×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Една парична вноска за Фиат Панда, в памет на Тодор Батилов*


Една парична вноска за Фиат Панда, в памет на Тодор Батилов*
Тодор Батилов като независим кандидат за съветник, журналистите му помагаха, защото виждаха в него приятел и човек, а не обичайният политически измамник
23 Септември 2013, Понеделник, 18:13 ч.
Автор: Савко КАЛАТА, снимка Катя КАСАБОВА

Батка, не биваше толкова чест и достойнство да предаваш и на децата си, казвам ти го аз, твоят приятел Савко Калата

Започвам с уговорката, че написаното е от датата 22 септември 2013 година. Една от поредните безумни години на българска демократична действителност. От екрана се лееха все същите обещания за светло бъдеще, от все същите, вече доста угоени и лоясали политици. И ние, електоратът, си бяхме все същите овце. Затъпели, обеднели и оредели. Децата ни отлитаха, селата опустяваха, но щом застанехме пред екрана, разбирахме, че още малко напън и ще падне заветният връх. Сиреч, ей го на, само след година-две, докато изтече поредният мандат, ние ще заживеем като щвейцарски българи.                               

 

Но нека да не дотягам със софизма си. Само преди два дни като гръм от ясно небе един глас прошепна в телефонната слушалка: „Съболезнования приятелю, Тодор Батилов почина“.

Удряни ли сте в диафрагмата? Ако да, трябва да знаете как за секунди въздухът отлита през зейналата уста и правиш жалки опити да ловиш въздуха, който не ти достига.Знаех, че боледува от цели 5 години. Чувахме се редовно и дори участвахме преди месеци в тв предаването „Обичайните заподозрени“. И не можех да повярвам, че този МЪЖ, този непримирим БОЕЦ, ще бъде някога сломен от коварния рак.                                     

На поклонението в събота, 21 септември 2013 г., беше като мравуняк. Оглеждах насъбралото се множество с просълзени очи и виждах само достойни жени и мъже. Все пак, погребението се падна в почивен ден. Спомних си една от крилатите му фрази, че гаргите летят с гарги, а орлите с орли. БАТКАТА беше най-земният човек, пръкнал се в тази наша окаяна действителност. Воювахме от двете страни на барикадата. Аз бях крадец, а той следовател. Бих дал всичко, за да върна времето в неговия тесен задимен кабинет, където разпитите бяха дебати и въпреки ситуацията, в която бях, той ме караше да се чувствам човек, а не престъпник. Срещнахме се отново след цели 12 години. Той вече беше началник на следствието. Потърсих го за съвет: Кварталният ми ме тормозеше всяка вечер да се разписвам съгласно някакви идиотски стари закони. Казах точно две изречения: „Батка, имам семейство и  то страда от това. Защо ме връщат към стария занаят?“ Годината беше 1985.   Следователят Батилов вдигна телефона и няколко минути разговаря с някакъв полковник. И точка. Никой повече не потропа на нашата врата и не притесни семейството ми. А годината бе 1985!   

След това минаха още доста години. Аз станах бизнесмен, а той напусна МВР, отвратен от Костовизма и неговите реформи. Причината бе в това, че всеки пост в системата тогава, а и сега, просто се купува. А подобни сделки не пасваха на неговия мироглед. Вече бяхме станали истински приятели, а не напудрени според интереса. Забързани в ежедневието, се виждахме рядко, но често говорехме по телефона. Батилов беше станал общински съветник, но разлика от останалите в Общинския съвет на Бургас, той не се кротна, а пак като един Дон Кихот се бе втурнал да спасява морската градина от заграбване. Невероятно беше, че този не богат човек не се поддаваше  на корумпиране. Виждах как в Общинския съвет, изпълзели покрай него мишленца за отрицателно време се превръщаха в крупни бизнесмени, а той  продължаваше да си е все същият ТОДОР БАТИЛОВ. Символ на чест и достойнство. После стана депутат, че и чак председател на комисията по етика в 40-то НС. Божеее, едва сега се замислям каква власт е имал, защо не бях аз на неговото място. През тези 4 години, докато ходеше по жълтите павета, се виждахме и чувахме при всяка възможност. Но никъде и никога не чух да е парадирал с депутатският си пост и имунитет. Продължаваше да тича и решава чужди проблеми, да спасява екологията, да помага на всеки с каквото може. Докато свърши мандатът през 2009 г. и трябваше да се прибере у дома. А можеше и  пак да е депутат, ако бе приел непочтена сделка. Предпочете да се прибере – по-беден, отколкото преди да замине за София. Вие да сте чували за такъв патологичен случай на български политик?

 И така, Батката си е в Бургас и чува, че съм обявил за продан Фиат Панда. Щом разбра, че е 4х4 веднага започна да прави пазарлъка да я купува. Беше преди 5 години. Трябваше му точно такава кола - да обикаля покрай Атанасовското и Мандренското езера, за да следи миграцията на птиците, чистотата на водата и природата, като цяло. Продължаваше да спасява света. Досещате се, че му дадох колата на изплащане. Той, милият, нямаше налични пари. Ех, Батка, Батка, защо ти трябваше да ме учиш на почтеност, защо аз не те научих да присвояваш?  Никой от двама ни, и до ден-днешен, поне така си мислех, не беше държал сметка на редовността и броя на вноските. През разни периоди, когато успяваше да се откопчи от лапите на лекарите и посъбере някой лев, идваше милият и ми оставяше по някоя вноска. Вече знаех, че е болен и не смеех да му звъня за щяло и нещяло, защото не исках да изпитва неудобство, не исках да си мисли, че го търся заради тази наша сделка. 

 БАТКАТА-ТОДОР БАТИЛОВ си отиде внезапно за всички ни на 20 септември 2013 г. Казвам внезапно, защото никой не вярваше, че ракът все някога ще го победи. След погребението се прибрах в Созопол и пихме по едно със съпругата ми за неговата памет. И толкова. Около обед, днес,  22 септември 2013  година, телефонът ми иззвъня. Непознат номер. Съкрушен женски глас  попита дали насреща съм аз. Представи се така: „ВЕСЕЛИНА ТОДОРОВА БАТИЛОВА. Аз съм дъщерята на Тодор Батилов. Татко много ми е говорил за вас и настоя от негово име да изпълня задължение – имал последна вноска за купената кола“.  

Онемях. А много хора, с които съм лежал по затворите, както и такива, с които после съм се сблъсквал при различни конфликти в бизнеса,  казват, че съм корав мъж. Явно не съм. Разревах се. Защото не съм допускал, че прословутата кола не е била изплатена до последната стотинка! Просто бях забравил, пък и, повтарям, не съм броил вноските. То бива честност и морал, ама да ги предадеш на децата си в същата сила, не бива! Даже мисля, че е вредно за оцеляването им в тази вълча България.

Поклон Батка! Още сълзи напират в очите ми.

Савко Калата, 20 часа, 22 септември 2013 г.   

*заглавието е на редакцията


В категории: Лична драма


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
25
Коментара по темата
25.
Кремена
01.10.2013 18:30:32
0
5
Боже, колко простотии. Г-н Батилов ако чете ще се обърне в гроба. За Бога, хора, престанете, жалки сте. Анонимността ви не ви прави хора.Савко Калата излиза тука с името си. Вие защо не напишете това което мислите и да пратите в сайта с имената си. Жалки същества и съм сигурна че пишещите тука са основно мъже.
24.
Колев
25.09.2013 16:15:13
2
9
Какво ви става бе дебили жалки.Отиде си един велик МЪЖ а вие като улични проститутки изливате злобата си в сайта.Жалко че вие продължавате да мърсите земята разни там Цвърове и Мамали.Мълчи се с наведена глава пред паметта на този достоен българин.Ако сте мъже не се крийте зад псевдоними.Това го могат само страхливците
23.
Мамала
25.09.2013 13:28:40
7
5
Ха,ха,хааа ... ! Пор-а ЛЕЖАЛ заедно с кокошкаря Савко и разбрал че бил МЪЖКАР !!! Сигурно и много други неща е разбрал и научил ?!!! Ха,ха,хааа ... !!! А тая Маринова се възхищава и тя на крадците ! И тя сигурно е мераклийка да ,,лежи" с него ?! Егати тъпия народ !!!
22.
Пор
25.09.2013 12:24:03
4
7
Абе Цвък Савко да не би да те е ч...л или някой от твойте роднини.И аз лежах с него и мога да се разпиша с двете си ръце че беше мъжкар какъвто ти едва ли ще бъдеш някога,нещастен педал.Прочети какво пише и тогава коментирай.Ако можеш да пишеш но не доноси то напиши и ти.Но знам че за него Батилов беше повече от брат.А ти сигурно вече си се задавил в своята злоба.
21.
Маринова
25.09.2013 12:18:19
4
7
Продължавам да се дивя на българската простащина.Не познавам никого от геройте но съм впечатлена от сърдечното излияние.А този там Цвъко който цвърчи като плъх ме отвращава.Точно заради такива като него напуснах България преди 30 години.Жалко че точно те имат наглоста и нахалството да се изказват за една човешка драма без дори да проумеят нейният смисъл.Скрийсе там от където си изпълзял цвъркащ плъх Цвъко
20.
Бат Цвъко
25.09.2013 11:25:14
7
4
Абе това тука , да не би да се превърна на изповедалня на криминални типове ?!Щом и помияра - Савко взе да пише статии ... ?!
Не мога да разбера защо се дава трибуна на такива да се изказват в публичното пространство ?! Та този Савко е един прост крадец и нищо повече ! Никога и не е бил нещо повече , защото крадците са дребни душички и винаги са се въртяли като хиени около плячката на лъвовете ! Крадеца е малодушен и некадърен да сътвори нещо друго освен да открадне от благата , които силните хора са създали ! Така че - моля Ви , не ни отвращавайте от сайта си , като давате гласност на такива ПЛЪХОВЕ като ,,касоразбивача , Голямата работа , крадеца и т.н. - Савко" !!! Сигурен съм че е имало и много по-достойни хора около Батила , които могат да кажат и по някоя добра дума за него , отколкото помияри като Савко , крадеца дето е топил съкилийниците си на куките !
19.
Plamen
25.09.2013 02:01:08
0
3
Normalno e da ima, kalinki navsiakade. Nenormalno e niakoi da im obrushta vnimanie. Mnogo hubava statia i vsichko kazano e malko za Familia Batilovi!
18.
zapoznat
24.09.2013 17:40:31
0
1
Kalinowa, do 1989-ta DS-Burgas se oglawqwa6e ot Yani Karaiwanow,nedei da goworish gluposti.....
17.
Петров
24.09.2013 14:52:25
1
8
Нямам честа да познавам Батилов.Но отзивите за него и делата му са ми познати.Поклон пред този достоен мъж.Виж Савко ми е познат и уверявам Калинкови че ако случайно открие кой са то тъжна им майка.Не си спомням да е оставал някога на някого длъжник.Още в училище му викаха Бесния.Така че Калинкови не си отваряите вратата на непознати
16.
Касабови
24.09.2013 12:13:12
0
8
Гледай Вальо да не те пипне долна боболечка хлебарка даже и калинка не си мизерник страхлив!!! Касабова защо не пуснеш тука айпито на калинката да го хванем и да му цепнем задника на тоя
15.
Георгиева
24.09.2013 09:48:21
0
18
Работата на Тодор Батилов е била свързана с преследване на боклуците и изпращане там, където им е мястото. Така че е обяснимо отношението на същете тези боклуци, изразено в коментари тук. Това обаче означава само едно - че има още много боклуци и са ни нужни още много хора като Батилов, за да ги изметем. Прекланям се пред паметта му! Не го познавах лично, но съм чувала за него, разбира се. Запознавала съм се обаче с дъщеря му. Невероятно мило, скромно и интелигентно момиче. Но тъй като никога не е била в сянката на баща си и не е демонстрирала това, аз много време след това разбрах, че му е дъщеря. За автора на статията нищо не мога да кажа - не го познавам и за първи път го чувам. Но знам едно - бивш престъпник има. Няма бивш полицай. Престъпника може да се поправи. Но полицаят винаги има дълг. Видно е, че Батилов е изпълнявал своя дълг да поправи този човек дори кагато Държавата вече не му е плащала за това. И е успял - та вижте статията му!
14.
До Калинови
24.09.2013 09:12:46
0
15
Първо Батилов беше офицер а не доносник като вас.Но едва ли нещастници като вас могат да преценят разликата.Второ автора доколкото разбрах не крие своето минало и понеже това се е случвало през комунизма според вашите критерий то той би трябвало да е политически като измисленият ви кумир Доган.Ех жалки нещастници защо не оставите човека да почива в мир.Едва ли някой от вашия прокълнат род е по достоен от Тодор Батилов.О свещенна простота!!!!!
13.
kalinow
24.09.2013 08:43:10
20
1
агент на държавна сигурност,доносник просто един измамник....това беше батилов
12.
Калинова
23.09.2013 23:54:36
18
1
Авторът - бивш престъпник, починалия - бивш ръководител на Държавна сигурност - Бургас.
11.
Х
23.09.2013 22:28:03
3
9
Помиярите и на Оня свят няма да оставят господин Батилов, но разберете, той ще остане в нашите души и сърца като един благороден , добър и великодушен човек, а вие винаги ще си останете в тинята и блатото! Там, където винаги сте били!
10.
Х
23.09.2013 22:28:03
0
9
Помиярите и на Оня свят няма да оставят господин Батилов, но разберете, той ще остане в нашите души и сърца като един благороден , добър и великодушен човек, а вие винаги ще си останете в тинята и блатото! Там, където винаги сте били!
9.
centura
23.09.2013 21:34:10
0
9
5-ti, koi si ti be Urud? na kolko dushi si pomognal ti w mizerniqt si jiwotec???
8.
Мария Ст.
23.09.2013 21:32:37
1
16
От Мъж за Мъж!Страхотно,истреляно като снаряд.Познавам и двамата.Жалко че Тодор така ненадейно ни напусна.Но той не се вписваше в цялата тази махленска политическа сган.Поклон до земята!!!!!!
7.
DTY
23.09.2013 20:43:39
0
10
Номер 5 ,комплексарино ,дори и за най-големият враг се прави .....дълбок поклон.
6.
до N 5
23.09.2013 20:37:33
0
19
знаеш ли гадно пълзящо животно че точно заради такива рязани малоумници като теб България е на това дередже.Батилов е бил и ще си остане светец за разлика от тебе малоумнико.
5.
kemal go6o
23.09.2013 19:54:30
24
6
докатото бе6е в народното сабрание 6еф на комосиата по етика има6е мнойество оплаквания и жалби за сексуално насилие от негова страна!!!!!!! не бил светец а .............!!!!
4.
cvet
23.09.2013 19:20:17
2
6
Сълзите напират, трогната от една човечност, мъжество . Достоино не че българия е раждала и ще ражда хора като Тодор Батилов. В моите спомени е нашият командир Батилов от ученическите лагери , времето когато започна връзка с Ирина и последва бракът. Дълбок поклон и моите съболезнования на семейството .
3.
cvet
23.09.2013 19:20:16
1
16
Сълзите напират, трогната от една човечност, мъжество . Достоино не че българия е раждала и ще ражда хора като Тодор Батилов. В моите спомени е нашият командир Батилов от ученическите лагери , времето когато започна връзка с Ирина и последва бракът. Дълбок поклон и моите съболезнования на семейството .
2.
2
23.09.2013 18:48:37
1
27
Dalbok poklon
1.
st
23.09.2013 18:40:35
1
24
Без думи. ПОКЛОН!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори