×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не знаем кой е терориста и кой задейства бомбата


Не знаем кой е терориста и кой задейства бомбата
Д-р Галина Милева
25 Юли 2012, Сряда, 09:00 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки автора

Черно-белият портрет, който се разпространява в медиите е на друг човек, не коментирам дали е помагач

Д-р Галина Милева е бургаски депутат от ГЕРБ, член на Постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, зам.председател на Постоянната комисия по здравеопазване. Съдебен лекар с 25-годишен стаж в МБАЛ-Бургас. Тя подготви и анализира главата на т.нар. Камикадзе от терористичния акт на летище Бургас. Д-р Милева е натрупала опит в областта на националната сигурност след обучения в съответните служби в Берлин, Брюксел, Виена, Лондон и в централата на НАТО.

Днес, в 14 часа,  д-р Милева бе засечена от Бесове.бг в Гранд Хотел Поморие, където проведохме този разговор. Оказа се, че тя и съпругът и неврохирургът д-р Светлозар Георгиев кръщават дъщеричката Алекс на поморийския кмет Иван Алексиев. Светото тайнство преди това е било в манастира „Св.Георги“. Малката красавица Алекс е била кръстена от Сливенския митрополит Иоаникий.

- Д-р Милева, доколко е вярно, че израелските специалисти са изолирали нашите съдебни лекари и експерти по криминалистика от аутопсиите на телата, тъй като им нямат доверие. Имали и религиозни съображения затова?

- Аутопсиите бяха извършени от д-р Косьо Янков от отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас. Когато аз пристигнах от София в четвъртък следобед той бе приключил с три от шесте тела – на трима мъже. Те бяха с множество травми, с тежки изгаряния, разкъсани. В особено тежко състояние бе изгорялата млада жена, която се оказа и бременна.

-  Екип на Бесове.бг снима части от мъжки торс с ляв крак, без глава и горни крайници, с отделен десен крак. Това ли е камикадзето?

- Не, това е било тялото на една от жертвите. Но нека се върнем в залата за аутопсиите. Вътре имаше и парамедици от Израел, членове на техни неправителствени организации, които, както и експертите им по стоматология, защото те бяха ценни за разпознаването по зъбен статус, правеха силно впечатление с подготовката си. Объркването за недопускане на наши лекари по религиозни причини е в това, че ние не присъствахме, когато чужденците трябваше да подготвят телата за транспортирането им - увиват ги по техните изисквания и извършваха особен религиозен ритуал, на който за тях бе неприемливо да присъстваме. Ние уважихме това искане.

- Да се върнем на главата на камикадзето – дайте подробности.

-  Всичко от тялото и главата като останки е съхранено и е в отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас. Лъжа е, че израелците взели главата и те си я анализирали сами в Тел Авив. Име ръцете, краката и торс на парчета – разкъсан, защото взривното устройство е било или на гърдите му, или на гърба му.

- Значи е възможно и друг човек да го е задействал дистанционно?

-  Честно казано дотук има различни версии, нека го кажат това специалистите, може и отстрани да е задействано. В дългогодишната ми практика аз съм аутопсирала доста тела след взрив и мога със сигурност да кажа, че т.нар. бомба е избухнала в него – дали той е задействал предпазния механизъм или това е извършено дистанционно от друг, не зная, но със сигурност приносителят  се е намирал вън от автобуса. Ако беше в автобуса жертвите щяха да бъдат многократно повече. Бил е отвън, бомбата не е била в багажното, нито на стъпалата на вратата. Най-много са пострадалите в задната част на автобуса, тъй като са нямали възможност да излязат.

- Високият дългокос младеж, който е заснет от камерите на аеропорта в залата на пристигащите самолети и който МВР разпространи като лице на камикадзето, е с кафеви очи, а Бесове.бг знае, че камикадзето е със сини. Бихте ли внесли яснота?

-  Антропология на главата все още не е направена! (Днес е неделя, 22 юли, 14,30 часа, 4 денонощия след терористичния акт – б.а.). Министър Цветан Цветанов и колегите от оперативно-издирвателната част ми възложиха да подготвя главата – във вид, в който да може да се снима триизмерно и снимките да се предадат на съответните служби, това направих в петък между 11 и 14 часа. Тези снимки ще се съпоставят с тези от всички камерите, в които е попадало това лице след влизането му на наша територия. Не зная дали вече има яснота през коя граница е пристигнал. Това не е лека задача. Със сигурност мога да кажа, че това е главата на човека, в когото е била бомбата. Както и че към този момент не може да се каже дали това е човекът от камерите на чакалнята на летището. Там той е достатъчно добре дегизиран с шапката и перуката. Повтарям – самоличността на атентатора с бомбата не е установена.

 
Д-р Милева, съпругът й неврохирургът д-р Светлозар Георгиев и внучето им Борко днес бяха в манастира "Св.Георги", митрополит Ионикий им прочете молитва за здраве

- Кажете за очите, косата, ръста.

-  Главата е с множество натрошени кости, но кожата твърдо е светла, светли са и очите, въпреки помътняването им – пъстри, по-скоро сини, косата е права, тъмна – 8-12 см, възраст 26-32 години, ръст 180-182 см, не изключвам да има арабски произход.

-  Снощи ислямска групировка пое отговорността за атентата. Сега не сте ли сигурна в арабския произход и в изпълнението на джихад, въпреки, че според оцелелите нямало такъв мъж, който да прави впечатление на превъзбуден както повелява подобен ритуал?

- Прочетох това в медиите, но аз не коментирам. Намирате ме в Поморие, където съм по чисто човешки причини, поводът е много приятен.  Животът продължава, винаги съм казвала, че никой не знае какво го очаква и не бива да си вярваме, че сме безсмъртни, просто трябва да живеем по-разумно и по-смирено.

- Как се взеха пробите за отпечатъци от т.нар., засега, самоубиец – разбрахме, че за целта сте отрязали цяло стъпало и китка?

- Да, ползват се и такива методи, но сега не бе нужно да се прилагат. Най-важното, което трябва да се отбележи от нашата работа е, че имаме изключително добре подготвени специалисти, които работиха ДНК-анализите. През 2009 г. ние успяхме да се преборим в Бургас да се намира една от тези лаборатории. В нея бяха извършени абсолютно всички експертизи – както на загиналите, така и на сочения за извършител на деянието.  До идването на израелските колеги, телата бяха бяха комплектовани безпогрешно и всичко необходимо бе извършено както трябва и навреме. Трябва да се благодари на началника на лабораторията Радослав Райчев и най-вече, подчертавам - на Петя, от умора ми убягва фамилията на тази лаборантка, при такива огледи най-важни са точните дактилоскопски експертизи, ДНК-профилите, важни са съдебните лекари, биолозите и химиците – всички работиха абсолютно професионално. 

- Вие участвате в опертивно-следствените мероприятия в качеството  на съдебен лекар, но и като експерт по национална сигурност. Кажете дали има напредък по издирването на помагача на терориста?

- В непрекъсната връзка съм с министър Цветанов, както и с директора на ОД на МВР Бургас комисар Милен Димитров, имам контакт с колегите, но не бих попречила да си вършат работата чрез теч на информация към медиите. Това, което мога да кажа е, че разпространеният чрез медиите портрет, съставен по данни от разпитани свидетели, не е на камикадзето, тъй като описанието е за друг човек, с тъмни очи и по-тъмна кожа.

-  Може ли да снимаме главата на камикадзето и да я разпространим за улеснение на разследването, казвате, че след измиването й, тя е придобила нестресиращ възприятията вид?

- В никакъв случай, главата се намира в хладилник в лабораторията на отделението по Съдебна медицина в МБАЛ-Бургас, там са и останките от тялото, но подобно разрешение аз не мога да дам.

 


В категории: Разследване


9
Коментара по темата
9.
ivan
24.07.2012 01:01:38
1
3
очарован съм от Галя Милела,ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТАКИВА ХОРА КАТО НЕЯ
8.
нено
23.07.2012 15:27:47
0
1
Тоя от портрета го издирват в Шумен, от едно шуменско село е и е обявен за изчезнал.
7.
До 5
23.07.2012 14:50:33
2
1
за какво да ти се извиняват - затова че са работили цялата нощ и са снимали хората от бесове, като казаха че главата вече е взета от азраелците и са снимали този труп, ти ако си журналист няма и да изкажеш предположение, че е самоубиецът. По-добре ги обвинявай че не е камикадзе,защото камикадзе значи друго.Не се заяждай с журналистите за това - за главата!
6.
до 5
23.07.2012 11:53:25
5
1
а откровенно що не ядеш собствените си лайна може да те е по малко гнус след като ги мажеш по сайта тук
5.
Аз
23.07.2012 08:41:59
2
5
Сега ще се извините ли за онова лешоядско видео на една от жертвите, дето ходихте да го снимате нелегално по моргите? Гнус ме е от вас, ама откровено ме е гнус!
4.
Неслучайна
23.07.2012 00:39:44
1
9
За първи път от деня на атентата прочитам нещо смислено по тази тема наистина, познавам Д-р Галина Милева. Мога да кажа, че е компетентна.
3.
Случаен
22.07.2012 21:30:38
3
10
Това е едно от малкото неукрасени интервюта на тази тема, много истинско , много добро попадение е тази жена, докторката имам предвид, за България.
2.
aa3
22.07.2012 17:08:59
4
1
зати патка е номер 1
1.
тути
22.07.2012 15:32:57
9
12
"може ли да снимаме главата?" баси, много ясно, че не ма ненормалницо. ти за ква се взе?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Населението намалява, оръжията се увеличават Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като съберат „символични месечни дарения“, твърдят потърпевши Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Този град изпревари София по строеж на нови жилища и тази година Варна е на трето място Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа От снимки във Фейсбук се вижда, че Кристиян е шофирал и други автомобили
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори