Ще забравите за баклавата, опитате ли веднъж тази сочна турска бисквитена торта с кафе
Без печене и готова за минути - перфектен десерт за гости, празници или просто за момент на сладко удоволствие у дома
Търсите десерт, който се приготвя лесно, изглежда впечатляващо и е толкова фин и нежен, че се топи в устата? Тогава турската bisküvili pasta е точният избор.
Това е емблематична турска бисквитена торта – с кафе, копринен млечен крем и блестящ шоколадов ганаш. Една от най-обичаните домашни рецепти в Турция, защото се прави бързо, не изисква печене и е подходяща дори за напълно начинаещи.
Перфектен десерт за гости, празници или просто за момент на сладко удоволствие у дома.
Необходими продукти
За бисквитените слоеве:
3 пакета бисквити petit beurre
1 чаша мляко (200 мл)
1 ч.л. разтворимо кафе
1 ч.л. захар
За крема:
1 литър прясно мляко
3 с.л. нишесте (Густин)
3 с.л. брашно
1 чаша захар
1 ванилова захар
След охлаждане на крема:
1 пакетче сметана на прах
~½ малка чаша мляко
За шоколадовия ганаш:
200 мл сладкарска сметана
100 г млечен шоколад
1 ч.л. какао
Начин на приготвяне
1. Пригответе крема
В тенджера смесете млякото, брашното, нишестето, захарта и ванилията.
Гответе на среден огън, като бъркате, докато се сгъсти като гладък крем.
Покрийте с прозрачно фолио, докосващо повърхността, за да не образува кора.
Оставете напълно да се охлади.
Добавете сметаната на прах и разбийте. Ако е гъст – добавете малко мляко.
2. Направете шоколадовия ганаш
Загрейте сметаната.
Добавете шоколада и какаото.
Бъркайте, докато се разтопи и стане лъскав.
Оставете леко да се охлади.
3. Подгответе бисквитените слоеве
Смесете млякото, кафето и захарта.
Потапяйте бисквитите за секунда и ги подреждайте в тава / форма.
4. Подредете тортата
Редувайте:
слой бисквити
слой крем
Повторете до изчерпване на продуктите (около 4 слоя).
5. Финал
Излейте ганаша отгоре и загладете.
Оставете да стегне в хладилника минимум 3 часа (най-добре една нощ).
Бонус съвети
За съвършен резултат: студен крем + топъл ганаш.
Може да добавите тънки кръгчета банани или орехи между слоевете.
Ако искате по-лек крем – заменете сметаната на прах с разбита сметана.
Бисквитите не се топят дълго в млякото — нужно е само леко потапяне.
На 3 зодии им предстои най-щастливият период
От легендите до трапезата: Как празнуват Никулден по света
Това е най-лесната рецепта за пухкави и ароматни хлебчета с мая
Мирослав от "Игри на волята" стана баща на момиченце
БНБ с притеснителни данни за банките
Отец Емилиян зарадва Митрополит Арсений с ръчно изработен кръст
Ще забравите за баклавата, опитате ли веднъж тази сочна турска бисквитена торта с кафе
Затвориха Прохода на Републиката, камион се е завъртял на пътя
Зафиров: На този етап няма причина „БСП-Обединена левица“ да преосмисли участието си в управлението
Домашен трик за почистване на мазни кухненски шкафове и уреди – действа веднага!
