Никога повече няма да искате да ядете пържени картофи, опитате ли веднъж тази вкусотия
Пържените картофени понички са с високо съдържание на калории, но си заслужава да ги опитате
За много хора картофените понички са изненадващо ястие. Все пак сме свикнали да мислим за поничките като за сладко лакомство, поръсено с пудра захар или покрито с някаква глазура.
Тази рецепта придава съвсем различен вкус - засищащ, златист и лишен от десертни гарнитури или сладки пълнежи.
Тези понички са чудесно предястие или дори пълноценно ястие. Меки и пухкави отвътре, с хрупкава коричка отвън, те се съчетават прекрасно с различни сосове.
Да, пържените картофени понички са с високо съдържание на калории, но си заслужава да ги опитате!
Списък с продукти за 5 порции:
500 гр. картофи
190 гр. пшенично брашно
1 яйце
70 гр. твърдо сирене
2 скилидки чесън
3 стръка копър
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
300 мл. рафинирано растително масло
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода, докато омекнат. Отцедете ги и ги намачкайте добре, без да добавяте мляко или масло. Оставете картофеното пюре да се охлади напълно.
Към охладеното картофено пюре добавете яйцето, ситно настърганото сирене (по желание), пресования чесън и нарязания копър. Подправете със сол и черен пипер.
Постепенно добавяйте брашното (най-добре е първо да го пресеете), като замесвате внимателно, докато се образува гладко меко тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но трябва да остане меко.
Не добавяйте твърде много брашно, тъй като картофените понички ще станат плътни.
Оформете тестото топка, покрийте с кърпа и го оставете да почине 15-20 минути.
Върху набрашнена повърхност разделете тестото на малки равни части и оформете топчета с диаметър 3-4 см.
На слаб огън загрейте растителното масло в дълбок широк тиган или тенджера. Слоят масло трябва да е с дебелина поне 5-6 см, за да могат топчетата да плуват.
Пускайте топчетата на порции в загрятото олио и пържете докато станат златистокафяви от всички страни, около 3-4 минути, като ги обръщате от време на време.
Поставете готовите понички върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да отстраните излишната мазнина.
Сервирайте картофените понички топли като предястие или основно ястие. Те се съчетават идеално с някакъв вкусен сос, чеснов например.
Смесете 200 гр. йогурт с 2 супени лъжици майонеза, добавете 1-2 счукани скилидки чесън, ситно нарязан копър, сол и черен пипер на вкус.
Jenata.blitz.bg
Депутати предлагат 13-та и 14-та пенсия
На какво да обърнем внимание, когато търсим смартфон за игри?
Хакери атакуват клиентите на голяма българска банка
WINBET с три номинации на International Gaming Awards 2026
