×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • БСП ще настоява за промяна и изкореняване на плоския данък
  • Администрацията на Тръмп досега е отменила 80 000 неимигрантски визи
  • 25% от децата в начална училищна възраст в Европа страдат от наднормено тегло
  • Извънредно положение във Филипините след тайфуна Калмаеги, жертвите са 114
  • Издирват двама британски затворници, след като бяха освободени по погрешка в Лондон
  • Откриха черните кутии на самолета, който се разби в Кентъки
  • Разследват няколко случая на домашно насилие в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаете ли, че прочутият турски кашкавал на конци се прави много лесно


06 Ноември 2025, Четвъртък, 15:54 ч.
Автор: Флагман.бг

Този еластичен и деликатно солен продукт е много повече от просто сирене, той е преживяване, което присъства на всяка автентична турска закуска

Мечтаете ли да опитате  сирене, което е меко като памук и се разделя на дълги, апетитни нишки? Запознайте се с Турския кашкавал на конци (Tel  Peyniri) – истински кулинарен шедьовър и символ на вековната млекарска традиция в Турция. Този еластичен и деликатно солен продукт е много повече от просто сирене; той е преживяване, което присъства на всяка автентична турска закуска.

В тази статия ще разкрием не само как се прави кашкавал на конци стъпка по стъпка, но и ще надникнем в богатата му история, ще разберем защо е толкова уникален и какви ползи за здравето носи. Пригответе се да откриете процеса на топлинна обработка и месене, които превръщат обикновеното мляко в това влакнесто чудо!

История и Традиция: Корените на Турския Деликатес
Кашкавалът на конци има дълбоки корени в селските райони на Анадола и Източна Турция. Той е роден от необходимостта на селските жени да преработят прясното мляко, създавайки уникална структура, която се е предавала от поколение на поколение. Днес той стои на турската трапеза като деликатес, ценен заради хранителната си стойност и неповторимия си, леко млечен вкус. За турците Tel Peyniri е също толкова символичен, колкото е саламуреното сирене за българската култура.

Какво Прави Кашкавала на Конци Толкова Уникален?
Tel Peyniri се прави предимно от краве или овче мляко. Неговата отличителна характеристика е влакнестата структура, която се получава след специална, интензивна термична обработка и продължително месене. Когато го разчупите, той се разплита на тънки нишки (конци) – откъдето идва и името му. С деликатна соленост и висока еластичност, той е идеален както за директна консумация, така и за използване в най-различни кулинарни рецепти.

Рецепта и Подготовка: Необходими Продукти
За да започнете своето млекарско приключение, ще ви трябват:

Прясно мляко (най-добре краве, може и с добавка овче за по-богат вкус)
Мая за сирене (за подквасване)
Сол (за вкус и консервиране)
Най-важната част от приготвянето на кашкавал на конци обаче е стриктното спазване на процеса на загряване и месене, за да се осигури характерната влакнеста текстура.

Етапи на Приготвяне (Стъпка по Стъпка)
Следвайте тези четири ключови етапа, за да постигнете съвършения турски кашкавал на конци:

1. Подквасване и Образуване на Извара
Млякото се загрява до точната температура (32–35°C), след което се добавя маята. Оставя се да се подкваси, докато се образува плътна извара. Изварата се нарязва на малки кубчета, за да се отдели суроватката, което е решаващо за крайния вкус.

2. Пресоване и Отцеждане
Нарязаната извара се оставя да се утаи, след което се пресова, за да се отдели максимално количество суроватка. Този етап осигурява необходимата плътност на сиренето за по-нататъшната обработка.

3. Топлинна Обработка и Месене (Ключовият Момент!)
Това е тайната на Tel Peyniri. Отцедената извара се нарязва и се потапя в гореща вода (70–80°C). Топлината прави сиренето еластично. Започва интензивно ръчно месене и разтягане. С постоянни, майсторски движения сиренето се дърпа и сгъва, докато ясно започне да придобива влакнеста структура – ето как се раждат прословутите конци!

4. Оформяне и Съхранение
След като консистенцията е перфектна, кашкавалът се оформя на топки или плитки и се потапя в студена вода, за да се стегне. Леко се посолява и се оставя да отлежи. Tel Peyniri запазва своята уникална влакнеста структура, независимо дали се консумира веднага или след кратко отлежаване.

Tel Peyniri в Кухнята: Начини на Употреба
Кашкавалът на конци е изключително универсален. Той е задължителен елемент в турската закуска (в комбинация с чай, маслини и  хляб). Разтопява се чудесно, което го прави идеален за:

Традиционни печива (Пиде или Гьозлеме)
Турска пица
Пълнежи за тестени изделия
Ползи за Здравето и Домашни Съвети
Ползите за здравето от този традиционен млечен продукт са високи: той е богат на калций, белтъчини и витамини от група В.

Съвети за перфектен домашен резултат: Най-важното е да използвате качествено прясно мляко и да следите температурата на водата по време на топлинната обработка. Месенето трябва да бъде ритмично, докато усетите, че масата се разделя на нишки. Това е моментът на магията!


В категории: Вкусно


Коментари
Флагман.БГ Паролата за сигурност на Лувъра била… „LOUVRE“ Паролата за сигурност на Лувъра била… „LOUVRE“ 06/11/2025, Четвъртък 17:30 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ТД на НАП-Бургас има нов директор ТД на НАП-Бургас има нов директор Промяната се наложи след внезапната кончина на Кирил Пологов преди няколко дни Бургаският държавен университет изпраща студентите си директно на практика в бизнеса Бургаският държавен университет изпраща студентите си директно на практика в бизнеса Проект за над 187 млн. лв. дава шанс на хиляди млади хора да се обучават в реална работна среда Прочут руски екстрасенс е със съмнения за микроинсулт, лекувал се сам от рак Прочут руски екстрасенс е със съмнения за микроинсулт, лекувал се сам от рак Кашпировски припадна на летище в Москва Юристът Георги Георгиев отново стана началник на РДНСК-Бургас Юристът Георги Георгиев отново стана началник на РДНСК-Бургас Инж. Янчо Райков е освободен на 30 октомври 2025 г. Бургас може да има елитни спортисти от световно ниво до 5 години - ето как Бургас може да има елитни спортисти от световно ниво до 5 години - ето как Ако стартираме днес с обучение в детските градини на прости моторни умения, до 2030 г. градът ще разполага с отбор от кадети, готови да покоряват върхове, убедени са бургаските тамплиери Продължава ремонтът на АМ "Тракия" в област Сливен Продължава ремонтът на АМ "Тракия" в област Сливен Трафикът преминава двупосочно в платното за София БАЗ: Бизнесът не е бездънна каца, от която само да се гребе БАЗ: Бизнесът не е бездънна каца, от която само да се гребе В същото време са налице ограничения за бизнеса да повиши цените си, Празник на солената риба ще се проведе в Созопол Празник на солената риба ще се проведе в Созопол На площад "Кулата" в Стария град Разбиха престъпна група, прекарвала бежанци през Бургаско Разбиха престъпна група, прекарвала бежанци през Бургаско Превозът е осъществяван от околностите на Бургас с крайна дестинация Сърбия От нова година всяка мръвка ще има GPS и ще знаем къде е пасла От нова година всяка мръвка ще има GPS и ще знаем къде е пасла Спират кюфтето, ако говедата са расли на сечище
Паролата за сигурност на Лувъра била… „LOUVRE“ Паролата за сигурност на Лувъра била… „LOUVRE“ Доклад разкрива шокиращо слаба киберзащита в музея, отворила пътя за кражба на бижута за $102 млн. Брад Пит съди Анджелина Джоли за 35 милиона долара Брад Пит съди Анджелина Джоли за 35 милиона долара Актьорът разкрива имейли на бившата си съпруга от 2023 г. за спорното Шато Миравал Лице на бТВ обяви най-щастливата новина Лице на бТВ обяви най-щастливата новина Мария Ванкова е станала майка  Полугола жена е била изтезавана, окована и без храна в продължение на месеци Полугола жена е била изтезавана, окована и без храна в продължение на месеци Петима арестувани в Тексас 10 са държавите по света, където не е 2025 година 10 са държавите по света, където не е 2025 година Има страни в които живеят според свои собствени уникални календари Нова схема: Как вдовиците на Русия печелят с фиктивни бракове Нова схема: Как вдовиците на Русия печелят с фиктивни бракове Превърна ли Путин човешкия живот във валута Едва на 51 години почина известен рапър Едва на 51 години почина известен рапър Новината беше потвърдена от сина му Тай Джи Рамон Клифтън Атина е близо до имотен взрив Атина е близо до имотен взрив Единствено Амстердам изпреварва Атина с малко повече – 15,4 години Помните ли я? Тя беше детето-чудо на България Помните ли я? Тя беше детето-чудо на България Крисия гостува на "Преди обед“ вчера заедно със сестрите си, и в началото на разговора поздрави най-голямата от тях – Тифани, за рождения й ден Ирак отказа да товари нефт за ''Лукойл'' Ирак отказа да товари нефт за ''Лукойл'' Западните санкции вече нарушиха товаренето на петрол в Ирак, работата на помпените станции във Финландия и търговията в Швейцария
Бойко Борисов Бойко Борисов За разлика от другите, аз никога не лъжа
Виц на деня Виц на деня Гинеколог към беззъбата си тъща:
- Моля те да не се усмихваш, че ми напомняш за работата ми!
Виц на деня Виц на деня - Бай Пешо, какво му трябва на човека?
- 365 литра ракия, ако годината не е високосна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук При с*кса на първа среща, е като при интервюто за работа - ако ти се обадят на другия ден, значи "позицията" е твоя...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори