Бърканите яйца стават по-вкусни, тайната е в тази неочаквана съставка
Да, тя звучи леко странно, но готвачите са категорични, че трябва да я използваме
Бърканите яйца са една от любимите закуски на много българи, но често могат да се получат сухи и гумени. Някои може да добавят мляко, мислейки си, че повече влага ще ги направи меки, но това е една от най-лошите грешки при готвене.
То разрежда вкуса, а излишната течност разрушава структурата на яйцата, предупреждават готвачите.
В резултат на това яйцата започват да залепват за тигана, превръщайки се в пресушена маса, която не е особено приятна за ядене.
Като обаче напълно се откажете от млякото, можете да откриете много лесен начин за приготвяне на пухкави бъркани яйца: просто добавете чаена лъжичка царевично нишесте.
Може да звучи малко странно, но нишестето действа като защитна бариера около протеиновите структури на яйцата, предотвратявайки бързото им изсъхване.
Готвачите казват също, че царевичното нишесте сгъстява сместа, правейки яйцата меки и крехки, почти като крем по текстура, без да е необходимо добавянето на допълнителни мазни съставки.
Методът е много прост, след като го опитате, яйцата ви винаги ще се окажат кремообразни и вкусни, не изгорени или воднисти.
Как да приготвите по-пухкави бъркани яйца
За целта ще ви трябват следните съставки - 2-3 яйца, 1 чаена лъжичка царевично нишесте, 1 чаена лъжичка несолено масло, сол и черен пипер, 2 филийки хляб за препечен хляб.
По-добре е да не използвате олио за пържене на бъркани яйца, тъй като то се готви твърде бързо и изсушава яйцата. Маслото придава по-богат вкус. Ако обаче искате да добавите малко мляко или да използвате олио - това също е приемливо, основното е да не прекалявате (около една чаена лъжичка е достатъчно).
Първо, трябва да сложите хляба в сух тиган. Когато едната страна се запече, трябва да го обърнете и да намажете вече изпържената страна с масло.
След това настройте котлона на минимален огън и да започнете да готвите яйчената смес.
За целта счупете яйцата в съд, добавете нишесте и малко масло, разбъркайте. На този етап можете да налеете малко мляко, ако желаете. Когато всичко е готово за пържене, можете да сложите парче масло в тигана, да изчакате, докато се разтопи, и да изсипете сместа.
След това е необходимо веднага да започнете да бъркате с шпатула, като постоянно я повдигате от дъното. По този начин масата не загорява, а се загрява равномерно.
След две минути яйцата стават лъскави и почти стегнати. В този момент е необходимо да изключите котлона и да оставите тигана да ги доведе до перфектна готовност.
В самия край е необходимо да добавите сол, черен пипер и да сложите яйцата върху горещи препечени филийки с масло. / jenata.blitz.bg


















