×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдът: Кафе автоматите остават без касов апарат


Съдът: Кафе автоматите остават без касов апарат
По данни на бранша в страната работят между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване
17 Октомври 2013, Четвъртък, 13:40 ч.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени промените в наредбата на Министерство на финансите, с които собствениците на автомати за самообслужване бяха задължени да монтират в тях фискални устройства за връзка с НАП.
Те бяха приети през октомври м.г. и в срок до 1 ноември търговците трябваше да сложат касовите апарати на вендинг машините. По данни на бранша в страната работят между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

От НАП тогава обясниха, че издаването на касова бележка не е задължително, но фискалният бон ще се визуализира на екрана на автомата и ще се пази в електронната му памет. Според данъчните, не може един сектор от търговията да бъде привилегирован, а работата на машините без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., пише Dir.bg.

Девет фирми, стопанисващи кафе автомати, обаче пуснаха жалба във Върховния административен съд с искане наредбата на МФ да бъде отменена. През април т.г. тричленен състав на ВАС се произнася в тяхна полза. От НАП обжалват.

Със свое решение от 10 октомври петчленният състав на ВАС постановява, че споделя изложените в обжалваното решение крайни изводи за липса на правомощие у министъра на финансите да регламентира задължение за лицата, извършващи продажби на стоки и/или услуги чрез автомати на самообслужване, да регистрират и отчитат продажбите си чрез вградени фискални устройства, които позволяват издаването на касов бон само чрез екранна визуализация.

Магистратите оставят в сила решението на тричленния състав, с което търговците, стопанисващи вендинг машини не са задължени да поставят касови апарати.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В категории: Животът


9
Коментара
Символ на злото ли е Дама Пика? 13/06/2024, Четвъртък 15:06 0
Флагман.БГ Българин на ресторант с Джей Ло в Санта Моника Българин на ресторант с Джей Ло в Санта Моника 13/06/2024, Четвъртък 14:00 0
9
Коментара по темата
9.
Vladimir
14.03.2014 16:57:18
0
1
Интересуваме ме силно трябжа ли да се поставят фиксални устройства на детските клатушки.Благодаря предварително
8.
Себастиан
24.10.2013 17:13:35
0
2
И какво правим сега,да махамели устроиствата или да ги оставяме.Ако ги махнем какво правим,как да си плащаме данъците или по точнокакво да плащаме?
7.
до Георги
22.10.2013 15:08:32
1
1
Ами като не може да печелиш от кафе автоматите си вземи куфарите и отивай в Сирия. Аз от кафе изкарва чисто по 15 ст, и всяка моя машина прави поне по 50 кафета на ден. Имам вярно само 8 кафе автомата (да съм по 3000 лева за тях - втора ръка). И със патента пак ще изкарам на месец чисто 1133 лева, или с други думи достатъчно да си ги изплатя и да имам за хляб. Ако имах да речем 80 щях и луксозна кола да карам. Аз съм да има фискални устройства, защото патентен данък не ме устройва.
6.
Georgi
21.10.2013 22:38:05
1
1
Palqcho smeshen ti kato smqtash tezi 6000 hilqdi znaesh li Che poluvinata sa razhod ostavat 3000 ot tezi tri kato gi prasnesh na 12 stavat 250 ami tazi Mashona nqma li parvonachalna investiciq ti za darjavata li shte rabotim ei takiva tapanari koi gi pusna da pishat iz forumite kade I ideq si nqmat hodi ti raboti bez pari be smeshen
5.
gb
19.10.2013 19:53:30
2
2
В момента е пуснато официално запитване към НАП ... чака се отговор - като има резултати ще пиша
4.
AZ
18.10.2013 11:19:32
2
1
Ами наистина да им сложат един патентен данък от 1000 лева на година на кафе автомат (няква измислена лепенка) - един апарат средно прави по 40 кафета по 50 ст = 20 лева на ден, по 300 дена - = 6000, 20% данък - ето ги 1000 лева. Ясно е, че има кафе автомати с по 100 лева на месец и че се плащат и наеми за местата, но целта е едрите да останат - дребните ще загинат. Комунистите ще си съберат и по бързо парите от патент и ще ги изхарчат, а вендинг собствениците ще лапат мухите и ще реват защо нямат апарати към НАП.
3.
mon4o
18.10.2013 08:32:41
0
0
тва добре минало ли е в Държавен вестник?да махаме ли да ги оставяме ли?
2.
User
17.10.2013 17:56:33
0
0
Те също се водят вендинг машини и следователно и за тях трябва да отпаднат!
1.
Магдалена
17.10.2013 15:21:52
0
0
А какво става с клатушките за деца, които също бяха задължени да поставят касови апарати?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Символ на злото ли е Дама Пика? Според една версия този мистериозен и мистичен образ ще помогне да ни се изпълни всяко желание Кметът на Трояново Димитър Николов стана депутат от Ямбол Кметът на Трояново Димитър Николов стана депутат от Ямбол Изненадващата му поява в 31 РИК доведе до нужния резултат и вдигна двойно гласовете за ДПС ВиК-Бургас възстанови водоподаването около къмпинг „Градина” ВиК-Бургас възстанови водоподаването около къмпинг „Градина” Очакванията бяха, че това ще може да се случи чак вечерта Ето как да се отървем от болките в ставите Ето как да се отървем от болките в ставите Конвенционалните лекарства осигуряват само малко облекчение и не решават проблема кардинално Вижте кои са 240-те нови депутати Вижте кои са 240-те нови депутати Интересни фигури предстои да положат клетва в НС  Българин на ресторант с Джей Ло в Санта Моника Българин на ресторант с Джей Ло в Санта Моника Папараци нападнаха Кирил Евтимов и световноизвестната певица Почина виден архитект (СНИМКА) Почина виден архитект (СНИМКА) Арх. Валентина Атанасова е автор на околното пространство на НДК   Италиански прокурор посети Окръжна прокуратура-Бургас Италиански прокурор посети Окръжна прокуратура-Бургас Обменът бе фокусиран върху споделянето на опит, добри практики и знания в областта на борбата с организираната престъпност Извънредно! Подбалканският път е блокиран! Извънредно! Подбалканският път е блокиран! Животновъди от Пловдивско затвориха главния път За кого гласува Лили Иванова За кого гласува Лили Иванова Примата публично не е коментирала политическите си пристрастия, но според запознати тя симпатизира на ГЕРБ
Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори