Класическа рецепта за таратор
Бърза за приготвяне, вкусна и полезна храна
Тараторът е традиционна за България храна. През лятото той е предпочитан от много хора. Това ястие е много полезно. Ето и рецепта как да го направите класически:
Продукти:
* кисело мляко 500 г
* 2 големи краставици
* 2 скилидки чесън
* ½ връзка копър
* 50 г смлени орехи
* 30 мл олио
* 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
* Обелете краставиците, нарежете ги на малки кубчета и ги сложете в подходящ дълбок съд.
* Добавете счукания чесън, ситно нарязания копър, солта и олиото.
* Разбийте киселото мляко, изсипете го при краставиците и долейте вода, докато постигнете желаната гъстота. Разбъркайте.
* Сервирайте таратора охладен и поръсен с орехи.
Няколко съвета за перфектния таратор
Колкото и лесно да е приготвянето на таратора, и то си има своите тънкости. Ето част от тях:
* Не настъргвайте краставиците.
Не стържете краставиците на ренде, дори това да ви се струва удобно и лесно. Настърганата краставица ще развали цялостната рецепта.
* Разбийте добре киселото мляко.
Преди да добавите киселото мляко към краставиците, разбийте го много добре. Не трябва да има никакви бучки.
* Овкусете първо краставиците.
След като нарежете краставиците на кубчета, сложете ги в купа и ги овкусете с олиото, солта и чесъна. Разбъркайте добре. Чак тогава прибавете млякото. Опитайте и обратния вариант, за да видите разликата.
*Внимавайте с водата.
Ако киселото мляко е с масленост над 3,6%, съотношението мляко-вода трябва да е 1:1. Ако маслеността е по-ниска, добавете по-малко вода.
* Не пропускайте орехите.
Орехите са добавката, която придава завършен вид на традиционния български таратор.






















