Дубайският шоколад вече е демоде, това е новият хит
Турският сладкиш се прави от хрупкаво тесто, течен шоколадов крем и ядки
Дубайският шоколад и от 1-2 години беше абсолютният цар по сладкарските витрини и консумацията му беше въпрос на престиж, като най-вече парвенютата бяха готови да плащат доста „солено” за лакомството. От известно време обаче, скъпото лакомство вече не е №1 сред изкушенията – изместват го т.нар. „измирски бомбички”, които са изключителна вкусотия. Отгоре на всичкото, лакомството не е толкова скъпо и се намира на цени, колкото и за останалите сладки в заведенията.
Турският сладкиш е много популярен и в миналото е бил известен просто като шоколадови бисквитки, но през последните 10 години сладките кексчета се купуват като топъл хляб не само в южната съседка, но и в целия свят.
Сладките се състоят от тънък слой хрупкаво тесто и течен шоколадов крем. Кремът може да се направи от шоколад или ядки, но най-разпространен е лешниковият крем, така наречената нуга. Въпреки че на пръв поглед приготвянето на тези сладки изглежда сложно заради почти прозрачното тесто, всъщност всичко е много лесно, бързо и просто.
Ако не може да откриете „измирските бомбички”, ето как да си ги направите във вашата кухня:
Изрежете парчета хартия за печене и ги поставете върху дъска или плоска тава. Загребете с чаена лъжичка от плътния течен шоколад (нутела, нуга…) и с друга чаена лъжичка избутайте топче върху хартията. Оформете 18-19 топчета и ги сложете във фризера.
Топчетата трябва да замръзнат. Тогава пригответе тестото. В по-дълбок съд сложете 210 г брашно, добавете щипка сол, една лъжица захар, едно пакетче ванилова захар, 60 мл олио и 120 мл гореща вода.
Бъркайте с лъжица или най-добре на ръка, докато всички съставки се смесят в еднородно, компактно тесто. Като дебелина тестото е средно меко и не залепва по стените на съда, с размер на топка, която се събира в дланта.
Върнете тестото в чистата купа и го покрийте с торбичка или фолио, след което го оставете да „отпочине” за 20 минути. През това време то става еластично и лесно за работа. След изминалото време, извадете тестото върху работен плот и го премесете, след което го разделете на 16 части.
Оформят се топчета, а в плитък съд се налива малко олио и намазва всяка топка, след което се оформя малка кръгла кора с диаметър 10 см.
В средата се слага замръзнала топка шоколад и се завива като бонбон, така че да се покрие от всички страни с тесто.
Отрежете излишното тесто с ножица, за да получите топка. Оформете я отново и я поставете в тава, застлана с хартия за печене. Повторете процедурата с останалите бисквитки, а от излишното тесто оформете още 2-3 бисквитки.
Вкусните бисквитки се пекат в предварително загрята фурна на 225 градуса само за 7-8 минути, след което ги оставете да изстинат преди сервиране.






















