Най-накрая свекърва ми издаде семейната рецепта за този сочен десерт
Перфектен десерт за всеки повод
Тази рецепта ще ви покаже как да приготвите неустоимо вкусен и сочен шоколадов сладкиш, който се топи в устата. Перфектен десерт за всеки повод! Рецептата я имам от свекърва ми, а тя от нейната майка.
Необходими продукти:
За блата:
2 яйца
8 с.л. захар
8 г ванилова захар (или 1 пакетче ванилин)
8 с.л. прясно мляко
8 с.л. олио
7 с.л. брашно
2 с.л. какао на прах
7 г бакпулвер (или ½ пакетче)
Щипка сол
За сиропиране:
200 мл прясно мляко
1 с.л. какао на прах
За крема:
200 мл прясно мляко
2 с.л. захар
1 с.л. какао на прах
1 с.л. царевично нишесте
8 г ванилова захар
80 г тъмен шоколад
1 с.л. краве масло
За декорация:
Шоколадови пръчици или настърган шоколад
Начин на приготвяне:
Подготовка на блата: В дълбока купа разбийте яйцата с щипка сол, захарта и ваниловата захар до получаването на пухкав и светъл крем. На тънка струйка, при непрекъснато бъркане, добавете олиото и прясното мляко.
Смесване на сухите съставки: В отделна купа пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавете ги на части към яйчената смес, като разбърквате внимателно до хомогенност.
Печене: Намаслете и набрашнете тава с размери приблизително 32 x 20 см. Изсипете сместа в нея и я заравнете. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30 минути. Проверете за готовност с дървено шишче – то трябва да излезе сухо. След като е готов, извадете блата и го оставете да се охлади напълно.
Приготвяне на сиропа: Леко затоплете 200 мл прясно мляко и разтворете в него какаото. С получения сироп полейте равномерно напълно изстиналия блат.
Приготвяне на крема: В касерола смесете захарта, нишестето и какаото. Постепенно налейте 200 мл прясно мляко, като бъркате, за да не се образуват бучки. Сложете сместа на умерен огън и бъркайте непрекъснато. Щом започне да се сгъстява, добавете начупения тъмен шоколад и ваниловата захар. Бъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи напълно.
Завършване на крема: Свалете от котлона и добавете кравето масло. Разбъркайте, докато се усвои напълно, и получите гладък и лъскав крем.
Сглобяване и охлаждане: Залейте сиропирания блат с горещия крем и го разпределете равномерно. Декорирайте с шоколадови пръчици. Оставете сладкиша в хладилник за поне 3-4 часа, за да стегне добре.
Нарежете на парчета и се насладете на невероятния вкус!


















