Нежна торта с ванилов крем и ядки – лесна, пухкава и винаги успешна
Подходяща е както за делник, така и за празник – с нея просто няма как да сбъркате
Тази торта е истинска класика – въздушен ванилов блат, ароматен крем с бял шоколад и фин завършек от маслени трохи. Приготвя се лесно, без сложни техники, а резултатът е впечатляващ. Подходяща е както за делник, така и за празник – с нея просто няма как да сбъркате.
Необходими продукти
За блата:
3 яйца
10 г ванилова захар
120 г кристална захар
120 мл прясно мляко
120 мл олио
200 г брашно
12 г бакпулвер
60 г ядки по избор (орехи, лешници или бадеми)
За крема:
900 мл прясно мляко
2 яйца (само жълтъците)
20 г ванилова захар
5 с.л. захар
4 с.л. царевично нишесте
40 г масло
60 г бял шоколад
Начин на приготвяне
1. Пригответе блата
В голяма купа разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар. Разбийте с миксер, докато сместа удвои обема си и стане пухкава.
Добавете млякото и олиото, разбъркайте внимателно.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го сложете към яйчната смес. Разбъркайте с шпатула, за да запазите въздушността.
Смелете ядките и ги добавете в тестото.
Изсипете сместа в тава (40×30 см), застлана с хартия за печене, и заравнете.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути или до суха клечка.
Оставете блата да се охлади напълно, отстранете хартията и изрежете краищата. Направете ги на трохи за декорация.
Разрежете блата на две равни части.
2. Направете ваниловия крем
В тенджера сипете 600 мл от млякото.
Добавете жълтъците, захарта, ваниловата захар и нишестето. Разбъркайте добре, докато получите гладка смес.
Сложете на умерен котлон и бъркайте постоянно, докато кремът се сгъсти.
Свалете от огъня и добавете маслото и белия шоколад. Разбъркайте до пълно разтопяване и хомогенност.
3. Сглобяване на тортата
Поставете първия блат в ринг или форма с подвижно дъно и го сиропирайте с 50 мл прясно мляко.
Разпределете част от крема върху блата и заравнете.
Поставете втория блат и го полейте с останалите 50 мл мляко.
Покрийте с останалия крем.
Поръсете равномерно с приготвените трохи.
Оставете тортата в хладилник за поне 3 часа, за да стегне добре.
Сервиране
След охлаждане внимателно освободете ринга, нарежете на порции и се насладете на невероятно нежната текстура и балансирания вкус.
Нов циклон удря страната. В този ден започват пороите!
Дани Петканов напъва Глория за бебе
Астрологът Анджелика Витренко с пълен хороскоп за декември: 4 зодии ги очакват невероятни печалби!
Цял стадион на крака за Любо Пенев - феновете на ЦСКА и Локомотив се обединяват в 9-ата минута
Бившата на Дейвид Бекъм се отказва от световната суета – днес живее спокойно в норвежките планини
Регионалният исторически музей в Бургас обяви вход свободен за Никулден
Скандално признание на Виктор от „Ергенът“: Имам 106 жени и чекмедже с инструменти
