×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разпоредих проверка защо предшественикът ми Гребенаров е поправил държавен акт от 1997 г.


Разпоредих проверка защо предшественикът ми Гребенаров е поправил държавен акт от 1997 г.
Областният управител на Бургас Павел Маринов е пуснал и писмо до зам.кмета по строителството да не се събарят сградите в спорния терен от 42 декара в Северната промишлена зона
02 Август 2013, Петък, 20:20 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Боряна ТЕНЧЕВА

Пуснах писмо до зам.кмета Костадин Марков да не се събарят сгради в спорния терен на Северната промишлена зона, докато не се изясни собствеността на имота от 42 декара


- Г-н Маринов, сериозно звучи сигналът до антикорупционната комисия в парламента, подаден от изпълнителния директор на бургаската фирма „Бутед“ АД Никола Шиваров срещу действията на Вашия предшественик Константин Гребенаров. Вие какво установихте, направихте ли проверка?

- Поводът да се запозная със случая е, че беше подадено искане от страна на тази фирма за отмяна на акт за държавна собственост, издаден в края на месец май, както и втори акт от месец юни тази година. Става въпрос за поправка на акт за държавна собственост от 1997 г. и последваща продажба по остатъчна стойност на складове върху спорен терен. Разбира се, че разпоредих проверка. В случая се касае за дългогодишен материално-правен спор между частни лица.

- Кои са тези частни лица, дайте  повече конкретика, защото документите са твърде много и объркващи, до този момент аз съм видяла това, което твърди г-н Никола Шиваров от „Бутед“АД?

- Това са „Бутед“, която е бившата държавна фирма „Търговия на едро“-Бургас, кооперация „Черноморка“ - част от системата на Централния кооперативен съюз и третата страна е фирма „Сентръл парк Бургас“ЕООД. Последната се оказва  собственик на терен, вследствие на сделка с „Черноморка“. По отношение на спорния терен на държавната фирма „Черноморка“ аз няма да навлизам в подробности, защото не касаят работата на областния управител. Това са проблеми, които касаят други компетентни държавни и общински служби.  Установих, че има влязло в сила решение на ВКС от март 2010 г. по дело, свързано със спора за собствеността на тези сгради. Ако това решение беше правилно изпълнено, въобще нямаше да говорим за проблем сега.

- Защо е това бързане да се събарят сградите върху терена  от страна на шефа на РДНСК Георги Георгиев, кметът на Бургас Димитър Николов и най-сетне Константин Гребенаров и вр.и.д. Областен управител Севдалина Турманова?

- Разпоредил съм проверка, която да установи обстоятелства около издаването на този акт. Междувременно бях уведомен от страна на зам.-кмета на Община Бургас по строителството Костадин Марков, че е започнала процедура по премахване на сградите. Вчера пуснах писмо до Общината въз основа на чл. 54, ал. 1 от Адмистративнопроцесуалния кодекс – докато не се изясни случаят, да не се предприемат действия по този въпрос.

- Какво ще предприеме Областната управа оттук нататък, за да защити интереса на държавата, доколкото изобщо държавата тук се явява  страна?

- Единственото нещо, което считам, че трябва да прави областният управител, е да защитава държавния интерес без да се меси в частно-правни спорове. По никакъв начин държавата не трябва да бъде намесвана в подобни спорове като този.

- Да, но ако се окаже, че бившият областен управител е продал нещо на г-н Станчев, което не е държавно?

- Това трябва да бъде променено. Държавата трябва да бъде изтеглена от този спор, защото след като е въвлечена, ще стане част от материално-правните отношения между тези частни лица и ще трябва да отговаря за това.

- Г-н Здравко Станчев държи на своя авторитет като предприемач и е известен с това, че изпипва в детайли всяка сделка. Доколкото схващам той държи козовете върху бъдещо строителство или продажба на този терен, върху който засега все още стоят складовете. Вие с него срещнахте ли се, чухте ли го? Знаете ли с какви документи разполага?

- Нямам информация за това кой какво има и не се интересувам. Не искам да навлизам в това и кой кой е в спорещите фирми. Не ме интересува и не искам да знам какво е положението.

- Г-н Маринов, нали разбирате, че обществото е особено чувствително, когато се заговори за корупция, впрочем как минава работният Ви ден като областен управител?

- Като изключим случаи като този, за който ме питате, фиксирал съм вниманието си върху това какво трябва да правим  в бъдеще. Най-важната тема, по която работя най-много, е приемането на областната стратегия за развитие през месец септември. Тъй като това е участието на Областта в Стратегия 2020 г., направихме предложение до Министерския съвет да бъдат увеличени правомощията на областните управители. Държа да кажа – по моя инициатива. Следващата седмица имаме среща на областните управители от Югоизточен регион, за да бъдат запознати колегите с предложението в подробности и да го подкрепим заедно. Увеличаването на правомощията се състои в нови функции на областния управител. Например, Областната стратегия има различни аспекти на приложение – развитие на социални, икономически и териториални дейности. В момента областният управител само фиксира изпълнението на тези критерии, които са изпълнявани от ресорните министерства на национално ниво. По никакъв начин не може да влияе активно, а само прави снимки на изпълнението. Нашето предложение ще бъде да се създадат инструменти, с които без да отнемаме функции на министерствата, да създадем допълнителни такива в областните администрации на регионално ниво. И проектите, които бъдат предложени и приети в областните стратегии за развитие и които имат регионално значение, да бъдат изпълнявани на регионално ниво.

- Вече наясно ли сте кои служители в областната администрация заслужават да останат на работа и с кои ще се наложи да се разделите, предвид случилото се с фирма „Бутед“?

- Още нямам заключения. Безспорно, експертите тук имат качества и аз разчитам основно на техния потенциал, техния капацитет. Всеки случай трябва да се разглежда отделно. Не мога да правя заключения сега.

- Има ли оставки вече?

- През тази седмица ние направихме необходимите съкращения за намаляване на щата. 10% от щатните бройки са съкратени. Именно в контекста на това, което обяснявах досега за увеличаване на правомощията на областните управители, мисля, че ще създадем други възможности за назначения не към Областна управа, а към Управление на регионални проекти, които ще увеличат капацитета на областите като цяло. Този, който реално може да работи и е компетентен, ще си намери място. Ако има хора, които не чувстват достатъчно сили в себе си, за да се справят с предизвикателството, което ги очаква, естествено, че ще бъдат сменени.

- Дотук в Бургас смяната на ръководителите в държавни фирми и институции тече без скандали. Вашият партньор ДПС какви претенции има, не забелязваме да Ви извиват ръцете – поне от назначенията дотук?

- Няма да допуснем политизиране на процеса по обновяване на ръководствата в някои служби. Те ще бъдат сменяни само тогава, когато има обективна необходимост от това, когато трябва да се изпълняват някакви задачи, свързани с европейските ни ангажименти и стопанските такива в региона. Ако няма покритие на назначенията с това, което трябва да се прави, естествено, че ще се търсят нови възможности. Изключително сме внимателни в тази посока, защото предизвикателството е голямо. Не трябва да допускаме грешки, защото те ще касаят не само нас, но и цялото общество. Ще се върнем назад. А през последните години Бургас доказа, че може да се развива и нашето желание е да покажем, че може още повече да се развива. Тази тенденция обаче не трябва да бъде персонифицирана. Това не е благодарение на някого, това е благодарение на желанието на всички бургазлии да покажат на какво са способни.

- На този пост имате възможност за реваншизъм, сигурно не сте забравили тежкия  период след одита по проекта „Супер Бургас“?

- Никой не ме е чувал да коментирам това, което ми е причинено в личен план, както и на колегите ми. Всичко си остава за моя сметка и няма да допусна реваншизмът да надделее над ангажиментите ми за добро управление.

В категории: Бизнес


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
запознат
05.08.2013 12:21:43
0
4
А бе питай Силвето Димитрова - тя знае всичко и участва във всички игри на Гребенарката. Не случайно се вози на нов джип.
6.
Касаб
03.08.2013 18:56:02
2
5
Ей Кате за 5-ет лева от Шиваров да станеш на маймуна, биваше ли?
5.
до 3-ти
03.08.2013 09:04:44
3
9
Ти какво искаш?! Да продължите да цоцате и да саботирате работата на новата власт ли? Вън! Даже тук не се виждат никакви съкращения, а трябва задължително!
4.
до 3-ти
03.08.2013 09:04:43
3
9
Ти какво искаш?! Да продължите да цоцате и да саботирате работата на новата власт ли? Вън! Даже тук не се виждат никакви съкращения, а трябва задължително!
3.
zapoznat
03.08.2013 08:56:43
9
3
От интервюто разбираме най-важното, как ще бори това управление безработицата.
Единствено и само със съкращения и по голяма безработица.
Къде са новите работни места, освободените може би стари работни места, т.е, всичко си продължава по старому, освобождават се хората на предходната власт за да се назначат хората на текущата власт.
2.
STEFAN D-R D TCHOLAKOV-ШВЕЦИЯ4f
02.08.2013 23:43:06
2
7
Значи другарят Грабенаров е престъпник !
Ха честито !

Копиолето си е било копиле !

Стефан д-р Д Чолаков
1.
STEFAN D-R D TCHOLAKOV
02.08.2013 23:41:42
0
0
НЕЩО НОВО ОТ СТРАНИЦИТЕ НА ШВЕДСКИЯ ВЕСТНИК "АФТОНБЛАДЕТ"
- ЕКСКЛУЗИВНО ИЛИ ЕКСПЛОЗИВНО - ПРЕВОДЪТ Е СИМУЛАТИВЕН ОТ "ГОГЛЕ"
МОЖЕТЕ ДА ОТВОРИТЕ СТАТИЯТА И НА ШВЕДСКИ :
-
САЩ предупреждава за пътуване след терористичните заплахи
Експертът: "Необичайни"
-
http://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/17234955/485/normal/17ec049dccffe/OBAmA.jpg
-
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17234951.ab
-
САЩ предупреди американските граждани да пътуват в чужбина - най-вече в Близкия изток и Северна Африка.

Фонът трябва да бъде заплаха от терористична организация Ал Кайда.

Във връзка със заплахата затваря няколко посолства на САЩ в региона.

Magnus Norell. Magnus Norell. Снимка: Stig-Göran Nilsson / Scanpix

САЩ се опасява, че терористичните атаки на организацията Ал Кайда може да се извърши в и около Арабския полуостров. Американските граждани са предупредени сега за пътуване - особено в Близкия изток и Северна Африка. Предупреждението се отнася за целия месец август.

"Текуща информация показва, че Ал Кайда и свързаните с нея организации планират терористични атаки както вътре, така и извън региона", гласи изявление на Държавния департамент на САЩ.
Необичайни предупреждение

Налице е предупреждение за опасност, че терористите може да атакуват системите за обществен транспорт и друга инфраструктура. Анонимен източник разказва CNN, че заплахата трябва да бъде "надежден и сериозен" и трябва да бъдат насочени към американски цели чужбина. Тя трябва да бъде в зависимост от източника не се ограничава до дипломатическите сгради.

Magnus Norell, учените се съсредоточават върху включително тероризма и Близкия изток. Той казва, че тези предупреждения ще не често.

- Бих казал, че това е доста рядко. Това не се случва ужасно често в САЩ. Определено не, когато това е така по принцип. Човек може да издава предупреждения за пътуване, където има война. Но общите предупреждения не са толкова чести.
"Сериозно"

Според Norell че е невъзможно да се каже до каква заплахи са били адресирани.

- Основният принцип е, че трябва да има сериозни, че човек трябва да има доказателства и че е напълно сигурно, че във всички случаи, да бъде готов да атакува американски цели или американците.

- Странно е да изляза толкова общи. Това може да означава, че няма да има всякакъв вид обидни или едновременни нападения в няколко различни посоки. Така че няма да има, но това е много, много рядко, казва той.
Затворени посолствата

Новината идва ден след като САЩ обявиха, че 21 американски посолства в региона, които обикновено са отворени в неделя ще бъдат затворени утре. Това е така, защото Ал Кайда заплахите, свързани. Високопоставен служител в Държавния департамент казва, че посолствата могат да бъдат затворени за продължителен период от време, пише AFP.

Неделя е Барак Обама 52-ти рожден ден, а също и в деня, когато Иран откри нов президент Хасан Rohani.
-
ТОВА СА НОВИ ПРОВОКАЦИОНИ НОМЕРА НА САЩ, МОЖЕ БИ СЕ ГОТВИ НОВА ВОЙНА !
-
КОПИ
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
-
http://stefan-tcholakov.com/index.php?year=2013&id=9576&p=artiklarse&title=Christians+against+Jewish+Manipulations+Empire+%2C+Alfred+OLSEN-s+channel+Holy+War%3A+-+STEFAN+D-R+D+TCHOLAKOV+02.02.2013+SVERIGE
-
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори