Бананов крем без печене и желатин: лесен и бърз десерт, който се топи в устата
Кремообразен, наситен и готов само за 30 минути – идеален за всеки повод
Търсите ли бърз, вкусен и здравословен десерт, който не изисква фурна? Представяме ви рецепта за неустоим домашен бананов крем със сладка карамелена заливка. Този десерт без печене и желатин е толкова лесен за приготвяне, че ще се превърне във ваш фаворит! Кремообразен, наситен и готов само за 30 минути – идеален за всеки повод.
Необходими Продукти
Тук са продуктите, разделени за крема и карамелената заливка.
За Нежния Бананов Крем
3 бр. – Жълтъци (за по-наситен цвят и вкус)
70 гр. – Захар
1 бр. – Зрял банан (за пасиране в крема)
600 мл. – Прясно краве мляко (пълномасленото е най-добро)
60 гр. – Царевично нишесте (за сгъстяване – без него няма нужда от желатин!)
За Карамелената Заливка
60 гр. – Захар
20 гр. – Краве масло (добавя богат вкус)
2 бр. – Банани (за нарязване и карамелизиране)
Начин на Приготвяне (Стъпка по Стъпка)
Следвайте тези лесни стъпки, за да постигнете перфектен бананов десерт:
Приготвяне на Банановия Крем (Основен Крем)
Смесване на основата: В дълбока купа разбийте жълтъците заедно с първите 70 грама захар до получаване на светла и пухкава смес.
Добавяне на банан: Обелете и нарежете 1 бр. банан на едри парчета. Пасирайте го до гладкост и го добавете към яйчната смес.
Сгъстител: Прибавете царевичното нишесте и разбъркайте енергично, докато се получи напълно еднородна смес без бучки.
Загряване на млякото: Изсипете 600 мл. прясно мляко в тенджера и го поставете на умерен котлон да загрее, но без да кипва.
Готвене на крема: Щом млякото е горещо, сипете яйчно-банановата смес и гответе, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка. Бъркайте, докато кремът се сгъсти напълно и започне да пука.
Охлаждане: Свалете крема от котлона и го прехвърлете в дълбок съд (или индивидуални купички). Заравнете повърхността и го оставете в хладилник за минимум 30 минути, за да стегне добре.
II. Приготвяне на Карамелената Заливка
Карамел: В тиган с дебело дъно изсипете вторите 60 грама захар и 20 гр. краве масло. Сложете на умерен котлон и гответе, докато захарта се карамелизира до леко златист цвят. Не бъркайте в началото, само накланяйте тигана.
Банани: През това време обелете и нарежете останалите 2 бр. банани на кубчета или кръгчета.
Сотиране: Пуснете нарязаните банани в карамела, разбъркайте внимателно и гответе само за 2-3 минути. Целта е да омекнат леко, но да запазят формата си.
Охлаждане: Свалете карамелените банани от котлона и ги оставете да се охладят за 1-2 минути.
III. Финално Оформяне и Сервиране
Сглобяване: Извадете стегналия крем от хладилника.
Заливане: Внимателно разпределете карамелената заливка с бананите върху крема.
Поднасяне: Оставете десерта да се охлади напълно преди сервиране. Поднася се студен и е най-вкусен, когато се е слял с вкуса на карамела.
Полезни Съвети за Перфектен Крем
Бучки в крема? Ако се образуват бучки, пасирайте готовия крем с ръчен пасатор преди да го изсипете за охлаждане. Ще стане перфектно гладък.
Идея за декорация: Поръсете с натрошени орехи, бадеми или шам фъстък преди сервиране за допълнителна текстура.
Аромати: Добавете 1 ч.л. ванилия или щипка канела към крема, докато го готвите, за още по-богат аромат.
Насладете се на този невероятно вкусен и лесен десерт! Имате ли любим плод, с който бихте заменили банана в тази рецепта?






















