Тази турска баница с пилешко ще ви пренесе в Истанбул
Сочна плънка от крехко месо и гъби, обвита в тънки домашни кори. Лесно ястие, което ухае неустоимо на масло и ще впечатли всички у дома с ориенталския си вкус
Всеки, който е опитвал истинска турска баница, знае, че това не е просто ястие, а цяло кулинарно преживяване.
Днес ви представяме една рецепта, която ще изпълни дома ви с неустоим ориенталски аромат – сочна и крехка баница с пилешко месо, гъби и масло, която се топи в устата.
Приготвянето ѝ е по-лесно, отколкото изглежда, а резултатът е впечатляващ – мека отвътре, със златиста и хрупкава коричка отвън.
Необходими продукти за магията
За тестото:
Брашно: 500 г
Вода: 250 мл (хладка)
Сол: 1 ч.л.
Масло: 1 ч.л. (размекнато)
Сметана: 2 с.л. (за по-голяма мекота)
За плънката:
Пилешко филе: 700 г
Лук: 1 голяма глава
Гъби: 3 бр. (печурки или друг вид по избор)
Масло: 100 г
Подправки: Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Стъпка по стъпка към перфектния вкус
Подготовка на тестото: В дълбока купа пресейте брашното и направете кладенче. В него добавете водата, солта, размекнатото масло и сметаната. Замесете меко и еластично тесто. Ключов момент е да го оставите да си „почине“ за около 30 минути, покрито с кърпа. Така то ще стане по-лесно за разточване.
Приготвяне на плънката: Докато тестото почива, сварете пилешкото филе в леко подсолена вода. След като се охлади, го накъсайте на ситни конци. В дълбок тиган разтопете маслото и задушете в него ситно нарязания лук до омекване. Добавете нарязаните гъби и гответе, докато течността им се изпари. Накрая прибавете накъсаното пилешко месо, овкусете добре със сол и черен пипер и разбъркайте за няколко минути, докато плънката поеме ароматите.
Сглобяване на баницата: Разделете тестото на малки топки и всяка разточете на възможно най-тънка кора. Намажете всяка кора с разтопено масло и разпределете част от плънката по дължината ѝ. Навийте на стегнато руло.
Финални щрихи и печене: Подредете навитите рула в предварително намазнена тава, като започнете от центъра и ги навивате едно до друго във формата на охлюв. Намажете готовата вита баница с разбито яйце и по желание поръсете със сусам.
Печете в предварително загрята на 180°C фурна до получаване на наситен златист цвят. Още докато е във фурната, ароматът ще ви подскаже, че сте напът да опитате нещо наистина специално. Сервирайте ястието топло, в компанията на чаша айрян.

















