Торта „Мравуняк“ от бисквитки, новият хит сред домакините
Ето как се приготвя
Бисквитената торта „Мравуняк“ е класика в домашната кухня, която носи вкус на детство и уют. Тя се приготвя без печене, само от няколко достъпни съставки, и впечатлява с кремообразен карамелено-маслен вкус, комбиниран с хрупкави парченца бисквити и ядки. Подходяща е както за празничната трапеза, така и за следобеден десерт с чаша чай или кафе.
Приготвянето е лесно и бързо: бисквитите се начупват на малки парчета, а маслото (омекнало на стайна температура) се разбива с кондензираното мляко до гладък крем. Към тази смес се добавят едро нарязаните орехи и бисквитите, след което всичко се разбърква добре. С помощта на ръце се оформя пирамидална форма върху плоска чиния, напомняща мравуняк, и се поръсва с маково семе за завършен вид.
Десертът трябва да се остави в хладилник за няколко часа, а най-добре – за една нощ, за да може кремът да попие в бисквитите и да се получи онзи характерен, плътен вкус. Резултатът е тортата, която събира около себе си семейството и връща спомени от най-топлите моменти у дома.
7 гениални трика за топъл дом през зимата, които не увеличават сметките!
Лекар предупреди: Не яжте тези домашни зимнини, опасни са!
Официалните празници и почивните дни през 2026 г. – пълен календар
Росен, който подложи на изпитание неонатолозите в Бургас, мечтае да е лекар
Внук преби жестоко 75-годишната си баба в Стара Загора
Кръчмата поскъпва, а порциите стават по-малки
ЕС премахва безвизовия режим с държави, които не прилагат правилата
Торта „Мравуняк“ от бисквитки, новият хит сред домакините
България е на десето място в света по най-натоварени пътища
Арестуваха младата поп фолк певица Мирела след бурен скандал
