Защо яденето късно вечер не е полезно
Самото хранене действа като сигнал, който "настройва" вътрешните ни часовници
Циркадната система е вътрешният ни биологичен часовник, който работи в 24-часов ритъм. Тя управлява неща като съня, поведението и обмяната на веществата.
Тази система влияе на това как тялото ни обработва храната в различни часове от деня. Например, когато се храним сутрин, тялото ни реагира различно, отколкото ако ядем късно вечер. Това се отнася особено за начина, по който се усвоява захарта (глюкозата) и се отделят хормони след хранене.
Самото хранене действа като сигнал, който „настройва“ вътрешните ни часовници. Но ако ядем в часове, които не съвпадат с естествения цикъл на деня и нощта (например по време на нощна смяна) това може да обърка тези часовници. В резултат може да се появят проблеми с обмяната на веществата, като повишен риск от напълняване или диабет.
Учени са проучили как късното хранене влияе на кръвната захар. Те използвали данни от изследване на близнаци, проведено през 2009–2010 година. Резултатите им са публикувани в списание eBioMedicine.
За проучването са подбрани 92 участници – 46 двойки близнаци, както еднояйчни, така и двуяйчни. Всички участници са преминали подробна метаболитна оценка, включваща медицински прегледи, измервания на тялото, преглед на здравната история и тестове за поносимост към глюкоза. Хронотиповете им са били определени чрез въпросник.
Участниците са водили дневници на храненето си в продължение на една седмица. В тях са записвали началния и крайния час на всяко хранене, както и какво и колко са яли.
Анализът е показал, че хората, които се хранят по-късно вечер, особено близо до времето за лягане, имат по-слаба чувствителност към инсулин. Това означава, че телата им обработват по-трудно кръвната захар в края на деня. Такива резултати подсказват, че разпределението на храненията през деня може да играе роля за метаболитното здраве.
Влиянието на времето на хранене върху инсулиновата чувствителност може да зависи и от генетични фактори, но тази връзка все още не е напълно ясна. Генетиката може да играе роля, но е трудно да се изследва и контролира, тъй като включва много индивидуални различия.
Колебанията в кръвната захар са напълно нормални и се случват естествено по време на храносмилането. Независимо от това, с какво се храним остава важно. Особено внимание трябва да се обръща на количеството фибри в храната и на това дали се консумират пълнозърнести или рафинирани зърнени продукти.
Храните, богати на рафинирани мазнини и добавени захари, обикновено съдържат малко фибри. Те причиняват рязко повишаване на кръвната захар, последвано от бърз спад. Този процес може да доведе до усещане за глад и умора скоро след хранене, което често се случва след ястия с високо съдържание на такива въглехидрати.
За разлика от това, консумацията на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни източници на белтъчини може да помогне за по-добър контрол на кръвната захар и за по-дълго чувство на ситост. Това не само подобрява ежедневното хранене, но и намалява риска от развитие на хронични заболявания, информира puls.bg.
*Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.






















