Сочна гръцка торта – пухкав какаов блат, напоен с най-финия шоколадов крем
Уникално сочна, богата и стопяваща се в устата
Гръцката кухня отдавна е известна със своята щедрост към сладките изкушения – и тази торта е точно такъв пример. Възглавнично мек какаов блат, пропит с топъл шоколадов пълнеж от кондензирано мляко и черен шоколад, а отгоре – облак от пухкава сметана. Уникално сочна, богата и стопяваща се в устата!
Необходими продукти
За какаовия блат:
300 г брашно
250 г захар
450 мл прясно мляко
200 мл олио
70 г какао на прах
2 яйца
1 с.л. ванилов екстракт
щипка сол
За шоколадовия пълнеж:
800 г подсладено кондензирано мляко
200 г черен шоколад
За финалната заливка:
500 мл сладкарска сметана
настърган шоколад за поръсване
Начин на приготвяне
1. Подготовка на блата
Отделете белтъците от жълтъците.
В голяма купа смесете млякото, олиото, захарта, ванилията и пресятото какао. Разбъркайте до гладкост.
Добавете брашното и смесете отново.
Прибавяйте жълтъците един по един, като след всеки разбърквате.
Разбийте белтъците:
На части ги добавете към какаовата смес, като бъркате внимателно с шпатула – така блата остава лек и въздушен.
Виж Още: Нежна торта с ванилов крем и ядки – лесна, пухкава и винаги успешна
2. Печене на блата
Постелете форма за печене с хартия.
Изсипете тестото, заравнете и печете в предварително загрята фурна на 200°C за 20–25 минути.
Проверете с клечка – трябва да излиза суха.
Оставете блата да се охлади напълно и го освободете от формата.
3. Шоколадовият пълнеж
Изсипете кондензираното мляко в тенджера и затоплете на умерен огън, като бъркате постоянно.
Добавете начупения черен шоколад и гответе, докато се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
4. Напояване и сглобяване
Върнете изстиналия блат обратно във формата.
Надупчете повърхността му с вилица или дървено шишче, за да може кремът да проникне навътре.
Излейте шоколадовия пълнеж равномерно върху блата.
Оставете на стайна температура да изстине, после охладете в хладилник за 30 минути.
5. Финален слой
Разбийте сладкарската сметана до плътен, стабилен крем.
Намажете равномерно върху десерта.
Поръсете с настърган шоколад.
Сервиране
Нарежете на квадрати или триъгълници и поднесете.
Тортата е невероятно сочна, топи се в устата и вкусът ѝ е като истинско гръцко блаженство.
Няма да можем да плащаме с карти на Нова година
Приморско е най-динамично развиваща се туристическа дестинация за 2025 г.
„Театър за всички“ докосна децата от квартал Победа в Бургас
Сочна гръцка торта – пухкав какаов блат, напоен с най-финия шоколадов крем
Фондация WINBET И Община Бургас наградиха най-успешните спортисти от града
Калъм Търнър е новият фаворит за ролята на Джеймс Бонд – близък до Дуа Липа актьорът повежда надпреварата за 007
Последното пълнолуние за декември сбъдва желанията само на тези зодии
1500 души с увреждания получиха високотехнологични помощни средства безплатно
Временно ограничение на движението по АМ „Тракия“
Строителен предприемач с прогноза за цените на жилищата в България
Нов циклон удря страната. В този ден започват пороите!
Дани Петканов напъва Глория за бебе
