Всички си помислиха, че тази питка е от пекарна, скрих им шапките с лесната рецепта
Със сирене и кашкавал - идеална за всеки повод
Няма нищо по-уютно и вкусно от аромата на прясно изпечена домашна питка. Представяме ви рецепта за пухкава питка, която е обогатена със сирене и кашкавал и се отличава с красива форма и невероятно мека вътрешност.
Тази питка със сирене и кашкавал е идеална за всеки повод – от семейна вечеря до празнична трапеза. Следвайте нашите стъпки, за да създадете истинско кулинарно изкушение!
Необходими продукти за пухкава питка с кашкавал и сирене:
1/2 кг брашно
пакетче суха мая
вода – 100 мл
чаена чаша прясно мляко
кисело мляко – 50 грама
сирене – 200 грама
кашкавал – 100 грама
масло – 1 супена лъжица
захар – 1 чаена лъжичка
сол – половин чаена лъжичка
чубрица – 1 чаена лъжичка
2 жълтъка за намазване
сусамово или маково семе за поръсване
Начин на Приготвяне на Пухкавата Питка (Лесни Стъпки)
1. Активиране на Маята (Закваска)
Затопляне: Затоплете леко водата (да е хладка, не гореща).
Активиране: Разтворете сухата мая във водата. Добавете захарта и малко брашно, за да се получи рядка кашичка.
Шупване: Оставете закваската на топло за около 10 минути, докато шупне и се образува пяна.
2. Замесване на Тестото
Сухи: Пресейте брашното в голяма купа и прибавете солта.
Кладенче: Направете кладенче в средата на брашното.
Смесване: Изсипете шупналата мая, прясното и киселото мляко.
Месене: Омесете меко и еластично тесто. Месете, докато спре да лепне.
Втасване: Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, докато удвои обема си (обикновено около час).
3. Оформяне на Питката
Разточване: Разточете втасалото тесто във формата на голям правоъгълник.
Пълнеж: Поръсете равномерно с натрошеното сирене, настъргания кашкавал и чубрицата.
Руло: Завийте правоъгълника на стегнато руло.
Разрязване: Нарежете рулото на дебели филии (около 2-3 см).
Оформяне: Всяка филия леко оформете на топка, като внимавате пълнежът да не излезе.
4. Втасване и Печене
Второ Втасване: Подредете оформените топки в предварително намаслена тава. Оставете питката отново да втаса на топло за около 30 минути.
Намазване: Разбийте жълтъците и с четка намажете обилно втасалата питка.
Мазнина и Семена: Разтопете супената лъжица масло и залейте питката. Поръсете със сусам или мак.
Печене: Печете в предварително загрята фурна на 200∘C за 30-40 минути, докато питката стане златиста.
Извадете пухкавата питка от фурната и я покрийте с кърпа за 10 минути, за да омекне кората ѝ. Насладете се на тази богата и ароматна питка със сирене и кашкавал!




















