×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас трябва да бъде национален приоритет, хората да не забравят, че не Димитър Николов, а Бойко Борисов се готви за премиер


Бургас трябва да бъде национален приоритет, хората да не забравят, че не Димитър Николов, а Бойко Борисов се готви за премиер
Бургаските депутати, които на практика ще бъдат 13, тъй като Петър Кънев от БСП е от Ямбол, трябва да сме обединени, защото хората имат нужда от работни места и високи заплати, смята водачът на ББЦ Стефан Кенов
09 Септември 2014, Вторник, 22:07 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Тук трябва да бъде съсредоточено развитието на индустрията, да има възможност бизнесът да открива работни места

Стефан Кенов е на 33 години, от Карнобат, юрист по професия. Има опит в административното право, работил е в системата на горското и селското стопанство като правен консултант. Бил е зам.-председател на Общинския съвет в Карнобат и зам.-областен управител в Бургас.
Женен, с един син.
В момента е Главен секретар на ПП ББЦ и водач на листата на коалиция „България без цензура“ на предстоящите на 5 октомври парламентарни избори.



- Г-н Кенов, предизборната кампания в Бургас вече стартира. На какво ще разчитате Вие като водач на ББЦ тук, като се има предвид, че в региона политическата обстановка е специфична и се смята за витрина на управлението на ГЕРБ? От друга страна тук силни позиции има и НФСБ.

- Аз смятам, че гражданите на Бургас не са крепостни селяни, които някой да определя дали са електорат на една или друга партия. Да, наистина кметът на ГЕРБ Димитър Николов направи доста за града, но не трябва да забравяме, че не той, а Бойко Борисов се подготвя за стола на министър-председател. Хората най-добре ще преценят дали искат да се върне Борисов на власт. Да си припомним 2008 година, когато безработицата в Бургас беше 3,5% за общината и 5% за областта, а последваха процеси, които унищожиха и бизнеса, и работните места. Много хора останаха без заплати, други получаваха символични суми. Ако Бургаска област иска да се върне периодът на Бойко Борисов – тогава нека да гласува за ГЕРБ.

- Вече са известни кандидат-депутатите от всички политически сили в региона. Кой считате за свой най-сериозен опонент?

- Няма да персонализирам. За мен основният конкурент е ГЕРБ.

- На кои избиратели ще разчитате на тези парламентарни избори?

-  „България без цензура“ от своето начало, а и от това, което излезе като социология след изборите, е народна партия. Хората от всички прослойки гласуват за нас, имаме пълен баланс на избиратели от различни възрастови групи, както и от населени места – областни центрове, малки градове, села.

- В Бургас обаче балансът е труден, защото регионът не се свежда само до областния център.

- Бургас е област на три скорости. На първа – Бургас, на втора – морските общини и на трета – вътрешните общини, които са оставени на произвола на съдбата. Скоро казах, че трябва да се изравни стандартът между столицата и вътрешността на страната, тук имаме дисбаланс на регионално ниво. Трябва да се подпомогнат малките общини.

- Но няма ли да стане това за сметка на областния център - през последните месеци Бургас има горчив опит като се наливаха избирателно пари в по-малки общини, а други оставаха без средства?

- Не, това не бива да се случва. Нямаме толкова развити градове и региони, че да спираме тяхното развитие. Напротив. Трябва да стимулираме просто развитието на по-бедните райони, общините с над 20% безработица. Няма как да има богата държава, процъфтяващ регион, без икономиката да се развива във всяка една община.

- По време на предизборна кампания се въртят едни и същи теми за инфраструктура и създаване на работни места. В крайна сметка смятате ли, че ще се постигне наистина сериозен дебат по тези теми или изходът от вота ще бъде решен технически?

- Дебат трябва да има за регионалното развитие, по отношение на икономиката и за начините държавата да подпомогне инвеститорите на местно равнище. Бургас е най-голямото югоизточно пристанище на Европейския съюз и следва да си зададем въпроса защо морският транспорт не е развит тук, при положение, че имаме пълните дадености и това е най-удобната точка за връзка между ЕС и Азия. Това са проблеми, които са залегнали още при предходните управления, но никой не дава отговори. Трябва да се запитаме защо не е развито земеделието, животновъдството, защо по всякакви начини държавата се мъчи да унищожи рибарството. Какво правим ние за рибарите, освен да ги гоним от рибарските селища?

- Това са въпроси, които бихте били решили, ако участвате в управлението. Как виждате да работите по тях след изборите?

- Ако 13-те бургаски депутати се обединят.

- Очевидно умишлено споменавате, че народните представители са 13,  когато мандатите в Бургаски регион са 14, изключвате ли някого?

- Да, изключвам водача на БСП Петър Кънев, защото знаете, че той е от Ямбол. Смятам, че бургаските народни представители трябва постигнат съгласие регионът да е национален приоритет. Не трябва само Бургас да е най-добрият град за живеене, а цялата област да бъде добре развита икономически, защото благодарение на напредването на Бургас, се развиват и съседни области като Ямбол и Сливен. Мога да дам пример – през 2008 г., когато бях председател на постоянната комисия по заетост, масово имахме хора от Стара Загора, които идваха в Бургаски регион да работят през лятото. Бяхме стигнали до там, че не можехме да намерим хора да работят в държавната администрация. При 3,5% безработица през 2008 г., реално нямаше хора без работа.
Бургаският отбор от 13 депутати трябва да играе твърдо за региона. Независимо коя партия управлява, те трябва да лобират първо за инвестиции в земеделието, второ в екотуризма –  за развитието на Странджа, Стара планина, необходимо е да подпомогнем животновъдството. Трява да направим така, че индустрията на страната да се развива тук. Да има работни места, конкуренция, високи заплати.

- Темата с новите работни места е твърде експлоатирана по време на избори, а след това се оказва, че не е толкова лесно хората да си намерят доходна работа. Какъв е механизмът тези обещания да станат реалност?

- ГЕРБ се опитваха да създават работни места, но в държавната администрация. Правителството на консерваторите във Великробитания са създали над 1 млн. работни места, без нито едно от тях да е в администрацията. Всичко става с облекчения за бизнеса, даване на възможност на всеки инвеститор да създава производствени мощности, да наема хора, без държавата да му пречи.

- Посочете три области, в които ще се съсредоточите?

- Искаме да развием трите отрасъла – земеделие, туризъм и енергетика. Туризмът е развит през лятото само в морските общини. Останалите какъв поминък имат? Имаме Стара планина, там трябва да се инвестира в инфраструктура, в база, в която хората да могат да отиват и да почиват. В сферата на земеделието – да, зърнопроизводителите правят много, но къде е насърчаването на зеленчукопроизводството, на овощарството, на животновъдството? Колко кравеферми и овцеферми има в областта? Знаете ли колко са кланниците?  В областта на енергетиката – не може да имаш задължения към ТЕЦ-овете, които ти дават най-евтиния ток, защото така тормозиш не бизнеса, а работниците. Когато държавата не плаща, няма как да бъдат платени заплатите на хората.

- По време на евроизборите ви обвиняваха, че водите шумна, скъпоструваща кампания, приличаща на шоу. Как ще работите сега?

- По същия начин. Правихме шумна кампания, но на площадите. Това е най-евтината кампания, не знам защо някой реши, че това е скъпо. Струва много пари да имаш клипове по националните телевизии, а не да се срещаш с хората. Когато искаш да правиш истинска кампания, трябва да водиш разговори с гражданите. Слагаш бензин в колата, палиш и отиваш. Изслушваш проблемите, предлагаш решения и това е нормалният начин за водене на предизборна кампания. Другите похвати са характерни за партиите с по-голямо финансиране, които имат по няколко десетки милиона и могат да си позволят скъпи клипове или да купят някой глас преди изборите.

- На какви компромиси сте готови след изборите, има ли партия, с която не бихте влезли в коалиция?

- Надявам се да имаме доста голяма парламентарна група. Не вярвам на социологията, както не вярвах и на европейските избори и се оказах прав. Може би тогава не направихме достатъчно за големите градове, там останахме нечути. Ще се постараем да стигнем до тях в тази кампания, да поправим грешката си. Компромиси няма да правим с нищо, имаме няколко точки в програмата, от които няма да отстъпим. Бихме подкрепили кабинет, който реализира нашите приоритети, но не правителство с управленска програма, която в един момент може да бъде свалена от сайта на МС, както направи бившия премиер Борисов. Повечето от партиите, които изключваме като възможност да бъдат наши партньори, няма да влязат в парламента - Атака, АБВ. Доколкото виждам сега на кантар е и Патриотичният блок. Със сигурност няма да правим коалиция и с ДПС, оттам нататък ще видим какво е представителството в Народното събрание. Ще управлява този, който народът реши. Ние ще си отстояваме нашите позиции, но при всички положения трябва да се мине през Закона „Чисти ръце“. Трябва да се направят няколко големи промени в администрацията, в начина на работа на институциите. Трябва да бъде ограничен рекетът на администрацията върху бизнеса и гражданите. Необходима стъпка е електронно правителство. Държавата трябва да е с грижа за народа и бизнеса.

- Очаквате ли тази кампания да бъде честна?

- Не, кампанията никога не е била честна. Това правителство, което е назначено от президента, е правителство на ГЕРБ. Те ще свършат мръсната работа преди идването на Бойко Борисов. Назначиха някои нови областни управители, смениха шефове на агенции. Следващият премиер, за какъвто отсега се мисли Бойко Борисов, ще каже: Аз не съм ги назначавал, не мога да нося отговорност за тях. Но това са трикове, на които сме свикнали и не смятам, че някой е учуден. Служебният кабинет ще подпомогне максимално партия ГЕРБ.



17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Браво на Барека
10.09.2014 22:49:52
0
1
Браво Бареков!Добре, че сложи тоз смешник за водач!Тва момче е боксова круша!По добре да го беше пратил на Кличко за спаринг партньор!Карнобатлии се отърваха от него, сега му гледат сеира!
16.
Андрей Иванов
10.09.2014 19:48:43
0
1
Значи синьт на кмета на община Сунгурларе Г.Кенов твьтди ,че трябва да се сьсредоточи индустрията в Бургас и региона!!!! Е ЩО ТОГАВА КЕНОВ ОТХВЬРЛИ НЯКОЛКО ПРЕДЛОЖЕНИЯ И БИЗНЕС ПРОЕКТИ ЗА ФАБРИКИ И ЦЕХОВЕ В ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ ??? Тооооо крушата не пада по далече от дьрвото хора !!! ТАКИВА КАТО ТОЗИ ТУК НА СНИМКАТА СМЕ ГИ СЛУШАЛИ И ГЛЕДАЛИ ВЕЧЕ 25 ГОД. А спомняте ли си за ресторанта в СУнгурларе ,който пак таткото на този хубостник го отвори без касов апарат,сьс дьржавни и общински средства? Ех ,Боклука си остава боклук докато не го намери клошара,а в бьлгария пьлно с клошари
15.
дидо
10.09.2014 14:20:06
1
4
в Бургас няма достойни хора та трябва да избираме от селяни от Ямбол
14.
КОЙ ?
10.09.2014 10:37:17
0
2
КОЙ ? КОЙ ? КОЙ ?
13.
Д.ПЕЕВСКИ
10.09.2014 10:35:54
0
6
роската петров ще бъде следващият напуснал, като го гледам напоследък колко е наведен
12.
Будистко хайку
10.09.2014 10:13:05
0
3
Барека се залива сДомПериньон на яхта в Сейн Тропе а на Боко от шейх бин Хамад така му се ебе
11.
Бургас :)))
10.09.2014 09:55:44
0
12
Стефане, наемай шофьор, охрана, гид и мажоретки, когато пристигнеш в Бургас. Иначе рискуваш да се загубиш или да се удавиш в народната любов като карнобатски куражлия на 5 ракии в мъртво вълнение :)
10.
Въртелешко
10.09.2014 08:14:28
3
22
Този тип е типичен кавал!Върти се според вятъра и парата.Къв депутат ще става?На кметските в Карнобат има 700гласа, хората не го направиха и съветник.Как я мисли той тая работа?Баща му кмет от ДПС, той депутат от ББЦ!Браво на новият му шеф, че го направи водач в Бургас!Тука ще го видят колко му е багажа.
9.
Do USA
10.09.2014 07:07:51
16
5
То и Обама няма вратовръзка,това значи ли ,че не уважава американците!?
Познавам Стефан лично и знам . Че може да носи отговорност , което е много важно!
8.
USA
10.09.2014 01:22:22
8
8
Burgas!!! Vigte go tozi tupak, dori ne e slogil vratovruzvka da vi uvagi.
Kakvo e tolkova hubavo v tozi pishmanin.
Kakvo mu e obrazovanieto? Da e zapadno?
Da ima doktorat? Nishto. Tupak pulen.
Burgas, glasuvai za Reformatorskia Blok, molia vi. Toi e edinstvenie deto ne e sluga na Putin!
7.
рашо
10.09.2014 00:08:15
3
21
тоя не беше ли в дпс,ндсв , ...................... ПОЛИТИЧЕСКА МАГИСТРАЛКА , ай,сиктир
6.
Касабова
10.09.2014 00:07:03
3
10
Този Кенов като се насере капута Бареков ходи и го изяжда резака мръсен!
5.
аз
09.09.2014 23:44:42
10
5
аз пък искам и те да влязат готини са-млади хора. по-добре от умрелите бесепари
4.
ГОЛЯМАТА ГРЕДА
09.09.2014 23:34:27
2
2
БАРБУККОВ
3.
даф
09.09.2014 23:25:37
23
9
на мен пък ми писна от досегашни властващи, този човек говори смислено, може пък да си заслужава
2.
berserk
09.09.2014 23:24:43
4
10
личи си кой налива в канчето на Касабова
1.
ОХЛЮВ
09.09.2014 23:21:44
5
14
ИЗЧЕЗНИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори