×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общинските съветници в Айтос предупредиха: Закриването на Горското ще ескалира в обществено недоволство


Общинските съветници в Айтос предупредиха: Закриването на Горското ще ескалира в обществено недоволство
Ако ДГС-Айтос бъде закрито, ще бъде саботирано снабдяването на местните хора с дърва за огрев, заявиха общинските съветници, които днес приеха специална декларация, адресирана до Министерството на земеделието и Народното събрание
22 Август 2013, Четвъртък, 13:13 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка архив Флагман.бг

Шефовете на Югоизточно предприятие свикаха дирекционен съвет в Бургас, от министерството на земеделието отричат да се готви промяна в структурата

Общинските съветници в Айтос застанаха категорично зад съществуването на Горското стопанство в града като предупредиха, че закриването му ще доведе до обществено недоволство с непредвидими последици. Те гласуваха специална декларация по повод създалото се напрежение в града около появилата се опасност предприятието да бъде преместено в съседната Община Руен (за притесненията на хората вижте още тук). Мълвата за предстоящата промяна масово се коментира из Айтос, след като преди дни на посещение в ДГС са били представители от бургаския клон на Държавно Югоизточно предприятие-Сливен, под която шапка е Горското в Айтос, които са изискали обстойна информация за местонахождението на горите, площта им и т.н., без да уточнят с каква цел. Докато Общинският съвет в Айтос обсъждаше горещата тема, от пресцентъра на Министерството на земеделието заявиха пред Флагман.бг, че не е обсъждано закриването на ДСГ-Айтос и не се предвижда нито разделянето му, нито преместването му.  

Това обаче все още не успокоява духовете в общината, тъй като според експерти техническата част по подобна промяна се извършва от Югоизточно държавно предприятие-Сливен, което е възможно още да не е внесло в министерството подобно предложение. Днес в ранния следобед започва дирекционен съвет на предприятието, който ще се проведе в Бургас и евентуално именно там ще станат ясни точните намерения за бъдещето на ДГС-Айтос. Горски шефове заявиха, че през последните дни наистина се е обсъждала неофициално промяната за Айтос, заедно с още едно преструктуриране – сливане на Горските стопанства в Карнобат и Садово.

Вижте пълния текст на декларацията, приета от Общинския съвет в Айтос:  

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГР.АЙТОС

ПРИЕТА НА ЗЕСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ПРОВЕДЕНО НА 22.08.2013 Г.

 

ДГС Айтос е създадено в далечната 1890 година, откогато са запазени документи, удостоверяващи факти относно неговата дейност. През 1904 година Айтоското горско стопанство е образувано и регистрирано като самостоятелна търговска единица от Българското правителство като едно от първите в новата история на България, заедно с още 40 подобни горски стопанства на територията на цялата страна. От онзи момент стопанството функционира и работи във формат, близък или еднакъв със сегашния.

ТП ДГС Айтос е едно от най-големите по площ на територията на Република България, като стопанисва над 40 000 ха площи от ДГФ на териториите на Община Айтос и Община Руен, Област Бургас. Населените места в двете общини са общо 59, като гъстотата на населеност е изключително висока, а населението /над 80 хил. души/ е разпръснато в много на брой и малки населени места.

Голяма част от това население /над 80%/ се отоплява с дървесина за огрев през зимния сезон. Основен източник /да не кажем единствен/ на тази дървесина за огрев се явява именно ТП ДГС Айтос. Населените места от селски тип /каквито се явяват всички, с изключение на гр.Айтос/ се снабдяват с дървесина за огрев изключително и само от ТП ДГС Айтос.

Съществува реална опасност при евентуално разделяне или закриване на стопанството - снабдяването на населението с дървесина за огрев за отоплителен сезон 2013-2014г. да бъде саботирано, което от своя страна би довело до ескалиране на общественото недоволство с неясни и нежелани последици.

Евентуалното разделяне на стопанството по землищни граници е  непрофесионално, несъстоятелно и необмислено, тъй като обособяване на отделно горско стопанство на територията само на Община Айтос би било с минимален обем на годишно ползване на дървесина и с минимална площ – дотолкова, че това би било нерентабилно и недостатъчно за съществуване като самостоятелна стопанска единица, в следствие на което в много кратък период от време, по пътя на логиката, това Горско стопанство ще бъде прехвърлено към съседни горско-стопански единици – с цел подобряване на ефективността и оптимизиране на разходите.

При  условие, че разделянето на стопанството се реализира - то жителите на Община Айтос, религиозни институции, общинските, държавни училища и  детски градини от населените места в Община Айтос, сдруженията на хора с увреждания ще загубят възможността да закупуват дървесина за огрев при преференциални условия и при по-изгодни цени. Ще е необходимо да закупуват дървесина от търговци-прекупвачи в гр.Айтос или от съседни Общини, което съвместно с разходите за транспортиране на дървесината ще увеличи непосилно цената и. В настоящия момент тази опасност е избегната, понеже като единна структура от системата на ЮИДП ДП гр.Сливен ТП ДГС Айтос успява да покрие голяма част от нуждите на населението на Община Айтос с дървесина, добивана на територията на цялото стопанство.

Допълнително, подобно обстоятелство /разделяне или закриване на стопанството/ ще доведе до резултат, при който цялото население на Община Айтос би било принудено да пътува и да бъде обслужвано в друга община. Поминъкът на жителите на община Айтос е пряко свързан с гората и горските продукти, поради географското разположение на населените места, които са в непосредствена близост  и в самите горски масиви. Понастоящем за извършваните дейности в прилежащия към Общината Държавен горски фонд, като паша на селскостопански животни, паша и разполагане на пчелини, добив на странични горски продукти /гъби, билки и т.н./, лов, риболов и други, жителите на Общината се обслужват от ДГС – Айтос. При евентуално бъдещо закриване на стопанството - същите лица ще са принудени да бъдат обслужвани административно в някоя друга, съседна нам община. Това би създало прецедент, при който интересите на жителите на Община Айтос ще следва да  бъдат защитавани административно в друга община, нещо крайно неприемливо поради разхищението на времето на жителите на Община Айтос, както и разхищението на така оскъдните парични средства на нашите съграждани.

Предвид изключително сложната икономическа обстановка  в държавата и недостига на финансови средства в Държавния бюджет считаме, че абсолютно нецелесъобразно би било разделянето на една добре функционираща и реализираща положителен финансов резултат държавна стопанска структура. Практиката недвусмислено е показала и е ноторен факт обстоятелството, че подобно разделяне би довело единствено до увеличаване на административния персонал и до увеличаване на разходите за единица произведена продукция, което директно пък е предпоставка за значително снижаване на ефективността и намаляване на реализираната печалба за държавата.

Дългогодишното функциониране на ДГС Айтос в този му териториален формат и административно ситуиране и управление по категоричен начин е доказало, че най-удачен вариант за административен център на стопанството е гр.Айтос – поради по-добрата локация на населеното място, близостта до Областния център, отличните възможности за комуникации, интернет, банкови услуги, транспортни дадености, ж.п.възел, близост до пристанище и много други – все компоненти, от изключително голямо значение в съвременния динамичен живот, от значителна важност за нормалното функциониране на всяка една стопанска организация, влияеща пряко на нейните финансови резултати.

ДГС Айтос е не само поделение на Югоизточното държавно предприятие. То се явява държавна и обществена институция на територията на Община Айтос от важно значение, която качествено и в пълен обем изпълнява важни функции по обслужването на населението от нашия и не само от нашия регион.

Стопанството обслужва не само фирми и търговски единици, но най-вече изпълнява социални функции и е в помощ на социално най-застрашените слоеве на обществото ни. Евентуалната липса на такава държавна институция на територията на Община Айтос ще рефлектира изключително негативно и ще се отрази най-вече точно на тези членове на нашето общество.

Въпросната искана промяна допълнително ще окаже силен негативен ефект върху Община Айтос и предвид обстоятелството, че с подобна промяна в момент на криза  и несигурност ще бъдат освободени от работа много служители на ДГС Айтос - жители на Община Айтос.

Предвид всичко изложено считаме, че вземането на решения за разделяне или за закриване на Държавно Горско стопанство Айтос, следва да става прозрачно и открито, като се съобразят мненията и интересите на всички засегнати страни.

Най- малко по въпроса би следвало да има проведено широко обществено обсъждане, тъй като в случая се засягат интересите на големи групи от хора, върху техния установен начин на живот и жизнен стандарт.

Не би следвало важни за обществото решения да се вземат тайно, скрито и в разрез със демократичните ценности, понеже същите пряко касаят и биха оказали съществено влияние върху цялостното развитие на Общината и региона.

Според нас нередно е една добре работеща и печеливша държавна структура да се разбива – без ясна перспектива и без каквато и да било смислена обосновка.

Настояваме за пълна прозрачност в действията на МЗХ, свързани с бъдещето на ДГС – Айтос. Оставаме в очакване да бъдем подробно информирани за евентуални последващи действия касаещи съдбата на държавната структура, която изключително отговорно работи за опазване, стопанисване и законосъобразно използване на горските ресурси.


В категории: Айтос


6
Коментара по темата
6.
юсуф от руен
03.09.2013 09:06:27
1
1
АЛО Д П С, АЛО Б С П, ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМЕ ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ КВО ДА ПРАВИТЕ С НАЙ-ТОЛЕМИЯ ЕКОЛОГ В БЪЛГАРИЯ-СТУФЯН ЗЛЯТАРОВ ОТ ПАРК``СТРАНДЖА``-МАЛКО ТЪРНОВО.нещо май не сте разбрали защо сме на власт .той и всички слуги от тозr парк плачат да работят за магазинерки, готвачки, пазачи метачи.защо там не се извършвът никакви промени.с това , че закриляте всички в този парк да не ви изиграе лошо майтапче накрая, че и нас нема да ни има.разкарайте завинаги тази измет от всякяква държавна работа .сложете млади и свестни хора и нещата ще тръгнат .и нека прокуратурата да им направи ревизия.и накрая стяфку,да си похейтваме като едно време-какво ще кажеш.с поздрави -юсуф от руен.
5.
Балканджия
31.08.2013 16:03:26
1
3
За да се краде още по-лесно? Сигурно ще сложите за отговорник " Осман-къналията"!?!
4.
ruenec
28.08.2013 08:56:32
4
2
80% от горите се намират в община Руен.Не е нормално ДГС да се намира в Айтос.Време е да се премести в Руен, където му е мястото.
3.
браво!
24.08.2013 08:22:18
1
6
Така трябва да отговорят съветниците - единодушно - няма партии като става въпрос за общата идея!!!
2.
Руен
22.08.2013 20:11:06
5
2
Виждам една формална декларация на псевдозагриженост.
Защо зо сега общ.съветници не се ангажираха с проблемите в горското.
50 % от служителите са от Бс,30 % от Руенско.В града защо не се записват и дават дърва на населението ,както е в съседния Карнобат? Защото гражданите са пишат по селата и си ги вземат така. Вижте с. Пирне и др.
Вдемете се в ръце господа и работете за хората ПОСТОЯННО
1.
as
22.08.2013 17:53:18
0
1
то друго остана ли за заграбване
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори