Маджарица – класическата рецепта за прочутия шоколадов десерт с тънки кори и богат крем
Маджарицата е повече от десерт – тя е традиция, спомен и истинска кулинарна наслада
Маджарицата е истинска легенда сред балканските десерти – за нейния произход спорят Хърватия, Сърбия и Унгария, но едно е сигурно: вкусът ѝ е незабравим. Това е сладкиш, който впечатлява още от първата хапка – тънки пясъчни кори, подредени една върху друга, всяка пропита с богат, кадифен шоколадов крем.
Маджарицата е перфектният празничен десерт – изглежда елитно, вкусът е феноменален, а приготвянето е по-лесно, отколкото изглежда. Дори има и бърз вариант без печене, но тук ти давам оригиналната класическа рецепта, както се е правела от поколения.
Необходими продукти
За тестото (5 кори):
600 г брашно
1 пакет бакпулвер
50 г свинска мас (или 50 г меко краве масло)
200 г пудра захар
2 яйца
200 мл сладкарска сметана
За шоколадовия крем:
300 г захар
½ литър прясно мляко
120 г брашно
(или 90 г брашно + 30 г черно какао за по-интензивен вкус)
150 г масло
150 г черен шоколад
За глазурата:
150 г черен шоколад
2 с.л. олио
1 с.л. масло
Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото
Пресей брашното и направи кладенче.
Добави яйцата, бакпулвера, маслата, пудрата захар и постепенно сметаната.
Омеси гладко, меко тесто и го раздели на 5 равни топки.
Остави ги да стегнат в хладилник за 1 час.
ВИЖ ОЩЕ: Сочен шоколадов сладкиш – сочна, мека топяща се в устата!
Разточване и изпичане на корите
Разточвай всяка топка в кора с размер 22×33 см.
Прехвърляй върху хартия за печене и надупчи леко с вилица.
Печи по 8 минути на 180°C – не повече!
Охлади всички кори напълно.
Съвет: Корите трябва да останат светли – ако се препекат, стават твърди.
Приготвяне на крема
Смеси млякото, брашното и захарта в тенджера.
Вари на среден огън, докато започне да се сгъстява.
Добави начупения шоколад и разбъркай до разтапяне.
Свали от огъня и добави маслото.
Кремът трябва да се използва топъл за сглобяване.
Сглобяване на тортата
Редиш: кора – крем – кора – крем…
Остави малко крем за намазване отгоре.
Прибери тортата в хладилник за 1 час, за да стегне.
Глазура
Разтопи шоколада с маслото и олиото на водна баня.
Намажи равномерно върху стегналия десерт.
Охлади напълно преди рязане.
Полезни съвети
За идеално рязане – използвай горещ нож, подсушен след всяко рязване.
Ако искаш по-мек десерт, добави 2–3 с.л. сметана в крема.
Маджарицата е най-вкусна след 12 часа престой в хладилника.
Заключение
Маджарицата е повече от десерт – тя е традиция, спомен и истинска кулинарна наслада. Ако я направиш веднъж, гарантирано влиза в „семейните рецепти“. Проста, но ефектна, богата на шоколад и вкусове, които сякаш се разливат в устата.
Седем загинали и 11 ранени при катастрофа между автобус и камион в Турция
Няма значение дали пералнята е нова или на 20 години: Това ще я почисти идеално
САЩ предложили на Полша 250 бронетранспортьора Stryker за 1 долар
Петя има трик за сушене на пране, когато навън вали дъжд! Тя вече не използва сушилнята и прането е сухо за 3 часа!
Отново уран във водата - още три населени места посрещат Коледа на водоноски
Ако видите това на бананите, не ги купувайте!
Марс и Венера носят финансов бум за тези 4 зодии през 2026 г.
Емблематичният чалга клуб "Син сити" отново се превръща в театър
Никола Цолов с трето място в спринта в Абу Даби
Унгария блокира резервния план на Еврокомисията за финансиране на Украйна
Кметът на Несебър откри изложба, посветена на Никулден
