Слагам една чаша в тавата и правя най-хубавия и пухкав двуцветен кекс
Тази рецепта за кекс "Ден и нощ" ще ви стане любима
Днес ще ви представим един колкото лесен, толкова и оригинален двуцветен кекс! Трябва ви само половин час свободно време и ще имате на трапезата малък шедьовър – шоколадово-ванилов кекс, който е пухкав и висок. Несъмнено той ще зарадва както възрастните, така и децата, защото изглежда наистина фантастично. Кексът “Ден и нощ” е перфектният бърз десерт за всеки повод. Най-важното е, че готвенето не изисква никакви специални умения или резерв от време. Ето подробната рецепта за оригиналния и вкусен двуцветен кекс!
Необходими Продукти
За тестото:
3 броя яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно (пресято)
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
100 мл олио или разтопено масло
За оцветяване и пълнеж:
3 с.л. какао на прах
100 мл вода (за какаото)
50 гр. тъмен шоколад (нарязан на ситно)
Начин на Приготвяне (Стъпка по Стъпка)
Подготовка на сместа: В голяма купа разбийте яйцата с ваниловата и обикновената захар до получаване на пухкава смес. На порции добавете прясното мляко и олиото (или разтопеното масло).
Добавяне на сухите съставки: Пресейте брашното с бакпулвера и постепенно го добавете към течната смес. Разбъркайте добре, докато получите гладко кексово тесто.
Разделяне на тестото: Отделете точно половината от тестото и го прехвърлете в друга купа.
Приготвяне на какаовата смес: В чаша смесете какаото на прах със 100 мл вода, докато стане гъста каша. Добавете тази смес към едната от купичките с тесто. Разбъркайте до хомогенност.
Оформяне на кекса: Намажете кръгла форма за печене (с диаметър 26-28 см) с малко масло или олио. Поставете чаша или малък буркан в центъра на формата (за да получите ефект “Ден и нощ”).
Наливане на тестото: Изсипете тестото от двете купи едновременно от противоположните страни на формата. Това ще създаде двуцветния ефект.
Печене: Поръсете с наситнен тъмен шоколад (или шоколадов чипс). Печете във фурна, загрята на 180 градуса, за около 30 минути или до суха клечка.
Финал: Извадете чашата и кекса от формата. Оставете двуцветния сладкиш да се охлади преди сервиране.
Съвети и Вариации
За по-ароматен кекс: Добавете 1 ч.л. настъргана портокалова кора към ваниловото тесто.
Ако търсите друг бърз шоколадов десерт, разгледайте нашата рецепта за сочен шоколадов сладкиш.
Декорация: Можете да залеете готовия кекс с глазура от бял или тъмен шоколад.




















