×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българските медии са изправени пред дилемата качествена журналистика или смърт


12 Декември 2012, Сряда, 19:20 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка автора

Общуването в медиите генерално се променя, което е хубаво и аз съм щастлив, защото на преден план излиза личността на журналиста
- Г-н Дилов, в ситуацията, в която е СДС и автентичното дясно като цяло, накъде гледа „Гергьовден“?

 - Гергьовден продължава да бъде партньор на Синята Коалиция. Ако отворите сайта на НС, ще видите Синята коалиция е състав: на първо място Гергьовден, защото е по азбучен ред, на  второ място ДСБ и на трето СДС. Ние никога не сме гледали някъде различно, освен  към дясното.

- В СДС текат ненормални процеси, защо мълчите?

- Ние смятаме , че това което се случва в СДС е смислено. Това, което стана с депутатите ще даде възможност СДС да бъде препостроен отново отдолу нагоре, от местните организации към централните. А в крайна сметка гръбнакът на СДС са били местните организации, а не софийските и националната. Местните  организации са тези, които се срещат всеки ден с хората. За пръв път има възможност да се случи това и е много  хубаво, че се случва по повод един принципен и много важен спор, какъвто беше спорът с номинацията на Петър Стоянов. Всеки десен избирател да бъде питан честно и откровено: Ти съгласен ли си Борис Велчев да е конституционен съдия, а Петър Стоянов да не е? Всичко останало е на заден план. Ако, както постъпиха сините депутати, отговориш: аз предпочитам  Борис Велчев да е върховен съдия, а Петър Стоянов да не е, защото той просто трябва да отива в историята - нямаш място в СДС. Едва ли има по-безспорна фигура като лична история и подготвеност от Петър Стоянов. Друг е въпросът дали той иска. Много малко хора знаят, че Петър Стоянов  управлява европейския клон на една фондация, създадена от Бил Клинтън, която разполага с 80 млрд. щ.д. бюджет. Така че дали той щеше да хареса да е конституционен съдия или не, е друга тема – но фактът, че го опропастиха е абсолютна диагноза. Затова поставяш въпроса ясно, разделяш се с всички, които са забравили за какво са в СДС, какво дължат на СДС и започваш да строиш наново. Пък каквото стане и това е честно. Дали ще влезеш, дали няма да влезеш в следващият парламент е на заден план, но честното поведение е това  спрямо собствените ти избиратели. Ако успеят да го артикулират така добре, както аз се опитвам да го кажа в момента, ще имат успех. Ако не - няма да имат успех.

- Що за концепция има "Удавете водещия"? Вие го ударихте основно на политика. Разбират ли ви обаче политиците? Умеят ли да тълкуват притчите Ви?

- Чуват, разбират, защото има реакция след всяко предаване. Основното качество е, че „Удавете водещия“ е честно антителевизионно  предаване, то започва с това: Тъпо е да гледаш телевизия. От телевизията не очаквай да научиш умни неща, да станеш по-умен или по-информиран, т.е. ние се опитваме да рушим това, което непрекъснато се демонстрира като авторитет на телевизията. А заради това, че журналистиката е несвободна като цяло, мисля че такова поведение е честно и почтено спрямо потребителите на информация. Аз мисля, че всички медии и хората, които се занимават с журналистика, са изправени пред голямо предизвикателство – несвободата. Не бива да се лъжем. Не е нужно някой да ни обяснява, че сме на 80-о място по свобода на словото - ние го виждаме. Каквото и да каже любимият премиер, излиза, че сме свободни да го питаме каквото  искаме. Да, в България има свобода на словото, но не е ясно дали има свобода след словото, май няма след него.

- С премиера Бойко Борисов вие успявате ли да завържете разговор, защото ние, регионалните медии, трудно стигаме до него, все е сърдит и ни подминава?

- Говориме си, как да не си говориме.

- Той уважава ли Ви като журналист, как мислите?

- А, не знам дали ме уважава. Аз като премиер го уважавам, защото той е българският премиер и това е волята на българския народ.  Българският народ има право  да бъде точно толкова глупав, колкото може да понесе и го е доказал исторически, т.е. да направи точно толкова лоши избори, колкото може да понесе. В един момент ще спре и ще направи правилен избор. Но нека се върна на медиите - те са в момента на  абсолютен водораздел за собственото си съществуване. И това е професионален избор и избор на съвестта пред всеки човек, който се занимава с журналистика.

- Защо?

- Защото Интернет ги помита, абсолютно ги помита - като скоростна реакция, като възможност за интерпретация.

- Кои са в опасност, само печатните медии ли?

- Печатните и телевизията. Единствените, които все още могат малко да се противопоставят, са в радиото. Всичко останало е заминало, най-вече поради възможността сайтът бързо да се свърже с потребителя си. Значи ти му съобщаваш новината и отдолу веднага виждаш какво мисли той и какво иска да научи. Съобщаваш и с видео материал, със звук. И му казваш: "В Бургас се случи еди какво си...гръмна бомба...", виждаш отдолу веднага какво го интересува, освен колко са загиналите, какво точно е станало. Само по реакциите можеш да разбереш какъв  да е следващият ход, какво следващо трябва да научиш и да му съобщиш. Това никоя друга медия не може да ти го даде. Ти си тясно в контакт със собственият си потребител. Когато тези две обстоятелства се съберат - не свободата на журналиста, т.е. неговата потиснатост от икономически и политически зависимите си собственици от една страна и натиска на интернет, от друга, картината става ясна.  Журналистите трябва да си дадат сметка, защото са изправени пред дилемата - или ще правят качествена журналистика или ще загинат. И аз затова се и съгласих да правя „Удавете водещия“. И без това имам много работа, за да правя предаване.

- След като преди години ритуално изхвърлихте телевизора от дома си, най-малко сме очаквали да ви видим като телевизионен водещ.

- Аз искам да покажа, че в момента в който всички мои колеги, които са  наведели, се поизправим малко, има начин в една такава форма да правиш свободни теми, да дразниш, да караш хората да говорят неща, които иначе не биха искали да говорят. Примерно цикъл с темите Турция, ЕС, случаят „Чакъра“, та нали в момента тече и процедура за кандидатурата за главен прокурор. И към тримата кандидати има един неотменим въпрос: Вие ще възстановите ли делото  „Чакъра“, кой е виновен? Европейският съд е казал, че има превишаване на служебни правомощия. Най-малкото, ако ти си бъдещият главен прокурор на Република България, трябва веднага да кажеш, какво смяташ да направиш по този казус. Не може да мълчиш, да се правиш, че не се е случило, че Европейският съюз нищо не е казал. Няма никакво значение дали вътре е замесен Бойко Борисов или не. Ама никакво. Факт е, че някакъв човек е утрепан с гранатомет, а е можело и не е трябвало да бъде убиван с гранатомет. Автоматично трябва да се самосезира военната прокуратура, неясно защо тя не се самосезира, но главният прокурор - настоящ или бъдещ  трябва да се произнесе. Много ми е любопитно някой ще зададе ли този въпрос на тримата кандидати.

- Накъде вървят българските медии и колко време ще трае едно преструктуриране, понеже то няма как да не се случи?

- В момента се случва. Има 7-8 сайта. С радост отбелязвам, че и този за който давам интервю – Бесове.бг е сред тях, които са по-предпочитани като  информационни източници от официалните медии, по-четени от грамотните хора, отколкото хартиените издания като цяло. Това е бъдещето. Абсолютното бъдеще. Не забравяйте, че вече живеем в епоха, в която дори в изостанали в комуникативно отношение страни, като Египет, бе извършена революция чрез фейсбук. Нали това стана пред очите ми. Това не е нещо да ти го разказва някой, който е чел вестници. Аз всяка година съм поне 3-4 пъти на Червено море и  видях как тези момчета и момичета, които ни обслужват, когато се гмуркаме, проведоха и революция. Не просто избори за президент, както стана в САЩ. Генерално се променя общуването в медиите, което е много хубаво и аз съм щастлив, защото на преден план излиза личността на журналиста.

- Но добрият български журналист е толкова притиснат и икономически зависим, че отдавна не можем да говорим за качествено разследване или за разкритие, свързано с властта. Особено тежко е в регионалните медии – те са смазани.

- В момента, ако си добър журналист, може да си един и да си направиш блог. И да бъдеш по-влиятелен, отколкото редакция с 200 души, която е наведена и подчинена на някакъв интерес. Просто може да си по-добър и по-влиятелен от тях. Няколко са сайтовете, които показват много силно влияние.

- Кои информационни сайтове бихте дали за пример?

- Започваме с Бесове.bg,  Shum.bg, Дневник, Сега, е-вестник на Иван Бакалов, web.kafe , не знам кой му е собстеник, "Не новините" - много забавен сайт със смешни неща , но той винаги  интерпретира реални събития, "Фрогнюз", "Афера" – варненския, при цялата ми колебливост относно чистотата на начинанията в него, но е факт, че там виждаш  гледна точка, която няма да я видиш другаде! Ето вижте 10 заглавия  изреждам от първо четене...

- Вие самият зад кои сайтове стоите като собственик или как да кажа - като създател, като идеолог?

- "БГ Татко" - много забавен сайт, в който напоследък има и политика, и то просто защото потребителите качват такъв тип коментари. Той беше по- ютилитарен и по-забавен, засега е това. А от Нова година ще стартира "Удавете.ме", като по-широка платформа, не само обслужваща предаването. Но иначе аз просто в момента съм на етап, който няма как да изоставя интернет,  Фейсбук. На личната си страница във Фейсбук имам 58 хиляди потребители дневно, тоест ако тръгна да правя сайт наново, няма да догоня никога тази аудитория, която вече съм натрупал там. А и във Фейсбук е доста по-честно - аз не им предлагам реклами, не им казвам нищо, което правя, за да оцелея. Там просто всяка сутрин пускам някаква смешка.

- Видях, че не претендирате там за авторски права?

- Точно обратното. Казал съм: взимайте всичко и това е смисълът на свободата. Взимайте и носете, където си искате. Докато при информационните сайтове е друго, там трябва да се уважава това, което си направил, защото все пак е труд, който някой е положил, за да събере информация и е трудна интерпретацията.  Най-малко трябва да те цитира.

- Защо и Вие като нас в Бесове.бг, дърпате дявола за опашката със заглавие "Удавете водещия"?

- Защото зрителят трябва да има усещането, че реално може да накаже, човека, когото не харесва. Парадоксалното е, че предаването е доста политически некоректно, най-малко защото нарича циганите цигани, а не роми, а да не говорим за "дремещата свиня", но сме доста малко глобявани от СЕМ, като едно от обясненията е, че хората, които са недоволни, ще получат удовлетворение от това, че ще ме видят омаскарен, орезилен и покрит с пяна. И смятат, че не е нужно да пишат на Гого Лозанов да бъда наказан парично, което очевидно показва някаква справедливост. След Нова година наказанието ще стане по-пищно,  в смисъл да се отваря подът, да се пада във вода. Да се случват наистина неприятни неща на водещия, когато той загуби каузата си. Много любопитното е по кои каузи губя и по кои печеля. Да речем, много изненадващо за мен, спечелих по каузата, че на пенсионерите пенсиите не трябва да бъдат вдигнати, защото не може при липса на достойни младини да искаш достойни старини - като си строил Димитровград иди си търси парите от Димитровград,  от Хаинбоаз" и т.н. Ако си строил "Дженерал Моторс" може да се надяваш да вземеш нещо от "Дженерал Моторс".              


В категории: Просвета


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
7
Коментара по темата
7.
Sekretario
05.01.2013 12:49:53
0
0
zabraviate Bivol
6.
varvara
15.12.2012 17:55:51
0
2
Я какво ще каже Любо Дилов за неговото протеже каридков от Ахтопол, който сега е сатрапа на демокрацията в общината?
5.
varvara
15.12.2012 17:55:49
0
2
Я какво ще каже Любо Дилов за неговото протеже каридков от Ахтопол, който сега е сатрапа на демокрацията в общината?
4.
ЛЕО
14.12.2012 19:36:57
2
0
Аман от Любен Дилов-голям разбирач -то бива бива ама-копърка да отвориш любен дилов изскача и почва да обяснява -пелтек
3.
fgh
13.12.2012 21:57:40
0
1
OTKA4ALKI BRAVO NA KATQ
2.
Небургазлия
13.12.2012 11:36:34
0
5
Ами казва си ги нещата,много ясно си ги казва,но не си му на нивото.
1.
бургазлия
13.12.2012 10:12:56
2
2
от интервюто прави впечатление изказването " всяка сутрин казвам нещо смешно във Фейсбук, не казвам нищо друго, за да оцелея".Вие не смеете да се изкажете, а парадирате за открита журналистика, как да стане щом и Вие се страхувате?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори