Божествен коледен салам: Десертът, който изчезва пръв от празничната трапеза
Плътна, шоколадова, ароматна, с лек ромов нюанс и прекрасна мозайка от кексчета, сушени плодове и орехи
Има десерти, които просто ухаят на Коледа. Още щом ги видиш, те връщат към детството, към шумния семеен дом, към сладкия хаос преди празниците. Тази сладка коледна салама е точно такава – плътна, шоколадова, ароматна, с лек ромов нюанс и прекрасна мозайка от кексчета, сушени плодове и орехи.
Това е десерт, който правиш за 20 минути, без печене, без сложни техники и без риск да не се получи. Коледната салама е истински спасител, когато фурната е заета, времето е малко, а на вратата вече чука празнична компания. А най-хубавото? Наистина изчезва първа от празничната маса.
Бърз преглед на рецептата
Какво представлява: Традиционен нежен десерт от натрошени бисквити, какао и масло.
Най-важният трик: Използвайте качествен ром и оставете ролото да се охлажда достатъчно дълго – това прави текстурата съвършена.
Необходими продукти
600 г маслени бисквити (тип „Бебе“ или други чаени бисквити)
300 г захар
300 г масло
300 мл прясно мляко
50 г какао
50 г натрошен черен шоколад
30 г едро нарязани орехи
30 г сушени плодове (стафиди, боровинки, кайсии и др.)
2 с.л. ром или ромова есенция
Начин на приготвяне
1) Подготовка на бисквитената основа
Начупете бисквитите в голяма купа на по-едри парчета – това е важно, защото именно те създават красивата “мозайка” при разрез.
Добавете орехите, сушените плодове и ромa. Разбъркайте, за да попие ароматът навсякъде.
2) Приготвяне на шоколадовата смес
В по-дълбока касерола смесете:
млякото
какаото
захарта
Загрейте на умерена температура и бъркайте с телена бъркалка, докато сместа стане напълно гладка.
3) Добавяне на маслото и шоколада
Свалете от огъня и добавете черния шоколад. Той ще се разтопи бързо и ще направи сместа още по-плътна и лъскава.
4) Обединяване на вкусовете
Излейте горещия шоколадов сироп върху бисквитената смес.
Разбъркайте много добре — всяко парченце бисквита трябва да бъде покрито с какаовата смес.
5) Оформяне на саламата
Постелете кухненска фолио върху работния плот.
Поставете сместа върху нея и оформете стегнато руло. Завийте здраво и пристегнете краищата като истинска салама.
6) Охлаждане — най-важният етап
Поставете ролото в хладилник за минимум 6 часа, а най-добре — за една нощ.
Маслото и шоколадът ще стегнат, и десертът ще придобие перфектната плътност за рязане.
Съвети за идеален резултат
Как да режете без да се рони
Извадете сладката салама 10–15 минути преди сервиране. Маслото леко омеква и разрезът става гладък.
За по-силен празничен ефект
Оваляйте готовото руло в:
пудра захар
кокосови стърготини
смлени орехи
Така ще изглежда като истинска „уверска“ салама.
За по-богат вкус
Добавете 1 ч.л. канела или малко настъргана портокалова кора.
Президентството: Този парламент няма воля да чуе гласа на гражданите
Кои три зодии ще ударят джакпота до края на декември
В никакъв случай не ходете в Гърция!
Натали от "Ергенът": Събуди се, народе
Влак прегази 16-годишно момче, изскочило внезапно на жп линията
Божествен коледен салам: Десертът, който изчезва пръв от празничната трапеза
Корупционният скандал разклаща Зеленски: политическото му бъдеще под въпрос
Музикалната сензация Роби пристига в Поморие, за да запали светлините в квартал Свети Георги в Поморие
Бисквитено руло с шоколад, фъстъци и банан – истинска наслада за сетивата
Кои са работните дни по коледните празници
Давама участници си казват сбогом с Арената на „Игри на волята” и жадувания финал
