Пригответе любимите пирожки от детството само за 30 минути
Тази рецепта е за онези меки, пухкави пирожки, които помните от детството! Приготвят се изненадващо бързо, защото не изискват дълго втасване.
Необходими продукти
За тестото:
400 г кисело мляко (леко топло)
½ пакетче суха мая
650 – 700 г брашно
1 с.л. сол
½ ч.л. захар
100 мл топла вода
Олио за пържене (количество според нуждите)
За пълнежа:
300 г краве сирене (натрошено)
Начин на приготвяне
1. Активиране на маята и замесване на тестото
В малка купичка смесете топлата вода, сухата мая и захарта. Оставете за 5-10 минути, докато маята се активира и се образува пяна.
В голяма купа изсипете киселото мляко и добавете активираната мая. Разбъркайте.
В отделен съд смесете брашното и солта. Постепенно добавете сухата смес към мократа, като замесвате.
Месете, докато получите меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.
Оформете тестото на топка и го оставете на топло място за около 30 минути да удвои обема си (или докато приготвите пълнежа).
2. Оформяне на пирожките
Намажете ръцете си с малко олио, за да не залепва тестото.
Вземете малка част от тестото (колкото орех). Оформете топче, а след това го сплескайте с ръце до кръгла форма.
В центъра сложете парче сирене.
Сгънете тестото, притиснете и залепете краищата много добре, за да не изтече пълнежът при пържене. Оформете отново на овална или кръгла пирожка.
3. Пържене и поднасяне
В дълбок тиган загрейте олиото на средна към висока температура.
Пържете пирожките на порции до златисто-кафяв цвят от двете страни.
Извадете готовите пирожки върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Сервирайте топли и им се насладете!



















