Автентична 140-годишна рецепта за селски хляб с божествено хрупкава коричка
Насладете се на ароматния, плътен и домашен вкус
Никой хляб не може да се сравни с аромата и вкуса на истинския домашен хляб. Тази рецепта е не просто старинна – тя е на повече от 140 години и произхожда от готварска книга, публикувана през 1885 г.
Комбинацията от суроватка, мая и качествено пшенично брашно създава хляб с мек, влажен среден слой и изключително хрупкава златиста коричка, каквато постигат само старите печки и пещи.
Необходими продукти
(за 3 големи или 4 по-малки хляба)
~2.25 кг пшенично брашно
1 литър суроватка
76 г прясна мая
1 с.л. сол
Вода за намазване преди печене
Начин на приготвяне
1. Активиране на маята
Разтворете маята в 250 мл топла суроватка и оставете да шупне.
2. Омесване на първата част
В голяма купа смесете половината брашно със суроватката и маята.
Оставете тестото да втаса около 1 час.
3. Добавяне на останалото брашно
След втасването добавете останалото брашно и солта.
Омесете гладко и стегнато тесто.
Оставете отново да втаса.
4. Оформяне на хлябовете
Разделете тестото на 3–4 части и оформете хлябове.
При месенето винаги сгъвайте тестото навътре, за да получите гладки и равни форми.
Поръсвайте с брашно, за да не лепне.
5. Тайната за хрупкава коричка
Точно преди печене, намажете хлябовете с вода или бира.
Това създава дебела, плътна и приятно хрупкава коричка.
(Този метод е по-добър от намазване с яйце.)
6. Печене
Фурната трябва да е силно загрята.
Печете на 220°C около 45 минути или докато хлябът стане златист и звучи кухо при почукване.
Поднасяне
Оставете хляба леко да се охлади и се насладете на ароматния, плътен и домашен вкус.
Емрах Стораро призна: Баща ми не ми е купил книжката, скъсаха ме 5 пъти на листовките
Нови правила за профилактика на вътреболничните инфекции
Николета Лозанова остана без рожден ден, заради критичното състояние на Боби Михайлов
Автентична 140-годишна рецепта за селски хляб с божествено хрупкава коричка
ПП-ДБ поиска оставката на кмета на Пловдив
Чудесен постен кекс с газирана вода – пухкав, ароматен и идеален за пости
Австрия прие закон, забраняващ носенето на забрадки в училище
Затварят за два часа кръговото кръстовище на летището в посока Бургас
Родените в тези 4 месеца са особено успешни в бизнеса
Филипинки дундуркат децата на Камелия
Обожавам турско пиде, а с тази рецепта на местен пекар винаги се получава перфектно
