Тази гръцка портокалова пита засрамва реването и баклавата!
Този ароматен и сочен сладкиш се приготвя от „напоени“ кори за баница и портокали и е с много по-приятен и освежаващ вкус от класическата гръцка баклава
Има различни версии на този гръцки сладкиш – някои го покриват с черен шоколад, но най-вече основната рецепта е винаги една и съща.
Портокалов пай или Портокалопита е сладкиш, който често можете да намерите в гръцките сладкарници.
Този ароматен и сочен сладкиш се приготвя от „напоени“ кори за баница и портокали и е с много по-приятен и освежаващ вкус от класическата гръцка баклава.
Портокалопита
Съставки за тестото:
400 г кори за баница
3 яйца
280 г гръцко кисело мляко
100 г захар
220 мл олио
3 портокала – кора
1 супена лъжица ванилов екстракт
1 бакпулвер
Сироп:
300 г захар
3 портокала – сок
500 мл вода
1 портокал, нарязан на колелца
Канела по желание
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C, намазнете тава с размери 20×30, нарежете корите за баница на малки парчета и ги оставете да изсъхнат.
Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавят киселото мляко, олиото и бакпулвера. Към сместа добавете настърганата портокалова кора и ванилията.
Към тази смес постепенно добавете нарязаните кори.
Прехвърлете сместа в тавата и печете 40-45 минути, до златиста коричка. Извадете сладкиша и го оставете да изстине, след което набодете с вилица.
Приготвяне на сиропа:
В съд се слагат захарта, портокаловият сок и водата и се варят, докато заври. Когато заври, намалете котлона и оставете да поври още пет минути. Добавете нарязаните портокалови кръгчета и канелата по ваш вкус. Гответе на ниска температура още 15 минути. Когато е готово, разпределете равномерно върху изстиналия сладкиш.
Оставете сладкиша да попие добре сиропа, като е най-добре да го приготвите ден преди сервиране, за да е още по-вкусен.
















