Рускиня ми даде автентична рецепта за мекици с плънка: Трябват ви кисело мляко, 1 яйце и 10 минути работа
В оригиналния вариант се използват пилешко и гъби, но също така вкусни са с шунка и кашкавал или вечната класика – натрошено сирене и яйце
Чудни руски мекици с кисело мляко – ще ви отнемат минимално време за приготвяне, а всяка минута си заслужава, защото са пухкави, апетитни и ухаят вълшебно!
Рецептата е руска, а плънката може да нагодите според собствените си вкусови предпочитания. В оригиналния вариант се използват пилешко и гъби, но също така вкусни са с шунка и кашкавал или вечната класика – натрошено сирене и яйце.
Запишете си рецептата и непременно споделете резултата с нас:
Чудни руски мекици с кисело мляко
Продукти:
500 мл кисело мляко/кефир
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1 яйце
750 г брашно
1 супена лъжица бакпулвер
20 мл олио
За плънката (по избор):
2 малки глави лук, ситно нарязани
150 г гъби, ситно нарязани
200 г бяло месо, ситно нарязано или смляно
150 г заквасена сметана и неутрална сметана
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете киселото мляко с яйцето, солта и захарта, след което постепенно добавете брашното и бакпулвера.
Когато се образува меко и компактно тесто, добавете олиото и месете, докато стане гладко. Покрийте и оставете да почине 20 минути.
2. За плънката: запържете ситно нарязания лук, добавете нарязаните гъби и оставете да къкри, докато омекнат и течността се изпари. Добавете нарязаното месо, добавете го в тигана и оставете да къкри, докато омекне и смени цвета си.
3. Подправете на вкус и добавете сметаната. Варете на слаб огън, като бъркате, докато всичко се смеси и излишната течност се изпари, около 15 минути, покрито. Оставете да се охлади.
4. Разделете отпочиналото тесто на приблизително 19-20 топки. Покрийте ги с прозрачно фолио, за да не изсъхнат. Вземете една, поръсете я с малко брашно и я разточете с ръка или точилка, а в средата поставете плънката.
5. Затворете краищата като триъгълник.
6. Загрейте олио в тиган на среден огън, след което запържете пълнените мекици, докато се зачервят хубаво от двете страни.
Не ги обръщайте, докато не покафенеят хубаво от едната страна.
Готовите мекици са супер хрупкави отвън (ще се убедите, когато ги разчупите) и много меки и сочни отвътре.
Насладете им се с чаша айрян или кисело мляко, а може да замените с тях не само закуската, но и обяда или вечерята.

















