папазов – син на общественика Наско Папазов, който също е помогнал за изграждането на паметника през 1958 г. и е странджанец – родом е от село Граматиково. Неговият син Петър се обади и дари 500 лв.
За по-малко от месец, тръгвайки с тази инициатива, успяхме да съберем 10 500 лв.


- Защо, според Вас, държавата в лицето на Министерството на културата като че ли абдикира от проблема с паметника? Отпуснаха едва 3 500 лв. с оправданието, че има и други обекти, за които трябва да се грижат.

- Съжалявам, че държавата слабо се отзовава. Вярно е, че сме в криза, вярно е, че е трудно, но за мен е непростимо поведението на Министерството на културата, което е собственик на паметника – това е национален паметник, национален монумент. Те отговарят за него, а Министерството е с държавен бюджет, формиран с нашите пари, с нашите данъци. Да дадат само 3 500 лв. – това ми се струва като незачитане на нашата обща българска памет.
Две партии се отзоваха в благотворителната кампания. Парламентарната група на БСП е внесла 5 000 лв., ГЕРБ са внесли 3 500 лв. Но като знаем какви държавни субсидии получават, би трябвало да бъдат по-отзивчиви.
Така или иначе към момента парите не стигат. Необходими са 70 хиляди лв., а доколкото знам са събрани около 47 хиляди лв.
Сега е моментът всеки българин да помогне с едно златно левче. Тук не става въпрос за крупни дарения, такива бяха направени. Сега би следвало да покажем масовост. Обикновените хора и тези с малките си пенсии биха могли да отделят 1 лев и да го предоставят за запазване на този национален паметник, който отбелязва една светла дата в нашата история. След Априлското въстание, Илинденско-Преображенското е другият връх на националните борби. Те допринасят съществено да си върнем част от Тракия, част от изконната българска територия да се върне обратно от турско владение в националните ни граници и днес да бъдат част от Отечеството.

- Забравя ли българинът историята си, ген. Бояджиев?

- Не бих казал, че българинът забравя историята си. Очевидно е, че живеем в много тежко времена, когато въпросът за насъщния е основния за голямата част от българския народ. 50% от българите живеят под прага на бедността и това го казва националната статистика. Когато човек мисли за хляба си, по-малко се сеща за другите неща. Да се надяваме, че ще излезем от това състояние. Не бих упрекнал народа ни, че е загубил историческа памет. Това не е вярно. Живеем в трудно време, други са актуалните потребности в момента. И именно това тежко състояние, в което е голяма част от българския народ, е притъпило чувството му за историята на държава и нация. То обаче в никакъв случай не е изчезнало и аз съм сигурен, че тези неща ще се възродят.

- Всяка година хиляди българи и патриоти се събират на Петрова нива, сред тях са политици, държавници и най-висши чиновници, които се показват пред обществото като пазители на българската памет. Не е ли това някакво лицемерие – само 2 партии да дарят скромни суми от огромните си субсидии, когато паметникът пада?

- Това е национален паметник и аз ще се радвам много повече, ако хиляди дарят по левче, вместо да чакаме партиите да решат проблема. Те си имат своите партийни интереси.
През август на Петрова нива се събират десетки хиляди българи и това е основното. Че политикът или управникът е дошъл – така е традиционно. Основното е, че народът е там. А че те са дошли пред народа – това е тяхно задължение, та нали този народ ги издига, той гласува за тях. Важното е, че народът е там.
Моят призив е към всички българи. Когато ние от Съюза на тракийците дойдохме в България, излязохме с инициатива да построим храм-паметник до паметника на Петрова нива, кръстен на името на Света Петка, не разчитахме държавата да даде пари. Ние се обърнахме към българския народ и към тракийци – да дарят по 1 златен лев. Златен не в буквалния смисъл на думата, но за много хора 1 лев е златен. При пенсия 120 лв., да отделиш 1 лв. – не е малко. Тогава именно в резултат на тази кампания беше събрана огромната част от сумата, необходима да се построи храм-паметникът. Защото той има и другия смисъл – напомня на хората, на обикновения човек, за националната история и т. н.
Затова лично аз ще се радвам много повече, ако хиляди хора дарят по левче, а не да настояваме партиите да платят всичко. Те няма да го направят, видя се и от кампанията по набиране на средства за възстановяване на паметника. Ние можем да го направим – обикновените хора. Лично мен това би ме задоволило много повече – ако постъпят малки дарения от хиляди, отколкото огромни дарения от две-три партии.


Желаещите да помогнат могат да направят това с кратко съобщение DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 на стойност 1 лв. към всички мобилни оператори.

Дарителската сметка е:

ПОЛУЧАТЕЛ:   ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”
БУЛСТАТ:  102826129 
IBAN:  BG05UNCR70003119850362 
BIC: UNCR  БАНКА
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

В категории: Малко Търново


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
независимо изрусено момиче
09.11.2014 08:43:03
1
2
Имам по един...вопрос, към то Илианка и Анка д.?....Моем ли ви го ...отперам вопросот???"Да живей, да живей,
сичкото сиганка!"...Бая медитация требе да падне. Какво да правим ние .Затова само спане му е майката- да се отпусне и шринкне малко мозъка. Да се концентрира човек по некой час в говорене на глупости тук - също помага.А не бързай а чакай да видим какви ще ги свършат щото на приказки всички ги бива.

И те така...госпожо ...
6.
Jekata
05.11.2014 13:02:05
0
3
Дори не съм сигурен, че тук е мястото.. ама то си е виц направо .Едно от важните неща в този живот е ракийката да е домашна и комшийката да е дашна..ХО-ХО -ХО...........
5.
Крушков
05.11.2014 12:45:30
0
6
Политици се ояли, Вънка някой пак се пали, Баба бият я мангали, Журналист крадеца хвали...

Някой банка е източил, Друг кръвчица също лочил, За министър се наточил, За светия се нарочил...

Някой е парите взел, Друг баницата е изел, Трети паяжина плел, Четвърти - в мизерия умрел.

Тъй сме ние тука брат -Глад, агресия, разврат. Европейски сурогат, За резил на целий свят.Хайде избирайте го тоя Бойко за Премиерин вече бре, докога ще ви чакам=Само Б К П.Вперьоддддддддддддддддддддд.
4.
God bless America!
05.11.2014 11:50:33
0
4
Гледам ги, слушам ги, вярно е че съм пияница и глупак, НО, как поне един завършил политология не намери място сред тези управници, абе каква държава сме,каква община сме, какъв е този ламтеж за власт, гледам, дори жените си не могат да управляват , а шефове искат да стават, я ходете кравари, поне нещо да научите.В тази държава стана всичка формално, престъпниците, които ни управляват създадоха условия да виреят добре само такива бурени като тях, а обикновените, честни , трудови хора да умират от глад и да ги рекетират държавните структури ! Затова хората ще напускат Родината си, защото най-ужасното е да се чувстваш чужденец в собствената си държава, която се отнася към теб като мащеха !!! Затова дори и убийците осъждат държавата ни в Страсбург,защото са им нарушили по много точки гражданските права ! За съжаление, умните и интелигентни хора станахме нихилисти и се обезверихме съвсем и вече, никой не вярва че "един ден ще се оправим" ! Историята доказва, че и от революции няма полза-загиват много невинни хора, а предателите си спасяват кожите на някой топъл остров ! Явно тези които искат да унищожат народа и държавата ни скоро ще постигнат целите си ! Жалко за хилядите истински патриоти дали живота си в името на идеите, в името на Род и Родина !
3.
1234
05.11.2014 07:33:00
1
0
къде можем да направим дарение
2.
Недю
04.11.2014 22:50:04
0
2
България има дълг към Петрова нива !!! Поздрави за г-н Крушков от г.Търново и неговия кръжок по кукерско и коледарско майсторство.Само напред вие сте истински Българи
1.
Наблюдател
04.11.2014 18:25:07
0
7
Ако "ПАТРИОТИТЕ" СЕ ОТКАЖАТ ОТ НЕИЗРАБОТЕНИТЕ СИ ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ за месец октомври, ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ДВА ПАМЕТНИКА!Да, обаче НЕ!
ВЛАСТТА И ПАРИТЕ СА ПО-РЕАЛНИ ОТ РОДОЛЮБИЕТО!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори