Тези яйчени тостове са супер бързи и невероятно засищащи
Резултатът е хрупкав отвън, пълен с разтопен кашкавал и сочни зеленчуци отвътре
Когато имам нужда от наистина бърза и засищаща закуска, която да ме зареди за целия ден, това е моят пръв избор. Това е гениално сливане на омлет и запечен тост, приготвено светкавично в един тиган. Без излишни съдове, без сложни процедури. Резултатът е хрупкав отвън, пълен с разтопен кашкавал и сочни зеленчуци отвътре. Абсолютен деликатес!
Необходими продукти
Яйчена смес
4 бр. яйца
50 мл мляко
½ бр. по-малък лук
1 бр. по-малък домат
сол и прясно смлян черен пипер
шепа нарязан пресен магданоз (или див лук)
За завършване
6 филийки тостерен хляб
6 резена кашкавал (напр. чедър или ементал)
3 резена шунка или салам
3 ч.л. масло (по 1 ч.л. за всяка порция)
Начин на приготвяне
Приготвяне на сместа. Нарежете лука и домата на много малки, фини кубчета. В голяма купа разбийте яйцата с млякото, солта и пипера. Разбъркайте с нарязаните зеленчуци и наситнените подправки.
Запичане (ключова стъпка!). В голям тиган с незалепващо покритие (около 28 см) разтопете 1 чаена лъжичка масло на среден огън.
Изсипете върху него една трета от яйчената смес и с кръгово движение я разпределете по цялата площ, както правите палачинка.
Печете около 1 минута, докато омлетът леко стегне отдолу.
Върху все още полутечния омлет поставете две филийки тостерен хляб една до друга и леко ги притиснете.
Обръщане и пълнене. Когато омлетът е напълно стегнал (след около още една минута), внимателно го обърнете заедно с хляба.
Загънете краищата на омлета, които стърчат, навътре, върху филийките хляб, като използвате шпатула.
Върху едната филийка хляб сложете 2 резена кашкавал, резен шунка и отново 2 резена кашкавал.
Втората, празна филийка хляб, прегънете върху тази с пълнежа, оформяйки сандвич.
Допичане. Печете сандвича от всяка страна още около 30 секунди, докато стане красиво златист и кашкавалът вътре е напълно разтопен.
Повторете процедурата с останалите продукти, за да приготвите още два тоста.
2 практични съвета в заключение
Как да обърнете перфектно? Тайната на успеха е да не бързате. Преди обръщане се уверете, че яйченият омлет е наистина достатъчно стегнат и твърд отдолу. Използвайте широка шпатула и бързо, решително движение. Ще стане лесно.
Не прегрявайте тигана. Целият процес правете на среден, а не на най-силния огън. Маслото и яйцата са чувствителни към температурата. Така ще избегнете загаряне и всичко ще се изпече добре, а кашкавалът ще се разтопи.
Лесни вариации
Пикантна версия: Добавете няколко капки сос Табаско или ситно нарязана люта чушка към яйчената смес. В сандвича можете да добавите и пикантен салам вместо шунка.
Тост с авокадо: Вместо шунка и кашкавал намажете едната страна на тоста с намачкано авокадо, подправено със сол, пипер и лимонов сок. Това е чудесна и по-здравословна алтернатива.
Резултатът са най-добрите закуски-тостове, които можете да си представите – засищащи, вкусни и готови за няколко минути. Сервирайте ги веднага, още горещи, разрязани наполовина, за да изпъкне красиво разтопеният кашкавал.



















