×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кучето от Бойко Борисов герой в акция за пенсионирането на Владимир Путин


09 Октомври 2012, Вторник, 06:15 ч.
Източник: в. "24 часа"

Снимка с кученцето и руския президент е превърната в картина в стил попарт и е част от сатиричните изложби и рекламни материали на протестиращите

“Дошъл съм да се посмея на другарите от КГБ. Аз съм трето поколение репресирани и затова ги обичам много. Тази организация не може да се промени и нито един от техните представители няма право днес да ръководи нашата държава”, казва Е. В. Той е пенсионер и е сред малцината възрастни хора, престрашили се да присъстват на протестната акция срещу Владимир Путин в неделя в Москва.

Поводът за нея бе 60-годишният юбилей на руския президент, за който с дни местните телевизии излъчват обширни репортажи. В тях обаче няма никаква информация за съществуващо недоволство срещу държавния ръководител. Информацията за него тече през социалните мрежи.

Изглежда обаче, че полицията следи и това малко неконтролирано поточе, защото 2 часа преди обявения флашмоб “Да изпратим дядото в пенсия” в чест на рожденика униформени са завардили повечето подстъпи към Червения площад. Почти всеки втори патрулира с отрядник с червена лента на ръката - гражданин, който доброволно съдейства на органите на реда.

Обявено е, че могат да се носят “подаръци” за заслужен отдих на навършилия пенсионна възраст Путин пред паметника на загиналите в боевете за Плевен на един от централните площади в Москва. Там обаче е пусто. Разбира се, това е привидно.

Близките улици са натъпкани с автобуси на спецчастите, а кафенетата - с хора, които искат да са част от протеста, но се страхуват.

Жена на средна възраст излиза от близкия подлез на метрото и вади от чантата си картичка. Започва да чете пожелание за Путин. Първо около нея се скупчват камери и репортери, а за секунди отнякъде се впускат тежковъоръжени полицаи с каски, които като ято гарвани я грабват и отнасят в камионетка с черни стъкла.

В следващия един час този сценарий ще се повтори поне още 10 пъти, само подаръците ще са различни. Един от тях е портрет на Путин с черна лента. Носят го две момичета. Отвеждат едното, другото остава само с малка картонена карнавална шапчица в ръка.
“Иска ли някой от вас да я сложи и да бъде следващият”, обръща се то към десетките журналисти, които отново са го заобиколили. Част от тях се забавляват със случващото се, вероятно защото знаят, че кадрите им никога няма да бъдат излъчени. Някои обаче се питат дали не провокират полицейското насилие, тъй като униформен със застрашителни размери периодично предупреждава дошлите да се разпръснат.

Момичето също се смее на въпросите, които му задават, като например какво би пожелало на Путин, и то оговаря: “Това да му е последният рожден ден”.
Е. В. обяснява тази абсурдна обстановка така: “Задържането на хора за подобни безобидни действия вече е всекидневие тук. Има една руска поговорка: “Хората започват да се смеят, когато вече няма какво да им вземат”. Опозицията има малки шансове, но властта - още по-малки. Всичко се разпада, единственото, което им остана, е полицията.”

След минути една странна случка обаче ще развенчае мита и за полицейската сила. Един от задържаните ще успее да избяга от задната врата на камионетката, в която е напъхан за не особено подходящ подарък за президента - въже и сапун. Свободата му ще трае кратко, само неколкостотин метра, докато бъде пресрещнат от друга група на спецчастите, тъй като гонещите го не издържат на темпото. След това дружно ще го понесат като агне на заколение към друга камионетка, а той ще пее, без да му пука.
По предварителна информация в “Да изпратим дядото в пенсия” трябваше да участват около 500 души в Москва. Дойдоха обаче 10 пъти по-малко, което не е изненадващо на фона на необяснимите полицейски репресии и липсата на медиен отзвук за тях. Информации за арестувани се появиха само в интернет, въпреки че демонстрации имаше и на други места в Русия.

За сметка на това централните телевизии излъчиха възторжени репортажи за юбилея на Путин, като някои от водещите дори станаха прави при представянето им. В тях се проследяваше необичайният му път от обикновено момче до лидер, който е възстановил величието на Русия. На фона на кадри как играе джудо, язди и плува, се съобщаваше, че той става на 60 г., но все още има енергия за трима.

Темата за неговото пенсиониране, която вълнува много руснаци на тази възраст, бе отбелязана с репортажи за готвена промяна, която ще позволи на хората да продължат да работят и да имат по-високи пенсии.

Да търсят подходящ политически наследник на Путин, се заеха коментатори на международни медии, но трудът им не бе оценен в Русия. Темата, че срещу президента се надига недоволство, също бе представена чрез неговите мисли. “Да, има хора, които са несъгласни с нещо. Те имат право да изразят своето мнение. Разбира се, това трябва да става в рамките на закона”, посочи руският президент в телевизионно интервю.

Според него постоянно има сили, които не искат да се укрепва Русия, но най-важното било, че болшинството хора го поддържат. Съществуват хора, които могат да направят необходимата промяна, но не им се позволява да говорят по телевизията, казва Наталия Чернишева, независим депутат в Московското градско събрание. Тя пристигна на демонстрацията в руската столица, но полицията отказа да  обясни защо арестува граждани, които четат картички или носят подаръци.

Част от пародийните дарове са вдъхновени от умилителната снимка на Путин как гушка подарено му от Бойко Борисов куче. Фотографията, направена в София, е превърната в картина в стил попарт и е част от сатиричните изложби и рекламни материали на протестиращите.

“Путин свърши това, което можеше, и е време вече да си ходи и да предаде властта на други хора, които да установят честно и ефективно управление в страната. Искам да си тръгне в мир и да върне това, което е ограбил”, казва Чернишева.

Думите на общинарката обаче не намират място в телевизионните репортажи, но пък въпросът за богатството на президента отново е отигран с негови мисли по въпроса. Пуска се видео от стара пресконференция, на която чужд журналист го пита дали наистина е най-богатият човек в страната. Путин с усмивка отговаря, че богатството му са емоциите на хората, които го подкрепят да възстанови величието на Русия.

Поддръжниците на президента положиха голямо старание, за да изглежда щастлив 60-годишният му юбилей. Огромна надуваема торта бе пусната по Москва река, плакати с пожелания бяха разпънати на сгради, мостове и даже на един от най-високите върхове в Северен Кавказ. Прокремълско младежко движение пусна на сайта си видеоклип за най-желания мъж Путин, а руският патриарх го нарече прозорлив държавник и патриот.
Чуждите коментатори посочват, че всичко това напомня времената на Съветския съюз и култа към личността на тогавашните лидери. Руски телевизионни водещи също го сравняват с грандиозността на Сталин, но подчертават, че той действа с други средства.




0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори