Печени картофи по манастирски – цяла тава радост за стомаха, а струва по-малко от 5 лв!
Картофите са много хрупкави и вкусни, а сосът от печен чесън и магданоз е нещо, което задължително трябва да опитате
Картофи по манастирски с чесън – хрупкави, сочни и много вкусни . Ястието е засищащо, така че можете да го приготвите дори по време на пости.
Картофите са много хрупкави и вкусни, а сосът от печен чесън и магданоз е нещо, което задължително трябва да опитате. Ето какво още ви е необходимо за рецептата:
Картофи по манастирски с чесън
Съставки:
4 големи картофа,
1 цяла глава чесън,
1 чаена лъжичка морска сол (кошерна сол на люспи или хималайска),
1 чаена лъжичка черен пипер на прах (най-добре е прясно смлян),
1 супена лъжица зехтин,
2 супени лъжици маргарин (или масло, ако не постите)
2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте добре магданоза, отцедете го добре и го нарежете възможно най-ситно. Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на продълговати парчета, като за пържени картофи или нещо по-едро.
Поръсете картофите с една чаена лъжичка черен пипер на прах, една чаена лъжичка сол и една супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре, за да разпределите подправките равномерно върху всички картофи.
Вземете глава чесън и без да я белите, отрежете кореновата част, така че скилидките да се открият. Отрежете малко парче алуминиево фолио, добавете малко олио и поръсете с малко сол, след което увийте плътно цялата глава чесън във фолиото.
Най-добре е да застелете тавата за печене с хартия за печене, за да не залепнат картофите, но ако имате тава за печене с незалепващо покритие, можете да се справите и без хартия. Подредете овкусените картофи и ги разпределете на един ред, по повърхността на цялата тава за печене. Добавете увития чесън.
Печете в предварително загрятата фурна за около 25 минути, след което проверете картофите и ги обърнете, след което върнете да се пекат още 20-25 минути или докато покафенеят хубаво. Отворете фолиото с печения чесън и натиснете, за да освободите скилидките.
Намачкайте ги с лъжица или вилица, докато получите пюре. Загрейте две супени лъжици маргарин на огън, докато се разтопи, след което добавете чесновото пюре и разбъркайте. Накрая добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте, за да се смесят съставките.
Това не отнема много време, само минута е достатъчна, за да се смесят всички вкусове. Извадете печените картофи в отделна купа за сервиране и докато са още горещи, залейте ги със соса от чесън и магданоз. Насладете се на вкуса, картофите са страхотни!
Орлин обиди Натали в "Ергенът"
Има ли голям скандал в Реал?
Русия отговори на Калас
Белоглав лешояд предизвика драма
Важна информация от БНБ за потребителските и ипотечните кредити
Адвокатите на Коцев искат мярка "подписка", защото съпругата му трябва да се лекува в Германия
Птичият грип отново плаши света: експерти предупреждават за потенциална пандемия, по-тежка от COVID-19
Прикючи ремонтът на важен участък от АМ "Тракия", ето кога го отварят за движение
