×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иракски мафиот, близък на Бойко Борисов и Златко Баретата, купи сградата „Бижу” на Бургас


Иракски мафиот, близък на Бойко Борисов и Златко Баретата, купи сградата „Бижу” на Бургас
Тази сграда върху тротоара на най-оживеното кръстовище в центъра на Бургас вече е собсвеност на Самир Искандер Франсис, узна Флагман.бг
17 Януари 2014, Петък, 20:56 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА Снимки Иван КОЛЕВ

Собственикът-реститут на тротоара Веселин Краев продал недостроеното стърчащо чудо на Самир Искандер Франсис

Ексцентричната и нелепо стърчаща между останалите солидни постройки сграда на възловото бургаско кръстовище между улиците „Цар Петър” и „Фердинандова”, която още от Йоаново време трябваше да бъде най-фамозният търговски и офис център с претенциозното име „Бижу”, но все така стои недовършена, на всичкото отгоре отскоро се оказва с нов собственик. Създателят й – адвокат Веселин Краев, екс председател на Съвета на директорите в Пристанище Бургас и една от важните фигури около стария син елит, е продал стъклено-бетонното създание върху самия тротоар, бодящо с местоположението си очите както на съседите по сгради, така и на хилядите минувачи и шофьори.  Повече от 8 години той не успял да намери пари за завършването й. Купувач на сградата е бившият съдружник на експремиера Бойко Борисов във фирмата за сапун и почистващи препарати "Прайхим" - иракчанинът с български паспорт Самир Искандер Франсис. Сделката е изповядана в кантората на нотариус Бинка Кирова, която се намира в съседната на търговски център „Бижу” кооперация. Тя е прехвърлила имота на фирмата на Франсис – „Билд Рент” АД, срещу символичните за такава локация 345 673.50 лева, според нотариалния акт. Парите са преведени в „Пиреос Банк”.

Строителството на търговския център върху 160 кв. м в сърцето на Бургас започна със скандал по времето на кмета Йоан Костадинов. Жителите на съседните кооперации направиха бунт срещу реститута Веселин Краев, който успя в средата на миналото десетилетие да възстанови бащиния парцел на основание на решение на Бургаския окръжен съд от 28.10.1998 година. Съседите направиха подписка, бяха възмутени – как може да бъде издадено строително разрешение върху тротоар, без да бъдат спазени задължителните параметри за отстояние на сградата. Гласът им обаче не бе чут и Краев започна да строи съвместно със софийска компания. Той самият тогава обясни, че бащината му къща се намирала точно на това място и даже навлизала в терена на бившата кръчма „Липата”. Имотът бил национализиран, а той и майка му изгонени. Краев обещаваше, че ще изгради такъв търговски център, че всички строители в Бургас да му завидят. Обещаваше „бижу” с  първия по рода си в България цилиндричен асансьор. Обещанията му секнаха с настъпването на икономическата криза. 

Още докато беше председател на борда на Пристанище Бургас той загуби къщата си в местността Буджака в Созопол, заради неизплатен кредит към ОББ. Тогава Краев твърдеше, че бил станал поръчител на бизнесмена Тодор Георгиев.


Като се разчу, че през 2004 г. бившият кмет Йоан Костадинов е дал разрешение за строеж на това място, скандалът в града бе огромен, постройката сякаш е прокълната – така си остана незавършена


В крайна сметка крайморската му къща бе продадена на търг през 2010 г. от частен съдебен изпълнител, първоначалната цена бе 1 280 000 лева. Веселин Краев се жалеше, че хасиентата е строена повече от 7 години и така и не успял да й се нарадва.

Веселин Краев бе близък на тогавашния лидер СДС в Бургас, а днес депутат от ДПС - Йордан Цонев. Участваше и в борда на Нефтохим. През последните години обаче адвокатът закъсал  финансово, сега опитвал да се съвземе с нов бизнес в Швейцария.

Новият собственик на търговски център „Бижу” също има интересна история. Инвестицията му в Бургас не е единствена.

Самир Искандер Франсис превзема и брега на крайморското село Лозенец. Заедно с брат си Махер вдигна две вили. От едната страна негов съсед е комплексът „Оазис“ на Евелин Банев – Брендо. От другата страна имотът на иракчаните граничи с огромните владения на фамилията на певицата Белослава.

Франсис  пристига от Ирак в социалистическа България и тук завършва стоматология. През 1997 г. иракчанинът, заедно с днешния премиер Бойко Борисов, депутата от ГЕРБ Пламен Тачев, по това време само пожарникар и каратист, както и с други съдружници основават в Червен бряг фирмата „Прайхим“ ООД, която се занимава с производство на сапуни.

 Самир и Борисов напускат едновременно фирмата през 1998 г., когато на власт идва Иван Костов. Иракчанинът става съдружник със Златомир Иванов – Златко Баретата. Въртят казина.

След като Борисов става кмет, Самир Франсис е в стихията си, облажва се от апетитните сделки с имоти из цяла София. Днес в Търговския регистър е записан като съдружник на руския мафиот Константин Циганов.

Братът Махер също е преуспяващ бизнесмен. Той е поел голяма част от бизнеса на покойния Бай Миле.

Освен това е съдружник и в огромното казино, което се намира на метри от ГКПП „Кулата“, и през годините се свързва с имената на Баретата и Коко Динев.


В категории: Бизнес


5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 2
15
Коментара по темата
15.
Точния
20.01.2014 18:54:12
0
3
Това творение го натвори курвата Диана Дечева Дечева за една шапка пари , когато беше районен архитект на Приморие .
14.
Аня
18.01.2014 13:09:31
0
9
Чудя се защо кмета на Бургас не смени тези дърти кранти. Има млади и кадърни момчета и момичета, с нови идеи, необременени от времето, време е за смяна.
13.
Николова
18.01.2014 09:22:59
1
12
Архи2, какво значение има кой е проектирал ПУП-а? Нали е важно кой го одобрява.А мен ако питаш- най-важно е кой е клиентът. В случая не е важно дали В.Илиева или К.Атанасова или някой друг е проектирал сградата. Важното е, че се е допуснало това местенце да се обособи като УПИ и да се предвиди застрояване , несъобразено с нормативите. Кой одобрява ПУП-ове? Как се реституира имот?
12.
а3
18.01.2014 01:28:23
0
4
Вилата на Буджака изгоря точно, заради Тодор, Крайчо не лъже :) А и нямаше как да и се нарадва, защото не беше завършена
11.
верно ли бе
17.01.2014 23:08:56
1
9
фирма Прайхим Червен бряг била произвеждала сапуни - да не дава господ да изтървете такъв сапун
10.
Запознат
17.01.2014 22:58:26
2
20
За жалост съм имал контакт с арх.Илиева и долните и корупционни практики чрез които синчето и Груд Илиев си пълни пилешката гушка....До кога такива хора ще заемат такива постове?
9.
dikof
17.01.2014 22:57:46
0
6
kakto kaza niki tova e malkia Miraj !
8.
Колчо Слепеца
17.01.2014 22:49:45
0
17
Сградата прилича на фалос или на бутилката на водки Флирт :)
7.
Обективен
17.01.2014 22:27:01
0
14
много хора всъщност не знаят,че тази глупава сграда има много голямо отклонение от партер до покрив с около 30-40 САНТИМЕТРА и беше замразена толкова време и няма как да вземе акт 16.Ако някой я купи е или глупак или това е просто голяма лъжа
6.
Petur
17.01.2014 22:15:56
1
29
Мила Петя , автор на този дванадесетоъгълен фалос с три прозореца отстрани е арх. Илиева , който от времето на Ной е Гладен Архитект на град Бургас и със своите прогресивни идеи , главно в сферата на рекета моделира визията на града ни. ..... А Кмета си мълчи като .......
5.
архи2
17.01.2014 22:07:01
4
21
даааа,Важно е като пишете такива неща да си мръднете мазните псевдожурналистически задници и да направите една извадка -копие от ПУП -а с който е реституирано това петънце (публична информация) и да видим кой е проектант и как стават тия работи ....(99% е арх. А. Карагьозова или някой работещ за КАБАНО), да видим как М. Николов го е гласувал ЗА ! като е бил общински съветник и КАК ВСИЧКИ СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ! Това са нашите местни грозни политици! НАЗДРАВЕ , ако греша съдете ме .І.
4.
Петя
17.01.2014 22:04:18
1
20
какво бижу? товае едно уникално и грозно недоразумение на иначе хубаво място в центъра на града? Каква е тая архитектка незнам, но направо да си хвърли дипломата.
3.
sdsar
17.01.2014 21:55:00
1
16
този краев го мислех за играч все с цонев движеха ,пък той изял дръвчето,,то май много сдсар гризна дръвчето по данчо цонево време -ГРИЗНАХТЕ ЛИ ГО БЕ СДСАРИ ТЪПИ
2.
Архи
17.01.2014 21:51:58
3
21
Май е време да направим реклама на фирма КАБАНО , защото който не проектира там , майка му жална ......(нищо че е на сина на Илиева , а кмета си мълчи като г.з вече доста години ), СТИГА РЕКЕЕЕЕЕЕТ ! МАМКА ВИ!
1.
КАБ
17.01.2014 21:44:12
4
31
Това е едно от най-грозните творения правени някога в Бургас. Благодарим на арх. Илиева за проявеното творчество , а конфликта на интереси да си го нищи Касабова , ако иска (money may be) .....Констатации за свинщини не щем да четем!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Превърнаха стара каравана в библиотека Превърнаха стара каравана в библиотека Целта е да се даде втори живот на вече прочетените книги 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията
Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори