×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Още една фирма на Васил Божков фалира


12 Януари 2014, Неделя, 16:38 ч.
Източник: Капитал

Бизнесът на най-богатия доскоро българин се срива
Години след като централните звена в инфраструктурната империя на Васил Божков се срутиха, ударните вълни продължават да разклащат последните плочки от сложната конструкция от пряко и индиректно свързани компании. Така, след като различни части от "Мостстрой", "Холдинг Пътища" и "Железопътна инфраструктура холдингово дружество" (сега "Инфра холдинг") поетапно станаха неплтежоспособни и влязаха в процедури по несъстоятелност, сега е ред на поредното домино.

Процедурата по несъстоятелност на "Пътни строежи" АД - Пловдив, занимаваща се с реконструкция, строителство и ремонт на пътища, е обявена от Пловдивския окръжен съд на 6 януари, като искане за това има както от страна на кредиторите, така и от самата компания. Причината: "Пътни строежи" има задължения към Първа инвестиционна банка в размер на 13 млн. евро по договор за заем за 22 млн. евро от април 2007 г. Любопитен детайл е, че по-здравата част от пътния бизнес на Божков, обединена в "ПСТ холдинг", беше продадена имено на компания, близка до собствениците на банката. "Присъединилият се кредитор "Бутилайт" претендира за вземания от 80 хил. лв., задълженията към НАП са над 5 млн. лв. А други над 40 кредитора са пристъпили към принудително събиране на суми", се казва в решението на съда.

Предизвестен край
Новината за несъстоятелността и на  тази компания не е изненада. "Пътни строежи" води началото си от 1963 г., когато с постановление на Министерски съвет е създадена строителна организация "Пътни строежи" – София, с поделения в страната. Едно от тях е Държавно строително управление "Пътни строежи", Пловдив. Следват множество преобразувания през годините, като през ноември 1997 г. компанията е приватизирана и става Акционерно дружество "Пътни строежи" АД – гр. Пловдив. Сега с 99.93% акционерно участие в нея е "Контрол ПС", която влиза в дружеството след договор за цесия на дълг с "Корект пропърти". Последната е собственост на Златиян Златков, който е управител и на "Вабо имоти", което беше част от "ПСТ холдинг", когато беше под контрол на Божков, а сега е собственост на компания, регистрирана на адреса на "Холдинг Пътища". "Контрол ПС" пък е с регистрация на ул. "Искър" 14 в София, където е и седалището на редица компании, сред които контролираните от притежавания от Божков "Нове холдинг" "Нове трейдинг", "Нове консултинг" и "Холдей Н". Както и едноличното му дружество "Вабо-1".

Не на последно място на сайта на "Пътни строежи" все още стои логото на "Холдинг Пътища". През последите няколко години основен проект, по който работи "Пътни строежи", е изграждането на автомагистрала "Марица" в участъка Харманли - Любимец - Свиленград - Капитан Андреево. През 2012 г. компанията участва и в аварийното изграждане на диги по река Марица в района на с. Бисер и Свиленград. 

От няколко години обаче дружеството има финансови затруднения. За 2012 г. компанията завършва на загуба 7.8 млн. лв. при приход от 14.8 млн. лв. През 2011 г. загубата е 8.9 млн. лв. при приходи 17.2 млн. лв. За първите 5 месеца на 2013 г. финансовият резултат по междинен отчет е минус 2.4 млн. лв. Същевременно компанията не успява да обслужва кредита си към ПИБ от 2007 г. и през юни 2013 г. компанията получава уведомление от банката, че въз основа на Закона за особените залози се пристъпва към изпълнение върху отделни активи, заложени в полза на кредитора. Така местни медии съобщиха, че за продан са обявени база на "Пътни строежи" в село Катуница върху 16.6 декара в местността "Попското", както и централният офис на компанията на "Пътни строежи" на ул. "Хр. Г. Данов" в Пловдив. През лятото работници във фирмата, работещи по отсечката на автомагистрала "Марица" от Любимец до Капитан Андреево, пък протестираха, заради неизплатени заплати.

Проблемите на фирмата се признават и от ръководството й. "Държавата забави плащанията към изпълнителите на обществени поръчки, като за определени обекти плащанията са напълно спрени. Това създаде сериозни затруднения в дейността на "Пътни строежи". Като резултат от намаления обем на работа и почти спрените плащания дружеството забави плащанията си към доставчици. Като резултат голяма част от тях предприеха действия да претендират вземанията си по съдебен ред. Едновременно с това на 4 март 2013 Министерството на икономиката информира дружеството за спиране на действието на договора от края на 2004 г. за концесията за добив на строителни материали находище "Лозен" община Любимец. Причината е, че компанията не е изплатила кариерни такси в размер на 456.8 хил. лв.", се казва в молбата на компанията до съда за стартиране на процедура по несъстоятелност от юли 2013. г. Като обобщават: "Срещу дружеството има редица изпълнителни дела, по които има наложени запори на всички банкови сметки на дружеството. Счита се, че е налице свръхзадлъжнялост и имуществото на дружеството не е достатъчно за покриване на задълженията му."

В групата на несъстоятелността
Така "Пътни строежи" вече се причисли към списъка със строителните компании, свързани с Васил Божков, които се оказаха извън играта. През есента на 2010 г. новината за финансовите проблеми на "Мостстрой" разтресе борсовите инвеститори. Компанията се оказа само върхът на айсберга от фирми на Божков, които спряха да обслужват задълженията си, ОББ започна да разпродава имоти на "Мостстрой" и други дружества, свързани с Божков. Събирането на част от парите не тече безпроблемно за банката. Става въпрос за над 26 млн. евро, отпуснати от ОББ към девет компании, обезпечени с активи на "Национален хиподрум", което е в несъстоятелност от 2011 г. Делото придоби известност като "ветеринарят срещу ОББ", а въпросният ветеринар се казва Валери Кръстев и претендира за собствеността върху "Национален хиподрум".

Последва процедура по несъстоятелност и за дъщерни дружества на  "Железопътна инфраструктура – холдингово дружество", което беше преименувано на "Инфра холдинг". На търг заради 33 млн. евро дълг към ОББ бяха обявени имоти и движими вещи на дъщерните му "Национален изследователски институт по транспорта" (3 млн. евро), "Ремонтно-възстановително предприятие Кьоне" (10 млн. евро) и на "Завод за стоманобетонови конструкции и изделия" (10 млн. евро).

През април 2013 г. стана ясно, че основното дружество от структурата на "Холдинг Пътища", "ПСТ холдинг", което завърши отсечка от магистрала "Тракия" и още строи участък от "Марица" между Димитровград и Харманли, има нов собственик. Новината бе съобщена в отворено писмо от името на Васил Божков, част от чиято група бе компанията доскоро. Според източници "ПСТ холдинг" е придобита от дружество, свързано с основния кредитор – ПИБ. В борда влязоха Иван Шарланджиев и Петко Хитров, които бяха в управата на свързаното с банката "Юрий Гагарин", преди то да бъде продадено. По време на сделката представители на строителния сектор очакваха Божков все пак да запази интересите си в строителството през "Инфра холдинг". В края на 2013 г. обаче той намали пряко притежавания си дял в дружеството, като прехвърли над 10% от дружеството на свързани компании. А това може да е сигнал, че и тази плочка не е особено стабилна.

В категории: Бизнес


1
Коментара
Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
1
Коментара по темата
1.
българин
12.01.2014 22:03:09
0
9
васил божков съсипа с машинациите си толкова много работни места,че ако имаше държава,отдавна трябваше да търка наровете в затвора.Но държава няма.......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му
Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори