Дробена патладжан салата в буркани - колкото и буркани да направя, никога не стигат
Пригответе по-голямо количество наведнъж и се наслаждавайте на вкуса му през цялата година
Зимнината и консервите са чудесен начин да съхраним вкуса на лятото, така че да му се наслаждаваме и през зимата.
Тази вкусна Дробена салата от патладжан е идеален начин да приготвите един от най-популярните зеленчуци на лятото така, че да е хем вкусен, хем да издържи месеци при подходящо съхранение.
С богат аромат и балансиран вкус, тази салата е чудесно допълнение към всяка трапеза. Пригответе по-голямо количество наведнъж и се наслаждавайте на вкуса му през цялата година. Ето какво ви е необходимо:
Продукти:
2 кг патладжани
1 кг лук
1,5-2 кг домати
1 кг чушки (чушки)
1 глава чесън
1 връзка магданоз
250 мл растително масло
1 супена лъжица сол (за салатата)
2 супени лъжици сол (за осоляване на патладжаните) 3
супени лъжици захар
3 супени лъжици оцет (9%)
3-4 люти чушки (по избор)
Приготвяне:
1. Нарежете патладжаните на кубчета, поръсете ги с 2 супени лъжици сол и ги оставете да престоят 20 минути. След това ги измийте добре и отцедете водата.
2. Нарежете лука на кубчета. Загрейте 250 мл растително масло в голяма тенджера и запържете лука до златисто кафяво.
3. Пасирайте доматите с блендер до получаване на пюре.
4. Нарежете чушките на кубчета. По желание добавете 3-4 люти чушки, също нарязани на ситно.
5. Добавете патладжаните, чушките, лютите чушки (ако използвате) и доматеното пюре в тенджерата с пържения лук.
6. Добавете 1 скилидка ситно нарязан чесън, 3 супени лъжици захар и 1 супена лъжица сол. Разбъркайте добре и оставете сместа да къкри на слаб огън за 30 минути, като разбърквате от време на време.
7. Нарежете ситно магданоза и го добавете към сместа заедно с 3 супени лъжици оцет. Продължете да варите на слаб огън още 5 минути.
8. През това време стерилизирайте бурканите и капаците с вряща вода.
9. Изсипете горещата салата в чисти, стерилизирани буркани, напълнете ги догоре и затворете със стерилизирани капаци. Затегнете плътно капаците.
10. Обърнете бурканите с дъното нагоре, покрийте ги с одеяло и ги оставете да се охладят за един ден.
11. Съхранявайте бурканите на хладно и тъмно място.
Тази салата е готова за консумация през цялата зима, като гарнитура или самостоятелно ястие.
Добър апетит!





















