×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

87-годишна баба ръководи мощната „ГМ строй“, която вдигна първия небостъргач в Бургас


87-годишна баба ръководи мощната  „ГМ строй“, която вдигна първия небостъргач в Бургас
Бизнесдамата на преклонна възраст се казва Дона Тодорова и живее в тази аристократична къща на главната улица "Александровска" в Бургас, но не се показва пред репортери
Тема в развитие
виж още
скрий
12 Септември 2013, Четвъртък, 13:59 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА снимка: Иван КОЛЕВ

Никой от контрагентите не е виждал бизнесдамата, но тя строи и продава за стотици милиони левове
87-годишната Дона Маринова Тодорова е едноличен собственик на капитала на могъщата фирма „ГМ Строй“, която построи първия бургаски небостъргач в жк „Меден Рудник“ и продава жилища от него. Това сочи справка в АПИС, след като наш читател се оказа контрагент на бизнесдамата на преклонна възраст, осъмнявайки се в реалността на сключваната сделка. Той ни алармира да започнем проверка. Наш екип отиде на домашния адрес на г-жа Тодорова на ул.“Граф Игнатиев“ 21 в сърцето на  Бургас – до интерхотел „България“. Прозорците  от втория етаж на аристократичната й къща гледат към главната улица „Александровска“. Достъп до богатата възрастна жена обаче не получихме. Щом чу през шпионката, че сме журналисти, жената заяви следното: „Няма такава, който живее – живее тука, ама Дона няма“.   
Старицата е придобила имоти за милиони левове през март т.г., което е станало и причина да се пуснат слуховете, че  „ГМ Строй“ са пред фалит и бясно прехвърлят дългове и собственост по стандартната схема – на просяци, безпомощни възрастни хора и цигани, от които данъчни и кредитори не могат да получат нищо. Нашата проверка установи, че „ГМ строй“ действително има неразплатени големи суми към подизпълнители.  
Конгломератът от производни фирми около нея е объркващ.  Първоначалните собственици са Георги Иванов и Йордан Бенов, които обаче сега са собственици и управители на други дружества. Йордан Бенов е управител на „ГМ Строй 1”, но собственик там е фирма „П. ЕНД С.“ ООД.

В Търговския регистър има и „ГМ Строй 2”.  Управител там е Георги Иванов. Съдружници в „ГМ Строй 2“ са две фирми и две физически лица, едно от които е арх.Калин Тихолов – същият трябваше да стане министър на инвестиционното проектиране в новото правителство, но многобройните компромати срещу него осуетиха назначението му. Според нашата справка дяловете в „ГМ Строй 2“ са поделени между "ЕЛ - ТРОН"ООД, "П. ЕНД С."ООД, Милчо Киряков и Калин Павлов Тихолов.


Небостъргачът вече е почти готов, остава да бъде свързан към EVN. Странно обаче фирмата-инвеститор смени собствениците си няколко пъти. Архитектът Калин Тихолов също има участие в едно от дъщерните дружества
Припомняме, че преди 5 години „ГМ Строй“  предвиждаха в съдружие с Калин Тихолов да построят мол в жк „Меден Рудник“, но кризата замрази инвестицията им. „ГМ Строй“ успя да построи продълговата сграда в комплекса - подобие на Краставицата в ж.к. „Лазур”, която е напълно завършена.  Проектът за 30-етажния небостъргач бе обявен през 2007 година като най-модерната висока сграда по най-скъпите строителни технологии, за целта бе закупен и специален кран.

„Финансовото състояние на фирмата „ГМ Строй“ е добро, предвид икономическата ситуация. Нямаме лоши кредити, сградите ни се строят в срок”, коментира днес пред Флагман.БГ Йордан Бенов. Потърсихме го, за да разберем каква е метаморфозата със старицата на преклонна възраст. Странно бе, но Бенов говореше за „ГМ строй“ като за своя.

Оказа се, че Дона Тодорова е бабата на Георги Иванов, съдружникът на Бенов. Решението тя да поеме фирмата, по думите на Бенов, било вътрешно и нямало нищо общо с финансовото й състояние.
Дотук „ГМ строй“ няма сериозни просрочия при издаването на готовите сгради, с изключение на небостъргача.

Пусковият срок на билдинга, който се извисява при навлизането откъм Созопол и Средец, е бил предвиден за края на май т.г. Забавянето било заради EVN. Сградата е почти готова, стените вътре са измазани, общите части също са готови, поставени са гранитогрес, дограма, парапети, остават плочките пред фасадата и оформянето на градинките. 40 апартамента са все още непродадени във високата сграда. Прословутата Краставица-2 е с Акт 16. В момента „ГМ Строй“ издава и още две съседни сгради. Жилищната кооперация на улица „Ивайло” в центъра на Бургас също е почти готова. Фирмата е собственик на 5 парцела в ж.к. „Меден рудник“, които обаче скоро няма да започва да строи - поне докато не приключи с всички започнати сгради.




В категории: Бизнес


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
9
Коментара по темата
9.
таня
26.03.2015 18:01:53
0
3
Бабата нищо не ръководи,просто гениалните мозъци от ГМ строй са замислели поредната измама
8.
Светла
19.12.2014 12:18:31
0
0
Аз съм един от собственици на апартамент в тоя небостъргач на"ГМ строй" в жк "Меден рудник". Предлагам на всички собственици да ми пишат на емейл [email protected], за да разберем какво ще правим
7.
Питащ
11.10.2013 18:07:10
0
5
Защо трябва да се плащат такси за включване към ЕВН и Вик на фирмата ГМ-строй, а не директно на дружествата , предоставящи услугите?
6.
бургас
30.09.2013 21:08:27
0
7
Фирмата е в големи дългове и ако спре да строи нови обекти и да покрива стари дългове ще фалира. Собствениците го знаят отдавна и явно са се отказали да въртят колелото и подготвят фалит. Най вероятно ще натрупат големи задължения и към държавата. А за това, че са некоректни и измамници мисля че ПОНС и ЕВРОБИЛДИНГ Инженеринг не могат да ги стигнат.
5.
даа
12.09.2013 19:17:07
1
9
''...дяловете в „ГМ Строй 2“ са поделени между "ЕЛ - ТРОН"ООД, "П. ЕНД С."ООД, Милчо Киряков и Калин Павлов Тихолов''. Милчо Киряков - кумец на депутата Йордан Цонев. Калин Тихолов - арх. в проектите на Йордан Цонев през 90-те години.
Може и да е съвпадение.
4.
миро
12.09.2013 16:21:48
3
13
Заради липсата на ток и вода сградата на Краставицата в Мед Рудник е населена едва 20процента Останалите собственици не могат да използват имотите си Ако сте разследващ сайт помогнете на нуждаещите се
3.
коко
12.09.2013 16:17:56
2
9
Сградата има аст 16 но апартаментите нямат ток ивода въпреки че собствениците са си платили таксите за присъединяване към ЕВН и ВИК В момента в сградата живеят само собствениците на апартаменти с временни електромери Останалите не могат да правят ремонт и да живеят там Ситуацията е патова и изход не се вижда Никой не вдига телефони и не дава инфо кога проблема ще бъде разрешен
2.
ттт
12.09.2013 15:03:07
2
18
А кои седи зад тях???
4е са измамници е вярно.Хаиде до краи истината.
1.
sv
12.09.2013 14:57:27
2
31
Най измамната фирма, съветвам никой да не купува нищо от тях. Единия мутроподобен келеш Гошо лъже другия Йордан маже.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори