Откакто знам тази рецепта, друг сладкиш вкъщи не правя
Той е изискан, с разкошен вкус и визия
Обичам мраморни сладкиши, но този, въпреки че има малко странно име „Мащеха“, е съвсем друга класа. Това е абсолютно съвършен десерт, който съчетава в себе си пухкаво двуцветно тесто, богат слой варен ванилов пудинг и нежен сметанов крем отгоре. Откакто го опитах за първи път, друг мраморен сладкиш наистина вече не пека. Той е просто фантастичен и на всеки празник обира най-големите овации.
Необходими продукти
За двуцветното тесто
5 бр. яйца
250 г кристална захар
100 мл хладка вода
100 мл олио
250 г брашно тип 500 (полу-грубо)
1 пакетче бакпулвер
1 с.л. какао
щипка сол
За пудинговия слой
800 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг
8 с.л. кристална захар
За сметановия крем отгоре
400 г гъста заквасена сметана (16-18%)
250 мл течна сметана за разбиване (33%)
2 пакетчета ванилова захар
Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото. Загрейте фурната на 170 °C. Покрийте по-дълбока тава (приблизително 25×35 см) с хартия за печене.
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците с 250 г захар до бледа, гъста пяна. Постепенно, на тънка струйка, добавете водата и олиото.
В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг.
В трета купа смесете пресятото брашно с бакпулвера.
Към жълтъчната пяна редувайки и внимателно с шпатула добавяйте белтъчния сняг и брашнената смес.
Приблизително половината от тестото изсипете в подготвената тава. Към другата половина внимателно добавете пресятото какао и го изсипете на зиг-заг върху светлото тесто в тавата.
Приготвяне на пудинга. В 300 мл студено мляко разбъркайте с бъркалка пудинга на прах до гладка смес.
Останалите 500 мл мляко заедно с 8 с.л. захар загрейте в тенджера до кипване.
Към врящото мляко, при постоянно и бързо бъркане, изсипете пудинговата смес и сварете гъст пудинг.
Печене (важна стъпка!). Още докато е съвсем горещ, с лъжица или черпак неравномерно изсипете и „нацапайте“ пудинга върху суровото тесто в тавата. С лъжица или шишче можете да направите няколко кръгови движения, за да създадете хубав мраморен ефект.
Така подготвения сладкиш поставете във фурната и печете 50–60 минути. Проверете дали е изпечен с дървено шишче (трябва да излезе сухо). След изпичане оставете сладкиша да изстине напълно.
Приготвяне на крема. В купа смесейте заквасената сметана с ваниловата захар.
В друга, добре охладена купа, разбийте течната сметана до твърдост.
Внимателно, на части, добавете с шпатула твърдата сметана към овкусената заквасена сметана.
Готовия крем намажете равномерно върху напълно изстиналия сладкиш. Поръсете отгоре с пресято какао или настърган шоколад и го оставете да стегне окончателно в хладилника поне за няколко часа.
















