×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рекордните 10 630 туристи са посетили Музея на солта в Поморие от 1 юни до днес (СНИМКИ)


Рекордните 10 630 туристи са посетили Музея на солта в Поморие от 1 юни до днес (СНИМКИ)
Занаятът, който навремето е направил Анхиало известно, сме го съхранили и го развиваме. Цяло лято потомственият солар Николай (на снимката вдясно) работи и добива сол, обясни градоначалникът Иван Алексиев
20 Ноември 2013, Сряда, 12:39 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимки Автора

За следващата година се очаква гостите да се увеличат двойно и тройно, каза кметът Иван Алексиев

Музеят на солта в Поморие не само е единствен на Балканския полуостров, но по уникалност няма друг в България. Музеи много, но такъв – действащ Музей на солта, където се демонстрира как се добива сол, няма абсолютно никъде. Това заяви кметът на Поморие Иван Алексиев по време на заключителната пресконференция във връзка с проект „Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции” по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013. Участие в пресконференцията взеха още зам.-кметът и ръководител на проекта Кунчо Гайдов и представители на екипа по проекта.

10 630 туристи са посетили Музея на солта от 1 юни тази година до момента, като допреди това през 2013 г. той реално не е работил. За този кратък период посетителите са повече, отколкото през цялата минала година, когато до 31 декември 2012 г. са били 10 300 души. Видя се, че след ремонта, след реализирането на този проект, туристическият поток се увеличи, коментира Иван Алексиев. „За следващата година се очаква туристите да се увеличат двойно и тройно, благодарение на завършения проект“, добави той.

„Представяме музея и на нашите ученици, редовно има посещение на групи тук. Наши представители изнасят лекции на туристите за това как се добива солта. Показваме им цялата технология на този занаят, а не ги водим просто да разгледат картинки“, каза още кметът.

Радостното е, че един занаят, който навремето е направил Анхиало известно, сме успели да го съхраним, но и да го доразвием, подчерта той. „Много разчитаме не само на организирани групи туристи и поради тази причина част от проекта е за информираност и публичност. Това са 58 900 лв., които включват представяне чрез мултимедия, изготвяне на рекламни брошури и създаване на нов сайт на Музея на солта, който вече също функционира“, допълни Алексиев. Той припомни, че австрийските пенсионери пожелаха да посетят именно Музея на солта в Поморие. Има какво да видят, има и какво да разкажат, за да дойдат и други туристи, добави той.



Кметът на Поморие Иван Алексиев обясни какви дейности са извършени в рамките на проекта

В Музея на солта се правят демонстрации пред туристите. Цяло лято потомственият солар Николай работи и добива сол. Сезонът вече е приключил за тази година. Той продължава от юни до края на септември. Николай добива сол по автентичен начин, както това се прави от векове. Той е потомствен солар, а технологията е предавана в техния род от поколение на поколение. Това е човекът, който в момента поддържа тази традиция.

Същинските дейности по проекта са започнали от месец април тази година. Реновирани са сградите, площадките за наблюдение, преасфалтирани са улиците в близост, поставени са бариери. Осигурено е и видеонаблюдение. А вечер музеят е много красив, защото всички сгради са осветени.

Проведени са и срещи с туроператори. „Идеята е да се направи цялостен маршрут с помощта на атракционния автобус, който ще бъде доставен до дни. Маршрутът ще включва Историческия музей, Музея на солта и Античната куполна гробница, като Музеят на солта ще е акцентът“, обясни кметът Иван Алексиев. 

 
Солта на масата е от добива в музея, с нея рибарите солят уловената риба

„Сградите бяха основно ремонтирани и санирани, с подменена дограма цялостно е благоустроено външното пространство. Преасфалтирани са улиците в близост. Целта е да можем да направим достъпа до Музея на солта много по-лесен. От страна на Общината предстои да бъдат поръчани указателни табели, за да може по-лесно да ориентираме туристите“, каза още градоначалникът.

Крайният срок на проекта е 23 ноември 2013 г., като в момента той е приключил на 100%. Брандират туристическия автобус, който ще развежда посетителите по специален маршрут. „До няколко дни ще пристигне и той. В рамките на срока отчитаме завършеност на проекта на 100%“, каза Иван Алексиев.

Общата стойност на проекта е 1 887 705 лв., от които 1 569 088 лв. представляват финансирането от Европейския фонд за регионално развитие, има и 5% съфинансиране от Община Поморие. Общата цел на проекта е превръщането на Поморие в конкурентна и целогодишно търсена атракция.


Пространството пред музея е изцяло благоустроено




В категории: Поморие


Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
1
Коментара по темата
1.
Жоро
20.11.2013 19:08:57
0
3
Един уникален Проект с който Поморие може да се гордее, радостно е, когато някой в тези смутни времена се бори да съхрани традициите и да направи града по красив...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори