Дядо ме научи на тази чудна рецепта с кисело зеле
Патица с кисело зеле е по-добре от пуйката, защото е по-мазничка и поради това и по-сочна
Сочната патица с кисело зеле вероятно ще ви допадне повече от пуйката, защото е по-малка, по-мазничка и поради това и по-сочна. Ястието представлява съвършен баланс между сладникавото патешко месо и освежаващите кисели нотки от зелето.
Макар да сме категоризирали рецептата като трудна, тя по същество се приготвя лесно. Просто отнема повече време, защото трябва да се изпече на бавен огън. Това е необходимо и на месото, и на зелето, така че да не хрупа, а да е меко и да се топи в устата. Затова и глиненият гювеч е най-подходящият съд за готвенето на патица с кисело зеле. Ако нямате, може да ползвате най-обикновена тава. Просто я завийте с два пласта алуминиево фолио.
Когато зелето се сготви и месото започне да се отделя лесно от костта, го открийте и оставете да се запече кожата. А после… просто го поднесете и се насладете на всяка споделена хапка.
Продукти
За патицата и плънката
патица + дреболиите - 1 бр - 39.98 лв
лук - 3 глави - 0.30 лв
моркови - 2 бр - 0.22 лв
гъби - 300 гр - 2.99 лв
свинска мас - 2 с.л. - 0.49 лв
суха целина - 1 ч.л. - 0.10 лв
червен пипер - 1 ч.л. - 0.03 лв
черен пипер на вкус
сол на вкус
За зелето
кисело зеле - 2 бр - 12.00 лв
свинска мас - 3 с.л. - 0.73 лв
чесън - 3-4 скилидки - 0.32 лв
червен пипер - 1 с.л. - 0.07 лв
бахар - 7-8 зърна - 0.06 лв
дафинов лист - 3-4 бр - 0.10 лв
люти чушки - 3-4 бр - 0.31 лв
Как да приготвим
За патицата и плънката
В тенджера загрейте половината свинска мас и в нея задушете нарязаните на кубчета моркови. След няколко минути прибавете ситно нарязания лук и ги задушете докато омекнат.
Измийте и нарежете дреболиите на патицата и ги гответе заедно със зеленчуците за 4-5 минути. След това прибавете нарязаните на едро гъби. Овкусете със сол, черен пипер, сушена целина и червен пипер. Задушете за още 3-4 минути и дръпнете от котлона.
Осолете патицата отвътре и отвън и я напълнете с леко охладената плънка. Затворете я с дървено шишче или с игла и конец.
Намажете тавата или гювеча, в който ще печете патицата, с останалата мас и вътре сложете част от нарязаното на ситно и подправено кисело зеле.
Разположете патицата, покрийте я със зеле, затворете с капака или с алуминиево фолио и сложете в студена фурна. Включете на 200 градуса и печете 1 час. След това намалете фурната на 170 градуса и печете още час и половина-два.
Извадете от фурната, махнете капака, отдръпнете зелето от патицата и печете още 30-35 минути до златист загар и хрупкава коричка.
За зелето
Нарежете зелето на ситно. Подправете го с червен пипер, бахар, дафинов лист, люти чушлета и цели скилидки чесън и разбъркайте много добре.
Цитирано от matekitchen.
Министерството на туризма открива най-големия форум за българско вино
Джип блъсна две деца на пешеходна пътека в Пазарджик
Николай Дачев е новият директор на спортното училище в Бургас
Филип Виденов пак хванат зад волана след употреба на алкохол – очаква го обвинение за рецидив
Сигнал до Флагман: шофьор паркира където поиска - кой му позволява да нарушава правилата?
Дядо ме научи на тази чудна рецепта с кисело зеле
Слави Трифонов отива на съд за клевета
Министър Иванов призова ръководството на ВиК холдинга да не допуска увеличение на водата
Зърнопроизводители от България на протест в Брюксел
Абсурден експеримент на инфлуенсър доведе до смъртта му
Две деца са пометени на пешеходна пътека в Пазарджик
